A nyolcadik utas a bogár

A District 9 visszahozta az inváziós sci-fik örökös rosszfiúit, a bogárarcú idegeneket. Mindig is féltünk tőlük: az 50-es évek mutáns hangyái valójában szovjet katonák voltak, a Predátor pókszájú, az Alien meg egy péniszfejű darázs. Űrrovartan a komcsi denevérpóktól a Men in Black csótányemberéig.

4. Az Alien királynő a 86-os A bolygó neve: Halálból

A skorpiószerű arctámadók és az ízelt lábú, kitinpáncélos idegen királynők az Alien-filmekben jártak a csúcsra. A 79-es Nyolcadik utas még egyetlen savat köpő, parazita sorozatgyilkossal sokkolt, aki a fürkészdarázshoz hasonlóan más lényekbe petézik. A James Cameron-féle akciófilmes folytatás viszont visszanyúlt a hidegháborús rovarinváziós filmekhez, és az Alienek szervezett hangyatársadalmával, emberi húsraktárral, és a boly mélyén lévő tojáskeltetőkkel riogatta a nézőt. A rinocéroszbogarakra hasonlító idegen királynő persze nemcsak Stan Winston bábkészítő zsenialitását dicséri, a szelvényes testű kiborg-rovarok már az Alien-filmeket ihlető H. R. Giger péniszes festményein is ott voltak.

5. A csáprágós Predátor a 87-es Predátorból

Itt a helye John McTiernan csáprágós, bogárciripeléssel társalgó, csillagközi fejvadászának is. A 87-es Predátor az Alien-filmek bevált receptjét követi: az idegen létforma sorra gyilkolja a szereplőket, amíg a legtökösebb katona, Ripley helyett Dutch Schaefer le nem darálja. A láthatatlan ellenfél szintén az 50-es évek öröksége, ahogy az is, hogy a Predator a korai vázlatrajzokon még Godzilla-szerű, egyszemű szörny volt. Stan Winston és James Cameron egy közös repülőúton találták ki a fonott hajú, maszkos gyilkost: Winston lerajzolta az előttük ülő raszta srácot, Cameron meg bedobta a pókszerű csáprágók ötletét. Az első trükkfelvételeken egyébként Van Damme volt a Predátor, ő ugrált piros melegítőben a fák között, de később lecserélték Kevin Peter Hallra.

Teljes cikk és szavazási lehetőség az index.hu-n!