Sigourney Weaver az Alien 5-ről

Vajon mi történt az Alien 5-tel? Jó kérdés, bár kár lenne tagadni a nyilvánvalót: valahol a Jean-Pierre Jeunet-féle Feltámad a Halál tehető felelőssé azért, hogy a széria jó időre jégre került, s 13 évet kellett várnunk arra, hogy egyáltalán felvetődjön egy új epizód ötlete, ha nem is folytatás, de legalább egy (mit egy, mindjárt kettő) előzményfilm képében. Ez persze azt jelenti, hogy nem számíthatunk a legendás Ellen Ripley feltűnésére Ridley Scott következő, 2011-re ígért Alien filmjében. Ettől függetlenül Sigourney Weaver még emlékszik az 5. résszel kapcsolatos elképzeléseire.

Október 26-ára várható a The Alien Anthology Blu Ray-megjelenése, s javában zajlik a gyűjtők és rajongók számára kihagyhatatlan kiadvány népszerűsítése, amiből Sigourney Weaver is kiveszi a részét. Pár nappal ezelőtt egy ilyen promo-interjú során idézte fel az akkor még lehetségesnek tűnő Alien-folytatás részleteit.

    „Izgalmasnak hangzott a kései Ripley megformálása. Meggyőződésem, hogy a közönség is elégedett lett volna ezzel az eredménnyel. Megmutathattuk volna, hogy miként érvényesül egy idősebb személy a szorult helyzetekben, keményebb szituációkban. A karakter miatt nagyszerű lenne egy Ripley-hez hasonló nőt alakítanom az én koromban, bár elképzelésem sincs, hogy megfelelnék-e a kihívásnak. Lehet, hogy tényleg jó ötlet a friss kezdet, az előzményfilm.”

Akik nem emlékeznének, a harmadik rész záróakkordjában feláldozta az életét annak érdekében, hogy végezzen a mellkasában növekvő alien-palántával, a Feltámadásban viszont 200 évvel később a tudósoknak sikerült valahogy a fennmaradt DNS-ből egyfajta Ripley-Alien hibridet klónozniuk. Az újjászületett Ripley végül eljutott az évszázadok során kiszipolyozott Földre, s innen számos irányba tovább folytatódhatott volna a történet.

    „Sokáig töprengtünk, s végül arra jutottam, nem szeretném, hogy a Földön játszódjon az ötödik rész. Így végül befejezetlen maradt a történet. […] Mindig is úgy éreztem, hogy amikor egy science fiction a Földre érkezik, akkor általában… *ásít* El akartam jutni arra a bolygóra, ahonnan az űrzsoké eredetileg hozta az első részben látott tojásokat, meglátogatni egy idegen világot, ahelyett, hogy mondjuk az Eiffel-torony árnyékában hajkurásszam az idegeneket. […] Részben talán én is felelős vagyok azért, hogy véget vetettek az előkészületeknek. Négy különböző interpretáció után több időt akartam szentelni a lehetőségeink felmérésére. Nagyszerűnek tartom, hogy végül Ridley lesz az, aki elkészíti az előzményfilmeket, s már tudom, milyen sok ötlet maradt kihasználatlanul. Mindig üdítő új szemlélettel feleleveníteni a jól ismert világokat.”

Forrás: sf.blog.hu