Elhunyt a Star Wars és az Alien producere

Gareth Wigan, a Columbia TriStar Pictures egykori alelnöke 78 éves volt. A Foxnál és a Columbiánál olyan kultfilmek születését segítette, mint a Csillagok háborúja, A nyolcadik utas: a Halál, Coppola Drakulája, a Tigris és sárkány.

Gareth Wigan ügynökként kezdte a filmes karrierjét Nagy-Britanniában, az 50-es években, miután lediplomázott Oxfordban. Az ügyfelei között volt többek között Richard Lester, a Superman 2-3. és a 70-es évek Három testőr-filmjeinek rendezője. A 70-es évek végén Kaliforniába költözött, és a 20th Century Foxnál lett executive producer. Olyan sikerfilmek megszületésében segített, mint az első Csillagok háborúja, a 79-es Mindhalálig zene és A nyolcadik utas: a Halál. 1979-ben két foxos munkatársával, Alan Ladd Jr.-rel és Jay Kanterrel megalapította a The Ladd Companyt, ami produceri Oscar-díjat nyert többek között a Tűzszekerekkel és a 83-as Az igazakkal is. Később átigazolt a Columbiához, a 90-es években a Columbia TriStar Pictures alelnöke volt. Olyan filmekhez nyújtott támogatást, mint Az elnök különgépe és Coppola Drakulája.

„Emlékszem, amikor először megnézte a Csillagok háborúját, majdnem elsírta magát rajta – utalt George Lucas 1977-es közös munkájukra, amikor Wigan közte és a Fox stúdió között közvetített. – Bármikor a rendelkezésemre állt, mindig elégedett voltam vele.” Ang Lee, aki az Oscar-esővel jutalmazott Tigris és sárkányban dolgozott együtt a producerrel, hasonlóan méltatta: „Egyedi jelenség volt a moziiparban, igazi angol gentleman, makulátlan jellemmel. Minden stúdiónál, ahol dolgozott, azért harcolt, hogy szálljanak be a külföldi filmek készítésébe.”