AVP (egy vélemény a moziplussz.hu-ról)

Amikor leültem a film elé, akkor elhatároztam, hogy minimalizálom az elvárásaimat, mert már az előzetes hírek alapján tudtam, hogy nem sok jóra számíthatok. Sajnos próbálkozásom nem sikerült, és egy rajongó (azért nem fanatikus) szemével néztem végig. Vesztemre. Kevés olyan film van ami után úgy állok fel, hogy dühös vagyok, de ez a kreálmány pont ezek közé tartozik, úgyhogy most leírnék néhány dolgot nagy összevisszaságban, ami nagyon zavart a filmben. Most ide írhatnám, hogy SPOILERS – SPOILERS, de nem teszem, mert nyugodtan elolvashatja az is, aki még nem látta az AvP-t. A dolog film élvezeti értékén nem fog rontani lévén, hogy ennek a filmnek olyan nincs.

– Nagyon kevés akció, és lassan indul.

– 90 perc? ez vicc?

– Alien vs Predator??? Hol? Mert a filmben igazán csak egy ilyen jelenet volt. Anderson annyit áradozott a remek akciókról, de igazából csak egyetlen akciójelenet volt ahol a két faj tényleg összecsapott, de ennek sem láttuk felét a „remek” kameraállások, és vágások miatt.

– Az alien és a predator filmek a feszültség folyamatos fenntartásán alapultak. itt ez nincs meg. Egy pillanatig sem tudtam izgulni a film alatt.

– A történetet látva nekem is valami hasonló jutott eszembe, mint a nézõ-kollegának: „Also, I have to say that I am tired of the same old story of alien species (in this case, the Predators) coming to ancient Earth and having the primitives worship them as gods. It's been done a thousand times before, let's think of something new.” – Mit mondjak, nincs túl sok fantáziája Andersonnak. Meg ugye a múltbéli alien-invázió is kicsit problémás dolog a történetben. Persze még jó néhány bajos dolog is van. Megtanították a predatorok az embereket építeni??? Miért tanítanánák meg õket, mikor annyira féltik a technikájukat? Ja és a végén az egyik predator még odaadja a saját lándzsáját a fõszereplõnek(!)

– Anderson próbált valami jó kis sztorit kitalálni. Ugye, hogy azért aktiválták a piramist, hogy idecsalogassák az embereket és legyen gazdatest az alieneknek. Sajna ez teljesen felesleges. Már több AvP sztoriban is kiderült, hogy lehet ezt sokkal egyszerûbben is.. Ha gazdatestet akarnak, leraknak néhány tojást egy erdõbe, vagy egy falu közepébe, és utána levadásszák a kifejlett alieneket. Ha meg túlságosan elszaporodnak az alienek, akkor továbbállnak.

– Érdekes, hogy Weyland Yutani eddig nem arról volt híres, hogy ingyenes expedíciókat szervezet lelkes régészeknek.

– A szereplõkrõl megtudunk valamicskét, de olyan hamar meghalnak, hogy nincs idõnk megszeretni/megútálni õket, így nem is sajnálkozunk miattuk. Lenne egy két ígéretes szereplõ, pl a szõke, rövid hajú nõ a pisztollyal tipikus Vasquez volt, és reméltem, hogy lesz valami szerepe, de ugyan már! Túl sokat várok én ettõl a filmtõl! A lényeg az, hogy Anderson bedob egy rakás jellegtelen karaktert, és pillanatok alatt kivégzi õket (persze csak a kamerákon kívûl, de ez nem az õ hibája). Gratulálunk, tényleg sikerült kiírtani mindent, amit az alapfilmekben szerettünk.Az Alien filmben pl abszolút nem lehetett tudni, hogy Ripley fogja túlélni, itt viszont már az elsõ percben egyértelmû, hogy ki a fõszereplõ, a többi karakter annyira lényegtelen. Minek ide egyetlen normális szereplõ is. Nagy kedvenc még a férfi fõszereplõ is, aki 10 mp alatt megfejt bármilyen õsi írást (erre még Indy sem volt képes), és olyan következtetéseket von le bizonyos dolgokból, amitõl az ember haja is égnek áll.

Kérdem én, miért tudósokat küldtek oda? Talán lehetett volna egy jól kiképzett osztag, amelyik kihúzza egy darabig, lásd Aliens. Tlán akkor több akciót láttunk volna. Egyébként nincs ez másképp a predatorokkal sem. Teljesen feleslegesen bekerül néhány predator a filmbe, akiket rögtön (kb 3 perc alatt)le is mészárolnak az idegenek(na jó egy megmarad). Mintha ez mindig ilyen könnyen menne. Így persze nem sok igazi akciót látunk, de így biztos olcsóbb volt.

– Teljesen élettelenek a szereplõk reakciói, sõt egyáltalán nincsennek is reakcióik
Tûzharcot folytatnak a predatorokkal, de amikor eltûnnek, senkinek nem jut eszébe megkérdezni, hogy mik voltak ezek. mintha teljesen természetes lenne, hogy predatorok mászkálnak a piramisban. Csak jóval késõbb jut eszükbe, hogy meg kéne kérdezni, mik is voltak ezek, meg persze egy kis csodálkozás sem árt.

– A fõszereplõ nõ túl nyugodt a Ripleyhez képest – nehéz komolyan venni. Gyakorlatilag faarccal tûri, ahogyan a valaha kitlált egyik legveszedelmesebb létforma egyik példánya támad rá, és akkor se változik az arckifejezéése, amikor egy predator vicsorog közvetlen közelrõl a képébe…

– Átrendezõdõ piramis? Hmm õk is látták a kockát? Mert láttam én is.

– A predator hangok se voltak az igaziak. Sajnos, amikor meghallottam az ordításukat, egybõl az volt az érzésem, hogy ez oroszlánbõgés. És tényleg az. A régi predator hangok meg nincsennek. Egyébként az alienek meg nem adnak ki hangot. Az eddigi filmekben is max. valami kis sziszegést produkáltak, de itt már visítanak mint a malac

– Van egy érdekes jelenet az Alien 4ben. A doki a törhetetlen üveg mögött szemléli az alient, és amikor túl közel hajol, az alien megpróbálja a második, kitolható szájával(nevezzük nyelvnek) átütni az üveget. Persze nem sikerül neki. Ennek a predator sisakját simán átüti az alien a nyelvével itt. Hmm lehet, hogy a predatorok eredetileg csak farsangra jöttek, és papírruhába öltöztek.

– A predatorok fegyvereivel is vannak gondok. A discet nem marja szét a sav, de a kézi pengéket igen, sõt a predator páncélját is. Érdekes, hogy a predatorok már évszázadok óta harcolnak az alienekkel, de nem voltak még képesek olyan szilárd anyagot kitalálni, ami ellenáll az alienek maró testnedveinek. Azaz, hogy sikerült, mert a disc ellenállt, de akkor a többi miért nem…most hogy is van ez?

– Egyik kedvenc jelenetem: Egy kis barkácsórán a predator fegyvert készít a fõszereplõnek. Fegyvert ad az elesetteknek?? Mi ez, valami szeretetszolgálat? Lehet én értettem félre valamit, de a predatorok semmit sem tisztelnek jobban az erõnél, ézért nem segítenek gyengéknek, max nem ölik meg õket. Ha a nõ meg bebizonyította, hogy elég erõs, és méltó a predator tiszteletére, akkor minek készítene neki fegyvert?? Nem tûnik logikusnak.

– Mindenféle komolyabb fegyver nélkül megöl egy ember nõ egy alient? Könnyedén elbírja a fejét(amit pajzsként használ lol), és sav sem marja?

– Miért hagynák itt a fegyvereiket évekig a predatorok egy piramisban??? Pont az a faj, amelyik annyira félti a technikáját, hogy ha vesztésre áll, akkor inkább felrobbantja magát minden felszerelésével együtt?

– Érdekes, hogy a fogságban tartott királynõ magát is kiszabadíthatta volna, ha megsebzi pl a saját karját, és mi úgy tudjuk, hogy az alienek igen okosak… elég buta dolog láncokat használni egy alien megfékezésére. Kicsit kezdetleges dolog a predatorok technikájához képest.

– Egyik kedvenc jelenetem, amikor az alien királynõ a film végén egy kis frissítõ esti kocogásra indul, és közben mellesleg üldözõbe veszi a fõszereplõt. Akaratlanul is megmosolyogtam a jelenetet. Sokáig gondolkoztam mire emlékeztet, és egy külföldi fórumon felvilágosítottak. Hát ez olyan mint a T-Rex a JPból. Nem is olyan, hanem ez maga a T-Rex a Jpból Kísérteties a hasonlóság a mozgásban.

– A filmben kicsit felgyorsult az alienek szaporodása. Persze a film kedvéért lehet ,hogy jó ötlet volt, de egy ilyen faj már tényleg megállíthatatlan lenne.

– Az idegenek nem támadnak meg egy gazdatestet.

– Érdekes, hogy az emberben látták a predatorok, hogy alien embrio van, de saját társukban, akit a hajóra is felvittek, benne nem

– „You are one ugly motherf…” – ezt kilopták az eredeti predatorból! Egy az egyben!!! De hát ilyet csak Arnie mondhat!!!!

„No matter who wins, we lose” – Tudom, hogy elcsépelt beszólás, de ez a promo tök korrekt. nem tudom ki nyer ezzel. a filmstudio, vagy bárki, de mi nézõk csak veszíthetünk.

Az egész leginkább egy, a kereskedelmi adók által megvágott gyenge (mondjuk Michael Dudikoff) akciófilmre hasonlított, annyi különbséggel, hogy az azokban a filmekben jobb a sztori, és néha még karakterek is vannak legalábbis az itteniekhez képest.

Tudom, hogy sokan azt fogják mondani, hogy a felsorolt dolgok apróságok, de egy jó filmet a gyengétõl sokszor az ilyen apróságok különböztetnek meg és nem a látvány, meg a technika. Ráadásul még így is kihúztam néhány sort, amit már tényleg szõrszálhasogatásnak tartottam én is így visszaolvasva.

Én azt hittem, hogy ezt a filmet nem lehet elrontani. Ott voltak az alapfilmekben bevállt dolgok, csak hozzájuk kellett volna nyúlni. Van egy kutatóbázis egy másik bolygón, egy pár predator, egy rakat alien, meg egy jól képzett kommandós csapat. Ezeket összeereszteni, esetleg valami kis csavar a végére, és máris elégedettek lehetünk. Az egyik rajongó mondta még a film elõtt, hogy nem kérnek õk sokat a Foxtól, csak annyit, hogy az Avp filmet James Cameron rendezze, 100 millió felett legyen a költségvetés, és szerepeljen benne Arnold No igen, nem rossz ötletek. Csak sajnos, ha jól tudom a Fox biztonsági politikájának köszönhetõen, a film a produkció súlyához képest elég alacsony költségvetést kapott. A rendezõ személyével is voltak problémák, és nem csak az Anderson „ellendrukkerek” szerint. Az a katasztrofális ötlet meg nem tudom kinek jutott eszébe, hogy Anderson írja a film sztoriját Azt sajnálom, hogy ha normálisan megcsinálják ezt a filmet, és a stúdió is mer kockáztatni, akkor akár a GYU sikerét is megismételhették volna, és jöhettek volna a következõ részek. Sajnos így is biztosan lesz folytatás, mert a film sikervárományos. Akármilyen rossz is, a hosszú évek alatt kialakult rajongótábor el fog menni a második részre is. Utána pedig a fejét veri a falba otthon.

Sajna Sylon cikkében azt olvastam, hogy Anderson belekontárkodik az Alien 5be is. Csak azt tudom mondani, hogy Anderson tollától óvjon minket az Isten, meg rendezõi kezétõl, meg ugye a filmstúdiók hülye döntéseitõl.

draco véleménye a moziplussz.hu-ról