AVP (mozinet.hu kritika)

Csaknem másfél évtizedet kellett várnia a rajongóknak, hogy a Ragadozó 2. történelmi gagje – miszerint a Ragadozó trófeagyűjteményében Alien koponya is található – után a horror műfajának e két ikonikus szörnyetege ne csak a franchise-egyesítő PC-játék virtuális terein, hanem a mozivásznon is összecsapjon. A többszöri forgatókönyv módosítás, és az inkább hatalmas bukásairól, mintsem visszhangos sikereiről elhíresült Paul W. S. Anderson (A kaptár – Resident Evil, A katona) rendezői felkérése ugyan nem sok jót ígért, ám a végeredmény mindezek ellenére is tökéletesen fogyasztható.

Az Antarktisz jege alatt furcsa piramisszerû építmény bújik meg, melynek feltárására egy válogatott tudósokból álló team érkezik a multimilliomos Charles Bishop Weyland (Lance Henriksen), és a sokat próbált expedíciófelelõs, Alexa Woods (Sanaa Lathan) vezetésével. Archeológiai leletek helyett azonban két gyilkos fajjal találják szembe magukat, akik senkit és semmit nem kímélve vívják õsi harcukat egymással.

Anderson filmjében megszámlálhatatlan forrásból merít: az Alien-tetralógia és a Predator-filmek legjellemzõbb motívumait vegyítette a számítógépes játékszoftver hangulatával és pergõ akció szekvenciáival, a cselekményt pedig a Kocka címû kanadai horrorfilm színteréhez hasonlatos, folytonosan átalakuló, csapdákkal teli labirintusba helyezte. Azonban mindezen elemeket ügyesen kutyulta össze, a tálalás pedig elsõsorban a remek vizuális trükköknek köszönhetõen egészen elsõrangú.

A szereplõgárda megfelelõen teljesít, és ugyan az emberi faj harcosának bõrébe bújó Sanaa Lathan nem rendelkezik Sigourney Weaver Ellen Ripley-jének karizmájával, de a kemény csaj figuráját így is jól hozza. Az akció vezérelte dramaturgia következtében feszültség egy csöpp sincs (vagy csak mutatóban), a kellõ látványosság viszont adott, vállaltan agyatlan szórakoztatással karöltve. Néhány gyengébb fordulat és a korhatárkímélõ vágás hátrányait bizony elszenvedi az Alien Vs. Predator, de kit érdekel, hogy a szereplõk lehelete nem látszik az Északi-sarkon, ha a Ragadozó és az Alien aprítja egymást a vásznon!?

www.mozinet.hu