30

Ma 30 éve, hogy amerikában bemutatták minden idők egyik legjobb horror/sci-fi filmjét, az ALIEN-t. A Ridley Scott által rendezett első „idegen” film azóta is töretlen sikernek örvend, rendszeresen élvonalbeli tagja a filmes szavazásoknak.

A Nyolcadik utas a Halál magyar címmel csak 1981. január 15.én került a hazai mozik műsorára, sokan és sokáig azt hitték, hogy e „szörnyű” kifacsart cím a „mi” találmányunk, pedig nem. Dánia, Franciaország, Svédország, Spanyolország, Brazília, Norvégia, és még sok más ország után használtuk csak fel a „8. utas” jelzőt, és csak az Idegen Halállá változtatása volt hazai találmány.

A 30 éves évforduló alkalmából idén sem elhagyagolható a mozgolódás a téma körül:

  • Az a hír járta, hogy a jelenlegi legjobb filmformátumon, Blu-Ray lemezeken is megjelenik az Alien Quadrilogy, de ezt a hírt azóta nem erősítették meg.
  • Amerikában, nem csak az Alien 30. évfordulója van most, hanem az Aliens képregények 20. évfordulója is mostanára tehető, ezért a Dark Horse Comics újraindítotja képregénysorozatát. Ebből mi egyelőre nem sokat fogunk látni, ellenben a Cartaphilus kiadó úgy gondolta, mi se maradjunk le, ezért ALIENS: ÜVEGFOLYOSÓ ÉS EGYÉB TÖRTÉNETEK címmel hamarosan 4 történetet magába foglaló képregénykötetet vehetünk a kezünkbe…
  • …sőt. Ha képmentesen jobban szeret valaki olvasni, akkor sem lehet ok a panaszra, hiszen a Szukits Kiadó még februárban bejelentette, hogy idén egy Aliens kötettel gyarapodhat a könyvtárunk.

Akinek ez sem lenne elég, tessék bújni az árverező oldalakat, mindig hozzá lehet jutni valami érdekesséhez… :)