Nimród jobbat érdemelne a Ragadozóknál (index.hu)

Pár napja még 100 százalékos volt a Ragadozók (Predators) című film kritikáinak átlaga a Rottentomatoeson, a bemutató napjára azonban néhány negatív vélemény 70 százalékra húzta le. Mától vetítik a tengerentúlon, míg itthon a focivébé miatt csak augusztus 19-étől láthatjuk a magyar rendező munkáját. Összegyűjtöttünk néhány kritikát.

A 71 százalék is elismerő pontozás egy akcióhorrorhoz képest. A rajongók és a kritikusok egyaránt utálták az Alien vs Predator-filmeket, ezért örülnek, hogy a klasszikus szörnyfilmet végre gatyába rázták, ami nekünk külön öröm, hogy ezt Antal Nimród tette. Ha minden igaz, az elhagyott szoba és A szállítmány után ezzel a produkcióval törhet be végleg Hollywoodba. A 20th Century Fox a foci vb-re, és az azutáni torlódásra hivatkozva tolta el a magyarországi dátumot augusztus 19-re.

Az új epizódban Brody egy idegen bolygón landol válogatott nemzetközi csapatával, ami egy mexikói drogkartell veteránból (Danny Trejo), egy latin-amerikai orvlövészből (Alice Braga), egy orosz kommandósból (Oleg Taktarov) és egy jakuzából (Louis Ozava Csangcsien) áll. Nagyon hamar ráébrednek, hogy a ragadozók vadasparkjában ők a zsákmány szerepét kapták.

Az akciójelenetek kiválóak, a jakuza és az egyik űrlény csatája remek a Slant Magazine írója szerint, amik az aprólékos kamerabeállítások miatt még jobban festenek. A produkció első két harmada gyakorlatilag előkészíti a terepet az akcióval megpakolt fináléhoz, ugyanakkor akad néhány felesleges dolog. Antal jó munkát végzett az összegzése szerint, képes volt arra, hogy még az unalmas helyzeteket is jól kezelje. Az író megemlíti, hogy a rendező sokkal jobb alapanyagot érdemelne.

A film nem más, mint egy elismert színészekkel forgatott B-film, ami a Homályzóna szintjén mozog a Hollywood Reporter kritikája szerint. Mégis szórakoztató alkotás, ami legalább életben tartja a franchise-t. „A forgatókönyvírók leszállítottak néhány színes, érdekes párbeszédet, a rendező pedig jó munkát végzett, különösen a film első felében” – írják.

A nyitójelenet, amiben Adrien Brody aláhull az égből, akár karrierje metaforájaként is értelmezhető a Boston.com szerint. A fiatal színész egész komolyan vehető akciósztárként, pedig ez nem tűnt korábban valószínűnek. Alice Braga is csodálatos, acélkemény gerillaként. Trópusi, rejtélyes vidék, zavarodott szereplők, és nem tudják hogyan jussanak ki erről a helyről – ez csöppet a Lost sorozatra emlékezteti az írót, de megemlíti a hasonlóságot a Fűrész 3 és a Rambo című filmekkel. Antal munkáját dicsérik itt is, hisz az akcióhorror 90 százaléka rendben van: egy profihoz hasonlítja, aki megérdemli, hogy a mozikban nézzék meg a művét.

Roger Ebert kritikusnak nagyon nem tetszett a film. Az sem tetszett neki, ahogy a predatorok a prédájukat lesték zizis videómonitoros képen keresztül, de kérdések sorára keresi a vetítés óta a választ blogján. Először is miért importálnak az űrlények embereket a saját naprendszerükbe? Azért, hogy egy visszavágót tartsanak? Miért használnák fel saját erőforrásaikat arra, hogy átvigyék a prédájukat a fél galaxison?

Hasonlít a helyzet az 1987-es változathoz: egy csapat kommandós került szembe az idegen lénnyel, írja a Variety kritikusa az erőszakos és többnyire harcedzett emberekről. Antal Nimród frenetikus üldözéseket és robbanásokat prezentált, de a nyugisabb jelenetekben akad jó pár monoton, unalmas szövegelés és van pár undorító vagy nem túl emlékezetes pillanat. Az eredeti filmben a lény többnyire láthatatlan volt, itt pedig túl sokat lehet őket látni. Pados Gyula operatőr jól végezte munkáját, mind Hawaiin, mind Texasban, a stúdióban, és John Debney zenéje is bombasztikus. Brody azonban kissé kiábrándító halk szavú übermacsó akcióhősként.

A Ragadozók a hét végén az észak-amerikai piacon kívül további 22 országban jelenik meg, többek között Ausztráliában, Németországban és Japánban. (index.hu)