A nyolcadik utas a halál: Tudományos fantasztikus regény (Új Könyvek, 1987)

Az amerikai író tudományos-fantasztikus regényéből sikeres kalandfilm készült Amerikában, amely bejárta a világot, a művészi értékeket nem mutató regény azonban csak a műfaj sablonjait modellálja. Szereplőgárdája a Nostromo nevű hosszújáratú csillagközi kereskedelmi vontatóhajó hétszemélyes legénysége, egy macskával tetézve. Az űrhajó kétmilliárd tonna olajrakománnyal hazafelé tart, amikor legénysége (köztük két nő) életveszélyes kalandba keveredik: egy idegen bolygóról való torz, ellenséges, nem emberi formájú lény férkőzik közéjük, a Kane nevű másodtiszt testében lepetézik, majd a másodtiszt halála árán megszületik az űrhajón az otromba Idegen, „egy tökéletesen szervezett organizmus, nagyszerű felépítésű, ravasz és határtalanul erőszakos parazita, mely prédájának tekint mindent, ami létezik”. Az Idegen az ember összes rossz tulajdonságait egyesíti magában és tökéletes szintre fejleszti.

A szörnynek a legénység öt tagja áldozatául esik, a történet során kiderül, hogy ebben benne volt Ash kutatótiszt keze is, aki emberbőrbe bújtatott robot, és a Társaság, az űrhajó tulajdonosának manipulációja nyomán került a fedélzetre. A Társaság tervei szerint ugyanis a legénységnek a Földre kellett volna hoznia az Idegent, akit aztán a üzletemberek felhasználtak volna saját céljaikra, feláldozva a legénységet, melyből egyedül Ripley, a tiszthelyettes lány és a macska maradtak életben. A megkínzott Ripley elhatározza, hogy leleplezi a Társaságot: hajónaplójának tanulságai „valószínűleg érdekelni fogják a hatóságokat”.

A regényt a belefércelt metaforikus és társadalomkritikai jelentések sem teszik esztétikailag figyelemre méltó alkotássá.

A sorozatban legutóbb: 871818.
FOSTER, Alan Dean amerikai sci-fi író. Ez az első ismertetett műve.

Foster, Alan Dean (1946)
A nyolcadik utasa halál: Tudományos fantasztikus regény
Alan Dean Foster ; [ford. F. Nagy Piroska],
Bp. : Kozmosz Kv., 1987. – 259 p. ; 21 cm.
(Kozmosz fantasztikus könyvek, ISSN 0324-5225)
Eredeti cím: Alien
ISBN 963 211 763 8 fűzött: 38,- Ft
820(73) – 312.9 Foster = 945.11
Mt.: Nagy Piroska, F. (ford.)

Új Könyvek, 1987 / KÖNYVTÁRAK ÁLLOMÁNYGYARAPÍTÁSI TANÁCSADÓJA