Stan Winston 1946-2008

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Stan Winston speciális effektus guru és maszkmester. Számunkra legemlékezetesebb munkái az ALIENS idegenjei és mindkét PREDATOR film ragadozója, de további emlékezetes és ismert filmek és szereplői is neki köszönhetőek, pl: a Halálosztó fémváza, vagy a Jurassic Park dínói. Nyogodjék békében, nevére és munkásságára örökké emlékezni fogunk!

A folytatásban az index.hu cikke…

Vasárnap, 62 éves korában csontvelőrák miatt hunyt el malibui otthonában Stan Winston, Hollywood elsőszámú trükkmestere. 4 Oscar-díjat nyert az Aliens, a Terminator 2, és a Jurassic Park speciális effektjeiért, és csillagot kapott a hírességek sétányán. A Terminator 4 kiborgjai és a Jurassic Park 4 mechanikus dinói már nélküle készülnek el.

Stan Winston maszkjai, robotjai és speciális effektjei több, mint ötven hollywoodi produkcióban láthatóak. Filmográfiájában szerepel B-kategóriás horror (Drakula’s Dog, Invaders from Mars), Carpenter-klasszikus (Csillagember, A valami), nyári blockbusterek (Pearl Harbour, Bigyó felyügyelő), és olyan kultstátuszba emelkedett szupermozik viselik a keze nyomát, mint a Terminator-trilógia, a Predator, az Aliens vagy a Jurassic Park-trilógia. Utolsó munkája Vasember három páncélja volt.

Az 1946-os születésű Stan Winstoe 1968-ban végzett szobrászként a Virginia Egyetemen, majd Los Angelesbe költözött. Színészi karrierről álmodott, és csak azért iratkozott be a Disney stúdió maszkmesteri tanfolyamára, hogy legyen miből fizetni a lakást, amíg meghallgatásokra jár.

Első szörnymaszkjait az 1972-es Gargoyles című tévéfilmhez készítette el, amivel rögtön Emmy-díjat nyert. Ezután már sorra kapta a megrendeléseket Hollywood nagyágyúitól: 78-ban ő készítette el Lucasnak a Csubakka család vukijelmezeit (ez a Star Wars Holiday Special egyetlen értékelhető pozitívuma), 1984-ben pedig James Cameron kérésére tervezte meg a T800-as Terminátor fémcsontvázát. Cameronnal a későbbiekben többször is együtt dolgozott, első Oscarját az Aliens speciális effektjeiért kapta, 1986-ban.

A szakmai sikereket hozó sci-fik mellett Winston hűséges maradt a horror műfajhoz is. 82-ben rothadó, csápos kutyákat készített Carpenter A valamijéhez, és a Péntek 13 3. részében is ő sminkelte hullaszínűre a hokimaszkos Jason áldozatait. 88-ban maga is megpróbálkozott a horror-rendezésssel (Pumpkinhead), 91-ben Oscarra jelölték az Ollókezű Edward maszkjaiért.

A díjat végül csak 92-ben kapta meg, de akkor rögtön kettőt is, a Terminator 2 vizuális effektjeiért, és a félig fémarcú Schwarzenegger sminkjéért. Mivel részt vett a Skynet futurisztikus technológiájának kidolgozásában (lánctalpasok, űrhajók, kiborgok, stb.) az évtized hátralévő részében már sokkal jobban érdekelték a pneumatikus szerkezetekkel mozgatott bábok, mint a habszivacs szörnyek. Ő tervezte és mozgatta többek között az autót borogató T-Rexeket, és a konyhában ugráló raptorokat a 93-as Jurassic Parkban, amiért egy évvel később megkapta negyedik Oscarját.

A technikai fejlődést folyamatosan nyomon követő filmes szakemberként nem maradhatott ki Jurassic Park-folyatások és a Terminator 3 stábjából sem. A 2000-es években kirobbant szuperhősfilm-láz őt is magával ragadta: ő készítette el azokat a szörnyeket, akikre Keanu Reeves vadászott a 2005-ös Constantine-ban, és hatalmas lelkesedéssel vetette bele magát a Vasember-páncélok tervezésébe is.

A 62 éves mozimágus tele volt filmtervekkel. Ő készítette volna el a Terminator 4-ben felbukkanó T600-asokat és Skynet többi harcias bádogemberét, Speilberg régi harcostársaként ő mozgatta volna a Jurassic Park 4 old school technikával készülő, pneumatikus dinóit (akik állítólag géppisztollyall a kezükben tombolnak amjd), és Peter Winther, a Csillagkapu producere is arra számított, hogy Stan Winstoe műhelyéből kerülhetnek ki a Speed Demon című horror ocsmány szörnyei. Az Oscar-díjas speciális effektes vasárnap éjjel halt meg Kaliforniában, malibui otthonában, családja körében.

← Előző bejegyzés

Következő bejegyzés →

16 Hozzászólások

 1. PredAlien

  Isten nyugosztalja!

 2. R.I.P.

  Hirtelen el se hittem…:(

 3. Nyugodjék békében. :(

 4. Xhavios

  kár érte, ő volt minden idők legjobb maszkmestere..
  annak ellenére, hogy ő alkotta meg legjobban a predatort, az idegeneket a bolygó nevébe, azt is kedveltem benne, hogy ő bizonyította be, hogy a roswelli idegen boncolásáról szóló felvétel valódi…
  kár érte, most már minden titán ki fog hullani…:(

 5. Yutani

  Béke poraira…

 6. LángVágó

  Egy zseni volt. Talán a legjobb. Legendás alkotásai örökké élni fognak az emberek emlékezeteiben.

 7. idegen93

  Nyugodjék békében. :(

 8. Gorman

  Ez nagyon váratlanul jött:(
  Milyen kár,hogy már sem a predator megalkotója,sem a színész aki játszotta nem él…RIP

 9. imre1993

  Sajnos:(

 10. csillagharcos

  Ez a dolog olyan mint a művei. Hihetetlen!
  Részemről ő vol az igazi ővolt az A maszkmester és vizuális efektor!
  Nyugodjék békében.
  (sráck a R.I.P csak az használja aki Amerikai! :( )

 11. (az adott személy nyelvén illendő igazán elbúcsúzni, ergo a RIP teljesen jogos)

 12. mandria

  R.I.P. Nagyon szomorú vagyok……annyi mukája lett volna még:((((((

  Nem tudom mit vitatkoztok….R.I.P. alapvetően latin ..ott láthatjátok sok kereszten és sirkövön…Requiescat In Pace…a jelentése…..hogy ez az angol röviditéssel is megegyezik, egy dolog….de alapvetően latin…

 13. predator

  Nyugodjék békében.

 14. Schweki

  Istenkém… mindig ő volt a kedvencem…
  Már a Jurassic Park óta.

 15. Hát sajnos mindenki eltávozik egyszer :( Nyugodjon Békében!

Vélemény, hozzászólás?