2xAlien 3D

Csak egy hír jobb annál, mint hogy Ridley Scott készíti az Alien előzményfilmjét: az, hogy két előzményfilmet csinál! Az első rész után nem kérték fel a folytatás elkészítésére, így James Cameron kapta a lehetőséget – a többit már tudjuk. Mivel a Fox úgy döntött, hogy újraindítja egyik legsikeresebb sorozatát, örömmel vették, hogy Scott vállalta az előzményfilmet – illetve kettőt, amelyek három dimenzióban fognak elkészülni.

A Los Angeles Times Hero Complex filmfesztiválján sikerült Scottot mikrofonvégre kapni az Alien – A nyolcadik utas a halál és a Szárnyas Fejvadász vetítése között. Azt már elárulta, hogy az első előzmény a „space jockey” története lesz; biztosan mindenki emlékszik a hatalmas csontvázra, amelyet hőseink az első részben találnak az idegen űrhajóban.

— Lehet, hogy az a holttest nem csak egy szimpla holttest – dobta fel a lehetőséget a rendező június 13-án. – Lehet, hogy egy űrruha, amiben valamilyen lény volt.

És az biztos, hogy mihelyst a rajongók megismerik a ruha lakóját, nem elégszenek meg egyetlen filmmel. Scott úgy véli, hogy a két előzményfilmben be tudnák mutatni, hogy ki is az a lény és honnan is jött, és akkor rátérhetnek a mögötte álló történetre, ami nem lesz egyszerű, elvégre ha elmesélik, honnan is jött, akkor magát a helyet is meg kellene mutatni.

Mindehhez Ridley Scott átvette Cameron módszerét: kapcsolatba lépett a NASA azon tudósaival, akik a világűrben uralkodó állapotokat szimulálják az óceán mélyén. A rendező tőlük kapott néhány ötletet olyan bolygókhoz, ahol az előzmények játszódhatnának. Ezzel összeköthetné a korábbi filmekben látott kolóniákat az emberiség által ma ismert világegyetemmel. A rendező szerint a legvalószínűbb helyszín a Zéta II Reticuli lehetne.

Scott szerint az új filmek az eddigieknél sokkal részletesebben foglalkoznak majd a jövő űrprogramjával, hogy ezzel is közelebb hozza a történetet napjainkhoz. Elvégre az első film is egy csapat „űrkamionosról” szólt, akik csupán a munkájukat végezték, és eközben találkoztak egy rettenetes és addig ismeretlen lénnyel.

Megeshet, hogy a terraformálás is fontos szerepet kap majd a filmekben. Ahogy a rendező azt kifejtette, ha Kennedy folytathatta volna az űrprogramját, akkor mostanra lehet, hogy a Marson is lehetne egy 9000 fős kolónia. Lehetséges, hogy erre a tényre alapozva meglátjuk, milyen lenne az a világ, ahol ez bekövetkezett, és az emberiség már a kozmoszt járja.

Az űrutazás (azaz a fénysebességgel történő közlekedés, valamint az ebből adódó problémák) további tudományos problémákat fognak felvetni. Ridley Scott szerint ugyanis ha a fénysebességgel utazás során az anyag felbomlik, majd újra egyesül, akkor matematikailag is alá kell támasztani, hogy hogyan lehetséges eközben megőrizni az anyagot, sőt, az élő szövetet. Ahogy ő fogalmazott:

– Talán varázslatnak hangzik, de nem az. Ha a huszadik század elején valaki azt állította volna, hogy egy nap feltalálják a mobiltelefont, amivel bárki bármikor felhívhat valakit a világ túlfelén, azt vagy börtönbe, vagy elmegyógyintézetbe zárták volna. Vagyis ha az, amit látunk, közel van az igazsághoz, akkor annál félelmetesebb lesz.

Az Alien-előzményfilm lesz Scott első sci-fije az 1982-es Szárnyas Fejvadász óta. Ráadásul az ötlettől vérszemet kapott, ugyanis a két előzmény mellett Joe Haldeman Örök háború című regényének megfilmesítésén dolgozik. Sőt, azt állítja, hogy a forgatókönyv is készül. Scott szerint ez a könyv remekül rímel a vietnami háború kilátástalanságára és értelmetlenségére, így részben filozofikus, részben költői munkának tartja. Vagy, ahogy Scott mondta, „egy látomás, ami más szintre helyezi a történetet”.

Az első Alien-prequel 2011-re várható, a folytatása 2012-re. (sf.blog.hu)