Prometheus – Blöff, blaszfémia vagy Blade Runner minőség?

Az aeonflux.freeblog.hu átadta nekünk SPOILERES írását is, úgyhogy csak azok lakmározzanak belőle, akik hétvégén már lecsekkolták a filmet!

Még csak néhány napja repült be a Prometheus a mozikba, de a világ filmrajongóit máris két táborra szakította, a köztük lévő csatatéren pedig olyan durva háború dúl, amelyre azóta nem volt példa, hogy Ani testében nyüzsögni kezdtek a midikloriánok. Az egyik fél szerint Ridley Scott olyan sci-fit alkotott, amire eonok óta nem volt példa: egy elgondolkodtató, nagyszabású mozit, egy intelligens látványfilmet, és a “látvány” tényezővel a másik tábor sem vitatkozik, szerintük viszont nem tartalmaz szubsztanciát, illetve ha mégis, hát az hamar eloszlik.

Isten ments, hogy meggyőzzem őket ennek ellenkezőjéről, mert köd az tényleg van a filmben, és igazából egyéni megközelítés kérdése, hogy ebben ki milyen formát vél felfedezni. Elmondom hát, hogy én mit és hogy láttam az egészet.

Az írás spoileres. Elolvasását csak annak ajánlom, aki már látta a filmet. A kommentek szintén spoileresek lesznek.

Először egy kis történelem: a film Alien-projektként indult. Ridley Scott már sok-sok évvel ezelőtt leült James Cameronnal, hogy arról diskuráljanak, miként tudnák kitágítani az Alien univerzumot. Szóba került a folytatás ötlete (Alien 5), amelyben talán még Sigourney Weavernek is lett volna helye, de sokan (így én is) úgy vélik, hogy az ő szerepeltetése már a negyedik részben is izzadságszagú volt, ezért ezt az ötletet gyorsan elvetették. Mint néhány friss interjújából kiderült, Scottot leginkább az első részben vendégszereplő Space Jockey kiléte érdekelte, amelyről valamennyi folytatás elfeledkezett (most az ilyen-olyan minőségű könyvekben, képregényekben történő szerepeltetését hagyjuk), de mégis olyan enigma maradt, akinek vagy aminek kilétéről a mai napig folynak a viták. Mivel ő volt az Alien-univerzum alfája, ezért kézenfekvő volt, hogy egy előzményfilm keretében történjen a nagy leleplezés. Ez a film először egy Alien-prequelként fogant meg: egy olyan (egy vagy két részből) álló filmként, amelyben a Space Jockey mellett a címszereplő is állandó tényező. A forgatókönyv első változata – melyet Jon Spaihts követett el – ezt a nyomvonalat követte, de Scott figyelme egyre inkább elterelődött a péniszfejűről, és mikor Damon Lindelof bejött a képbe, már teljesen margóra szorult, míg a Space Jockey szerepe nem csupán narratív szempontból nőtt meg, hanem általa az egész emberi univerzum új értelmet nyert. Ketten együtt úgy szőtték tovább a sztorit, hogy az végül műfaji váltáshoz vezetett.

INNENTŐL KEZDVE TÉNYLEG CSAK AZ OLVASSON TOVÁBB, AKI MÁR LÁTTA A FILMET!

Ugyanis míg az Alien egy horrorfilm sci-fi elemekkel, addig a Prometheus sci-fi horrorelemekkel. És én ennek mérhetetlenül örülök. Scott nagy kérdéseket, fajsúlyos témákat ígért, és ettől rendesen össze is futott a nyál a számban, s remélhetőleg ezzel a legtöbb filmrajongó így volt. Aztán az első odaszabós előzetes után jött néhány nem annyira jól sikerült darab (“kobragiliszta?! na ne bassz már!”), majd elkezdtek befutni az első visszajelzések, mi szerint a Prometheus megint csak egy űrhorror, amiben sokkal többet rizsáznak, mint kéne. Szóval én is kezdtem hűteni a lelkesedésemet, hisz végtére is a Damon Lindelof által elkövetett Lost nem tartozik a kedvenc matériáim közé (továbbá a Cowboys & Aliens is csak egy jó ötletet tudott felmutatni, az is hozott volt), és mindig sírhatnékom támad, ha felidézem a The Darkest Hourt, melynek szkriptje viszont Jon Spaihts érdeme.

Ehhez képest a film már az első perceiben benyelt. Az én koromban erre már nem minden nap adódik példa: sablonoktól, panelektől hamar elmegy a kedvem, és szerte-szétfut a figyelmem, itt viszont egy humanoid jelegű teremtményt láttam, aki nem csupán magasztos megjelenésének hála volt istenszerű: épp életet teremtett a Földön, és eme szülés nem egyszerűen fájdalmas volt, de az életébe került. Az Építészek – ahogy a filmben nevezik – elültették magjukat a bolygónkon, ám az életteremtés nem úgy sikerült, ahogy azt eltervezték, ugyanis kétezer évvel ezelőtt történt valami, melynek hatására úgy döntöttek, hogy eltörlik az életet a Földön. Épp kKétezer évvel ezelőtt született meg egy olyan vallás, amely azóta uralkodóvá vált, és amely minden megválaszolatlan kérdést leegyszerűsített a következőre: kik vagyunk és ki teremtett minket? Miután ezt a kérdést a középkorban sikerült erőszakkal beletáplálni az emberekbe, megindulhatott a válaszkeresés, ezzel együtt a tudomány felfejlődése is, amely ugyan magát a kérdést is megkérdőjelezte, de a válaszkeresés kényszerét nem. Az ember elkezdett felfelé, az űrbe kacsingatni, és az Építészek tudták, hogy előbb vagy utóbb megtörténik az a találkozás, amely az ember természetéből adódóan a végüket jelentené.

Elindult hát a kiirtás projekt, csakhogy mielőtt ez szárba szökhetett volna, az LV-223-as planétán – amely ugyebár csak egy kihelyezett telep, egy katonai kutatóbázis volt, és amely még csak véletlenül sem egyezik meg az LV-426-tal, ahol az Alien és az Aliens játszódik -, tragédia történt, amely egyet kivéve minden Építész életét kioltotta. A Prometheus kutatócsoportja egyrészt eme tragédiát rekonstruálja a David által beindított “biztonsági kamera” felvételeiből, valamint a helyszínen talált leletekből, másrészt megismerkedik azokkal a tömegpusztító biológiai fegyvereket, melyeket nekünk szántak.

Az Alien is egy ilyen, ám a Prometheus tégelyei egy olyan szerves anyagot őriztek, melyek a földben alvó gilisztákkal kölcsönhatásba lépve létrehozták az “űrkobrát”, amely a férfiakra parazitaként tapadva kvázi terminátorokat faragott, melyek férfitársaikat megölték, a nőket pedig valószínűleg erőszakos megtermékenyítették volna azzal a parazitával, amely Elizabeth Shaw-ban is ott pihent, és amelyb később egy gigantikus arctámadóvá fejlődött ki: ez a lény egy újabb hordozótesten keresztül jutott el evolúciójának csúcsára, az Alienhez. Körülményes? A földi evolúció ennél milliárdszor bonyolultabb és lassabb volt, ráadásul ez a kis biológiai roham már fejlődése során életbe lépteti tervét, amelynek célja minden más élet kiirtása.

Na most, a keresés során eljutunk a hibernált Építészhez, akinek esze ágában sincs kapcsolatot létesíteni velünk, hisz pont a legrosszabb rémálma valósul meg: nem a fajtársai ébresztik fel, hanem az a lény, melyet ki akart irtani, aki már képes volt mesterségesen reprodukálni magát, és még fegyvereket is hozott. Az Építész azonnal akcióba lép, ám csak a menekülési útvonalat tisztítja meg maga előtt: nem hinném, hogy a kétezer évvel ezelőtti küldetését folytatná – azt, ami a patkó alakú űrhajó, a Juggernaut fedélzeti számítógépbe volt táplálva, és amit a kutatócsoport is felismert. Az Építész simán csak el akart menekülni, és értesíteni fajtársait a veszélyről, különben nem csak a bázison lévő emberekkel végzett volna, de az alig pár száz méterre állomásozó Prometheust is megsemmisítette volna. Viszont a kutatócsoportban az a teljesen érthető félsz élt, hogy a Föld felé veszi az irányt, és ez eredményezte azt a bizonyos öngyilkos akciót, amelyre Shaw nem fél perc alatt beszélte rá Janeket, hisz már egy korábbi jelenetben kiderült, hogy állnak hozzá mindketten ahhoz az idegen anyaghoz, amely pikk-pakk kiirtotta a legénység nagyobbik hányadát: semmiképp sem engedik, hogy ebből az idegen anyagból bármi is visszajusson a Földre.

Én ezzel lezártnak tekintem az Építész kérdést (további felfedezésekre majd a folytatásokban kerülhet sor, melyek elkészítéséhez jelenleg annyira nem ragaszkodom).

És hogy a kutatócsoport tagjait milyen kérdések, szándékok hajtják? Elizabeth Shaw látni akarja azt a lényt, amely fiatalon elvette tőle az anyját, és annak lehetőségét, hogy utódot hozzon a világra, ám amikor szembesül annak halandóságával (meg azzal, hogy miféle kegyetlen “gyermekáldásban” tudja részesíteni), rájön, hogy nem az Építész az ő igazi istene, ezért is esedezik Isten bocsánatáért a film végén. A hajón utazó, kvázi halott Weyland is a teremtőt akarja látni – az ő legnagyobb riválisát, hisz a terraformálás és robotgyártás révén ő maga is félig-meddig istenné vált, csupán egy dologgal nem tudott megbirkózni, ez pedig a halandóság. Nos, rá is csalódás vár.

Felvetődhet még a kérdés, hogy milyen viszony van Vickers (Weyland lánya), David (az andorid) és Weyland között. Elterjedt egy olyan vélekedés, mi szerint Vickers maga is android, hisz embertelenül gyönyörű, kérlelhetetlen és még ugyanolyan göncöket is visel, mint David, de ebben inkább azt az álláspontot osztom, hogy Vickers azért gyűlöli apját, azért ilyen hideg és számító, mert Weyland mindig is fiút szeretett volna, és egy androidot szemlátomást jobban szeret, mint őt. Amint Weyland meghal, úgy Vickers veszi át a helyét. David viszont nem ezért nem tagadja meg tőle az engedelmességet, hisz egy robot ilyen tekintetben nem lehet számító, sokkal inkább azért, mert Vickers jelenlétével és Weyland kvázi titokban tartásával az előbbi veszélyeztetheti a küldetést, amelynek végrehajtásában a legénység feláldozható – és ezt már az Alien óta tudjuk.

S ha már szóba jött az Alien: nem a stúdió, hanem sokkal inkább a sajtó ludas abban, hogy a Prometheust Alien-filmként promótálták. Míg az Empire borítójának fejlécben hirdeti azt, hogy “Az új Alien! Az új Ripley!”, addig a Foxnak a stúdiófeje döntött úgy, hogy “Alien Begins” vagy bármi hasonló helyett simán csak Prometheusra keresztelik a filmet, hogy ezáltal is elvonatkoztassanak az Alien kánontól. Természetesen van kötődés (ami érthető, hisz a rajongókat egy-két kikacsintással – pl. a filmvégi kameóval – be kell csalogatni, ki kell elégíteni őket, mert ez pénzt hoz, és ez egy stúdiófilm esetében létkérdés), vannak utalások az Alien-filmekre, hisz egy univerzumról beszélünk, de a Prometheus más műfajt, más stílust képvisel; egy “different beast”, egy sci-fi horrorlemekkel.

Ti hogy látjátok?

← Előző bejegyzés

Következő bejegyzés →

109 Hozzászólások

 1. ummagumma

  nem vagyok benne biztos, hogy az utolsó space jockey menekült
  abban meg még kevésbé, hogy értesíteni akarta a többieket a másik bolygón

  egy ilyen fejlett civilizáció biztosan fejlett telekommunikációval rendelkezik
  (lásd például: AVP-R)

  ölni akart
  és ezt a hajójával könnyebben tehette meg, mint puszta kézzel
  persze ez sem lehet biztos, mert a hajón sem használt fegyvert

 2. RenWargner

  ummagumma: ha figyelted a filmet, a kics edények, amiben a “vírus” van nem a hajón voltak, hanem a barlangrendszerben, abban az üreges bunkerben. ergo nem mehetett gyilkolni a teremtő, hisz eleve azért hozták létre azt a fekete masszát, hogy azzal gyilkoljanak. ez itt buktató.
  szerintem valószínű, hogy el akart menni valamerre. hogy most a társaihoz, a földre, vagy bárhova máshova…nem tudom. de kifejezetten tetszett, hogy nem a hagyományos értelemben vett alien jött a világra a film végén, illetve annak is, ahogy az egész teremtést magyarázzák, mert hasonlóan képzelem el hat éves korom óta.

 3. Nordbright

  Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg a filmet függetlenül attól, hogy mit vár tőle.
  A kritikák nagyon szélsőségesek a porig alázástól az ittenihez hasonló “elfogadó” álláspontig.
  A legtöbb ember Alien filmet várt és arra ment be, pedig tudtuk, hogy ez (sajnos) nem teljesen ugyanaz a műfaj/mítosz lesz. És nem is lett. De “végül”mégis csak több Alien került a filmbe, mint amire magam is számítottam. És itt most nem is elsősorban a xenók számára, hanem az utalásra/utalásokra kell érteni.

  Az tény, hogy jóval több új szál keletkezik mint kerül elvarrásra és több kérdés merül fel, mint választ kapunk, de hát ez legalább jó témát szolgáltat még a folytatásig ami egyértelmű, hogy lesz (ha nem bukik ez, az viszont nagyon problémás lenne, mert most keletkezett némi űr a történetben)

 4. Nordbright

  RenWargner

  SPOILER

  Ha figyeled a filmet, akkor észreveszed, hogy az általad említettől jóval-jóval nagyobb tárolóraktár volt a vezérlőhíd mellett (ahol többször is elhaladtak és meg is említették) ami viszont már a hajón van. Szóval van ott bőven “fegyverutánpótlás” kéznél is.

 5. Matvy55

  Kedves aliensonline tagok és alien rajongok . Én tegnap mentem el moziba megnézni és számomra a film hatalmas nagy csalódást jelentett . Gyerek korom óta nagy rajongója vagyok az alien történetnek és nem hittem el , hogy ilyenre sikerült a film . A film közepétől kezdve viszont már korábbi cikkek miatt próbáltam elvonatkoztatni az alien történettől , de számomra még így is rossz alkotás lett tele bakikkal és kérdésekkel . A filozofikus megközelítését sem értem és nem fogott meg inkább a jövő beli emberiségre fektetek volna hangsújt valamint Acél tojás leforgatva sokkal jobb lett volna .

  A cikk írójának jelezném , hogy tetszenek az elgondolásai őszintén szólva én is probáltam történetet bele rakni de számomra így se lett jó .
  Alábbiakban kérdéseket tennék fel a filmmel kapcsolatban amin mindenki gondolkozzon el :

  Elején megissza a tervező a fekete folyadékot és láthatóan sejtjeiben a DNS szálak szétessenek és a nekrozis beindul a sejtjeiben de akkor miért bomlik el hamarabb a lába mint a gyomra ? valamint a Dns szálak valóban össze tudnak állni szétesés után de ha egy vízesésről lezúdulnak kis eséllyel találják meg egymást .

  A biológus talál egy idegen földönkívüli hullát és elrohan ????? Utána egy kobra szerű férget meg elkezdene simogatni ?????

  Mikor az a féreg eltöri a karját a csont átszúrja a szkafandert de azon hogy fért be ?

  Miért néz ki minden szkafander úgy mintha a Dekatlonban túra felszerelést vesszel túl divatos és vékony volt .

  Ha az emberiséget ki akarták irtani miért nem vetnek be egy egyszerű fegyvert vagy egy vírust .

  A geológus arcára ráolvad a maszk , azt hogy szedi le magáról ? :D mert amikor a hangárban van nincs rajta ?

  A biológus szájából mi mászott ki ?

  Űrhajók hologram és régi cipzáros táskát használnak ??? na ne már .

  Valamint én találgatásom a sztorira , szerintem csak szimplán kísérleteztek , hogy lehet egy új parazitoid gyilkoló élölényt létrehozni és csak tesztelni akarták volna az embereken . A tervezők közt a hibernált meg egy elborult elméjű volt és megölte a társait , hogy végre hajtsa a tesztet . Nem horrora és nem akcióra vártam , de én sokkal többet vártam ettől a filmtől ezek után az Alien vs Predator is jobban tetszett .

 6. metalos1

  SPOILER

  “…nem hinném, hogy a kétezer évvel ezelőtti küldetését folytatná – azt, ami a patkó alakú űrhajó, a Juggernaut fedélzeti számítógépbe volt táplálva, és amit a kutatócsoport is felismert. Az Építész simán csak el akart menekülni, és értesíteni fajtársait a veszélyről…”

  Ha-ha, aki megnézte a filmet az láthatta, hogy mikor az Engineer beszállt a pilótafülkébe, a térképükön egy vonal vezetett az LV-223-tól a Földre, jó hogy a küldetését akarta befejezni.

  RenWargner: A hajón több ezer urna volt, ahogy Shaw is közölte Janekkel.

 7. RenWargner

  Tudom melyik teremre gondoltok, de szerintem az bőven azon a telepen volt és nem a hajón. ha így lett volna, szerintem meg kellett volna találniuk a nyolcadik utasban azt is.

 8. RenWargner

  ezért volt létrehozva a telep, hogy ott kísérletezzék ki az anyagot, és nem a hajón. de ezen nem fogok vitát nyitni, ezt akkor fogjuk úgyis tudni, ha egy szép nagy térképen be van jelölve a raktár helye. :)

 9. Nordbright

  Nem kell vitát nyitni, mert egyértelműen elhangzik magában a filmben is (beszélnek a raktárról és hogy hol van).
  1) Illetve ha megfigyelted a filmben váltakoztak a falak alakjai/kivitelezésük. Látni lehetett, hogy mi játszódik a “kő”barlangban és mi az űrhajó biomechanikus barlangjaiban.
  2) A film nem az LV426-on játszódik és nem az a hajó amit az Alienben megtalálnak.
  3) De ha még ugyanaz is lenne, akkor is van épp elég folyosó, megközelíthették másfelől is a hidat.

  :)

 10. ott kísérleteztek ki, majd rápakolták a teherhajóra, h oda vigye ;)
  a térképpel is igaza van metalos1-nek :)
  a Nyolcadik utasban pedig másik hajó van, amiben nem sok időt töltöttek felfedezéssel a baleset után (valamint meggyőződésem, hogy azon a hajón más volt a raktárban, nem urnák.. bár ott a regény változat, ahol találnak urnát ;) )

 11. Yutani

  és ahol noble emberekként vannak leírva a Tervezők + az Idegennek szeme van :) erre nem hagyatkoznék – másfelől a regényben leírt urna egyértelműen egy üres toját, amely nyilván megfertőzte a Jockey-t.

 12. azt már csak úgy érdekességként írtam, nem komoly érvnek :)

  i.imgur.com/WYRWS.jpg

  itt viszont látszik, hogy a középső pilóta fülke mellett mindkét oldalon vannak olyan “buborékok” amik a raktár helységek, ahonnan az a folyosó vezetett át, aminek szélein a SJ ruhák vannak

  s3.amazonaws.com/coolproduction/ckeditor_assets/pictures/7468/original/prometheus-1.jpg
  flix66.com/wp-content/uploads/2012/01/Prometheus-official-2.jpg

  én legalábbis így értelmeztem a filmben, hogy a zárt ajtó ami előtt megállt a kis gömb, az a Juggernaut ajtaja volt

 13. Weyland

  …Naná hogy nem az LV-426-on játszódik a film, és természetesen a hajó és semmi más sem ugyan az mint az alien 1-2 részében….
  A film tényleg előzménynek készült és elég jó lett!!!
  A 8.dik utas a halálhoz leginkább azzal kötődik az “előzményfilm”, hogy már ott tudnak az lv-426-on lévő roncsról.(Plusz a space jockey léte is a cég tudtára jutott már rég) …Ash az android a központi számítógép(földi behatás=kapcsolat a céggel) utasításai révén egész vég azon munkálkodik hogy egy idegen,kívül álló organikus fajt elfogjon bármilyen -akár emberi- áldozat árán, és a földre szállítsák a cég hasznára. De vajon kik hozták a hajó létét a CÉG tudtára? És hol és hogy szereztek róla tudomást? -Ezt próbálja Ridley zseniálisan filmre vázolni. Viccesen hangzik, de remélem lesz fojtatása az előzményeknek. Plusz az építők titokzatos “élete” is egy nagyszerű filmre megfilmesítés lehetősége. A Prometheus leginkább óluk szól.

 14. Yutani

  nekem is lenne ötletem egy előzményre :) hábár nem meglepő, szerintem Weyland kolléga is ismeri a sztorit XD össze kéne hozni a közös üzleti bulit :D

 15. Nordbright

  Wyland kolléga vagy Scott kolléga? Mert Ridley már tuti tudja…

 16. Nordbright

  Ok. Rájöttem kire gondolsz. Azt hittem Peter W. Egyébként most már százféle folytatás lehet, annyira nyitottak a szálak.
  A bevételi adatok után eldől. Eddig kicsit karcsú. Remélem nem stornózzák a folytatást.

 17. RenWargner

  Ennyire ne nézzetek hülyének, fiúk. :) tudom, hogy másik hajó, és tudom, hogy nem az lv-426-ról van szó. de mivel ugyanolyan űrhajó, ugyanolyan termet kellene találniuk. legalábbis én így gondolom.
  Weyland: a nyolcadik utast ne kösd össze azzal a gondolatmenettel, amit az előbb vittél. az lv-223-ról még el kell jutnia a kezdetleges idegennek az lv-426-ra valahogy. plusz legalább 4-5 evolúciós szakaszon kell átmennie még, hogy hasonlítson arra, amit mi ismerünk. tehát sok még a kérdés.
  és nem akarok kötekedni, de a folytatás az nem pontos j. :)

 18. Yutani

  miért kéne eljutnia? az lv 426on szerintem (szerintünk) egyértelműen egy régebbi jármű van – fosszilizálódottab Engeneerrel. Azt is feltételezzük, hogy az ott található tojások egy korai biofegyver kutatás eredményei, de azoknak megbízhatatlansága miatt befejezték a “gyártást” így jöhet szóba az lv 223on található sötét anyagos megoldás, amely kicsit veszélesebb – ala Alien 2.0. Ezt a tézist tovább erősíti az is, hogy az ott található hajóban egyértelműen volt egy Alien ábrázolás, így a film végén felbukkanó lény sem egy proto-alien. Másfelől legalább már azt is tudjuk, hogy hogy néz ki egy Engeneer dns kombóból létrejövő idegen (hasonlóképpen, mint a kutya vagy PredAlien verzió).

 19. RenWargner

  Kedves Yutani…
  Te miről beszélsz jelen esetben? :)
  Éppen az a lényege a filmnek, hogy megmagyarázza a nyolcadik utast, így előzmény film legyen. Éppen ebből kiindulva…Te…és a többiek…azt feltételezitek, hogy fullra, SEMMI köze nincs a filmben látható, első evolúciós szakaszban lévő lénynek az alienhez…:D
  Épp azt mutatják be a filmben, hogy az idegen maga egy baleset. mert ha nem nyitja ki az ajtót noomi rapace, akkor nem kapja el a space jockey-t a hatalmas arctámadó, és nem petéz bele. ez egy rettenetesen kezdetleges idegen, éppen azért, mert véletlen műve. de tökéletes táptalaj a kezdéshez.

 20. Yutani

  akkor miért van az űrhajóban az egyik falon egy kifejlett idegen képe, ha véletlen?

 21. abban az esetben ha ez lenne a kezdetleges idegen.. akkor kb. 33 éve (ha jól emlékszem) lenne arra, hogy evolúcióban elfejlődjön a 8ik utas szintjére, szerezzen egy hajót, lezuhanjon az LV-426on, és fosszilizálódjon a pilota :) ez így szvsz elég necces :)
  A filmnek szerintem nem az a célja, hogy megmagyarázza, hogy a xenomorph hogyan jött létre, hanem felfedje, hogy ki/mi volt a space jockey.. pontosabban a faja :)

 22. ummagumma

  így van
  ráadásul nem csak a freskón van kifejlett alien
  hanem a korábban játszódó AVP-R szerint a Yutani cég már tud az idegenekről
  ezért talán David 8 sem teljesen nulláról kezdte a tanulást a Prometheuson

 23. Nordbright

  Csatlakozom. Ren, szerintem nézd újra a filmet mert több tárgyi tévedést tényként kezelsz. Lehet elsőre elsodort a mozi és nem figyeltél részletekre :)

  A barlangban van egy gyakorlatilag ugyanolyan Alient ábrázoló freskó mint ami a film végén megjelenik. Ergo az engineerek már találkoztak ezzel a lénnyel. (na meg gyanítom, hogy akár az elől menekülhettek a hologramon is).
  Másrészről honnan jön a még 4-5 evolúciós szakasz tézis? Miért kellene? Az Alien kész, ennyi, láthattuk. Minden fajból másféle.
  Az engineerből ilyen lett, attól még az emberből kijöhet ugyanolyan is mint amilyet már régóta ismerünk. A kutya-ökörből is négy lábon futó katona lett.

  Ettől függetlenül szerintem is van még némi evolúció, de nem a végtermékben, hanem a tojásrakásban és arctámadó “kígyó-polip” izében.

  És végül: egyértelműen mindenki látta, hogy a film elvarratlan szálai miatt FOLYTATÁST KíVÁN! Emiatt lehet, hogy NEM ez az Alien előzménye.(ld Star Wars még mínusz 3 rész). Persze a bevételtől függ szerintem.

 24. Nordbright

  (az AVP-R-t meg szerintem hagyjuk ki, mert azzal Ridley nem sokat foglalkozhatott a saját univerzumán belül)

 25. Yutani

  Én is csak a PredAlien mutáció miatt hoztam fel..a többi csakis az Alien univerzumra csatolható tézis, elmélet, akármi.

 26. ummagumma

  és mindezek mellé teljesen nyitott még a nyitójelenet is

  a Földön játszódótt vagy nem?
  termetés történt vagy biofegyveres pusztítás?
  (lásd a természetfilm felvételen sok a zöld, tehát minimum növényi életnek már lennie kellett)

  szóval az is lehet, hogy a space jockey népség nem a Teremtő Isten
  hanem egy másik teremtett lény / vagy egy velünk-belőlünk mutálódott biológiai selejt
  (ez irányban támpont lehet a görög mitológiából vett, és a bibliai utalások a filmben – ugye az óriások alapból egy erős párhuzam)

 27. Weyland

  Én csak azt mondom, hogy az lv-426 és lv-223-as történet, más-más story de kapcsolódnak. Ehhez a kapcsolódáshoz még kellene legalább 1 áthidaló történet (vagy több), ami az összekötő kapocs “múlt” és “jelen” között.

 28. Yutani

  mondjuk az is érdekes a nyitójelenetben, amikor látjuk, hogy a cucc, amit az Engeneer megivott szétkapta a dns-ét a környezettel, azaz a vízzel érintkezve viszont újra összeállt. Ami azt is jelentheti, hogy valamiért kirakták szegényt és öngyilkolnia kellett magát – így a teremtés lehet “véletlenszerű” momentum is. Aztán párszáz évvel később visszajöttek és wtf kifejezéssel nézték, hogy “emberkék” rohangálnak a bolygón. A veszélyességi “fokot” meg a fejlettség mutatta, hogy már el tudtak jutni a 223-ra.
  A másik kérdés, hogy a felébredő engeneer mitől pöccent be? attól, hogy látták, hogy Shaw-val hogy bánnak, vagy a kérdésektől, amiket feltettek? Mert Shaw-t is simán beérte volna, de mégse indult utána.

 29. Nordbright

  én szinte biztos vagyok benne, hogy a Földön játszódik a nyitány és valamiféle teremtést, mutációt ábrázol. Ennek így van értelme.
  Viszont a már kifejlett embereket még meg kellett látogatniuk az isteneknek, hogy elmagyarázzák mit rajzoljanak, véssenek fel különböző helyekre!!!
  Tehát még egy kis csillagkapu utánérzet is van.

 30. ummagumma

  az LV-223 baleste kb 2000 éve történt
  de a 2000 évnél idősebb barlangrajzon az embereknek az egyik óriás az LV-233-at (egy elvileg akkor még üzemelő vegyifegyvergyárat) mutatja

  ez inkább a bukott angyalok / nefilimek / héroszok / titánok / démonok / stb. tempója, mint a jó Istené

  vagyis lehetséges értelmezés az is,
  hogy a space jockey = Prométeusz titánnal
  aki(k) kvázi ellopták az Istentől / istenektől a DNS/RNS “technikát”
  de csak ilyen tökéletlenségekre / istentelenségekre / aljasságokra képesek azt használni

 31. Weyland

  ….az előttem szólok többségével értek egyet!
  1.A freskón lévő alien feltűnik a film végén.
  2.Szerintem nem a space jockey a teremtők.
  3.Az evolúciós szakaszok max. tényleg csak a tojás/kigyó/ polip megtermékenyítőkre vonatkozhatnak.
  (A film végén látható óriás polip emberi sex során került a nőbe,csak időben el lett távolítva(kicsin). Először a pasi* volt a tojást lerakó alfa lény , majd a nő játszotta a tojás szerepet és a belőle kikelő óriás polip a megtermékenyítő parazita szerepet. Érdekes volt mindezt vég nézni…
  ..A pasi, aki a nő társát alakította(ivott a fekete folyadékból), vajon hasonló lénnyé vált volna mint az állítólagos -ember ellenes- ÉPÍTŐK??? Miért??? Vajon ők hasonló lények mint az alienek??? Elég jól tartotta a film végén az óriás parazitát.

 32. ummagumma

  azt se felejtsük el, hogy a kezdő képsorokban
  a space jockey alsónadrágszerűséget visel (valószínűleg hím)
  ha ő lett volna a Teremtő Isten, akkor elég értelmetlen ruhadarab…

 33. Yutani

  Weyland..szép levezetés volt :) nem hinném, hogy Holloway Engeneerré vált volna és szerintem a Tervezők nem hasonlítanak az Alienekre..sokkal inkább olyanok, mint az emberek, akiket “létrehoztak”. vagy így vagy úgy.

  ummagumma.. a tervezők csupán eljátszották az Istent, mint ahogy a Predatorok az AvP-ben, de hogy attól túllepjek az embertől sem állt távol, hogy istennek adja ki magát a délamerikai benszülöttek között.. mondjam azt, hogy a vérünkben van? Daniken szemszögéből nézve mi is azért hisszük ezekről a lényekről, hogy istenek, mivel fejlettebbek nálunk (leginkább technikailag) – számunkra megmagyarázhatatlan.. legalábbis a kőkorszakban az volt. Itt a földi vallások Isteneiről szó sem volt, legalábbis abban a formában, ahogy mi ismerjük őket.

 34. Azt szerintem szem előtt kéne tartani, hogy az Engineer-ek és az emberek DNS-e azonos! szóval ha egy xenomorph jellegű lény mindkettőbe petézik, szerintem ugyanannak kéne kikelnie!

  Egy angol fórumon olvastam egy jó magyarázatot a nyitó jelent-re, meg az egész miért haragszanak ránk sztorira.. megpróbálom érthetően leírni:

  Az Engineer-ek akiket a filmben láttunk, szintén egy mesterségesen létrehozott faj (mint a xenomorphok) akik fellázadtak Teremtőik ellen, mert arra használták őket, hogy a piszkos munkát végezzék.
  A lázadók vezérét kényszerítette a Teremtő faj, hogy saját magát feláldozva, létrehozzon egy új szolga fajt. Ezért is pipák lehetnek az Engineer-ek, hiszen az ő vezérük vesztének termékei vagyunk.. és ezért félrevonultak a Teremtőktől lopott technológiával hogy fegyverkezzenek ellenünk, és ellenük… Ez magyarázhatja azt, hogy a Teremtők maradtak a Földön, és nem azért mutattak az LV-223ra, hogy “ott a teremtőtök” hanem “az a célotok, h fejlődjetek, és odamenjetek szembeszállni velük”.. majd valamiért eltűntek a Teremők (lehet az Engineer-ek kapták el őket), és csak a freskók/egyéb leletek maradtak rólunk, és ezt értették félre Shaw-ék.
  E közben hozták létre az Engineer-ek mind a klasszikus idegeneket amiket könnyen lehet, h bevetettek a Teremtők ellen, de közben magukat is “megsebezték”(lásd: LV-426) és ezért hozhatták létre az új fegyvert, a fekete anyagot.. de az is ellenük fordult…. hiszen ők mégsem olyan bölcsek mint az igazi Teremtők.. csak egy szolga faj, aki lopta a tudást..

  Ez a sztori szerintem teljesen ráillik a Prometheus-ban látottakra, és elvileg hasonló mitológiákból táplálkozik mint az egész ancien alien elmélet amire épül az alap koncepció (csak azért írom, hogy elvileg, mert nem vagyok történész, de ahol olvastam, az elég hiteles forrásnak tűnt.. majd megpróbálom előhalászni)

  Na remélem ez a hosszú post hasznos lesz egyesek számára :) :)

 35. Yutani

  a dns hasonlóság ellenére eléggé különbözően néznek ki az emberek és az Engeneerek… így nem feltétlenül kell ugyanannak kikelnie.
  ez a teremtő – engeneer – idegen és ember magyarázatot kicsit izzadtnak érzem, de hát ott is mennek a hipotézisek, akárcsak itt :) ezért szeretem ezt a filmet..mindig vannak új szempontok.. és a következő filmig biztosan lesznek is
  egyik kedvencem az volt, amikor Vickersre láttam, hogy azt írták transgender – a medipod (firfi nemű páciens) beállításai miatt. :) pedig egyértelműbb, hogy apucinak tartották fenn azt a gépet.

 36. hát lehet így, ahogy leírtam meredek.. de sok hasonló dolog van mitológiákba, és jól ki lehetne ezt dolgozni a folytatásokban :)

  prometheus-movie.com/media/concept015.jpg

  ez a kép is árulkodhat arról, hogy így szánták eredetileg :) mindenesetre, még ha meredek is több értelmet látok ebben, minthogy megteremtettek minket… majd elakartak pusztítani.. és közben mégis azt üzenték volna nekünk, hogy menjünk oda?
  van aki szerint azt a térképet csapdának szánták.. de hát akkor miért akartak volna 2ezer éve mégis ide jönni? miért nem várták ki, h mi menjünk? :) valamint a filmben is utalnak rá, hogy ez egy fegyver kísérleti telep.. én tuti nem ott állítanék csapdát :D

 37. én kérek elnézést a rossz linkért :D
  prometheus-movie.com/media/concept003.jpg ezt akartam :)

 38. ummagumma

  ebben nem vagyok biztos

  a barlangrajzon és a többi forráson (babiloni, egyiptomi, maja, stb) óriások szerepelnek

  az ókori “pogány” vallások ismerik az óriásokat
  (titánok, gigászok, stb)
  a Biblia is ír óriásokról
  akik ráadásul keveredtek az emberekkel

  továbbá érdekes tény, hogy az Alien 3 után a Prometheus is teli van keresztény jelképekkel, utalásokkal

  6 vagy 7 napot ölel fel a film (a teremtés napjai)

  ha 2089-2093-as időpontból kivonunk 2000 évet, akkor 89-93-az kapunk
  a Jelenések (Apokalipszis) könyvének írásának idejét, komoly keresztényüldözés korszakát

  a Prometheus legénysége karácsonykor (dec 25 vagy 26) ért célba (ami az egyház szerint Jézus születésnapja, a valóságban a téli napforuló pogány ünnepségeivel mesterségesen összemosott dátum és ünnepség)
  ráadásul David 8 android működését konkrétan a napforduló időpontjától (dec 21) követi nyomon a film

 39. ezek egyike sem áll szemben azzal amit én írtam :) lehet a fejeltebb teremtő faj is nagydarab ;)

 40. ummagumma

  Yutani hozzászólására reagáltam

  “Itt a földi vallások Isteneiről szó sem volt, legalábbis abban a formában, ahogy mi ismerjük őket.”

  szóval a film által idézett mindkét forrás (görög mitológia, Biblia) egyaránt ismer óriásokat, melyeket istenként tiszteltek az emberek, melyek keveredtek az emberekkel és ezek keverék utódaiból szörnyek lettek

  magyarán a film elég autentikus maradt a dorrásokhoz viszonyítva

  Daniken elméleteit pedig Elizabeth Shaw doktornő teszi rendbe,
  amikor visszakérdez, hogy a tervezőket kik tervezték?

 41. ja bocsi, akkor értem :)

  Amúgy több földi vallásban, főleg régi mitológiákban, tényleg úgy szerepelnek az Istenek, hogy közöttünk járó, fura lények..
  az a mitológia amire utaltam kifejezetten ilyen teremtést ír le..és a szolga fajt gyakran még “pilótának” is írják..

  meg hát tényleg ott az egész Ancient Aliens elmélet, ami nem teljesen légből kapott (ha az ember nyitott az ilyesmire) és sokban erre alapoz a Prometheus is

 42. prometheus-movie.com/community/forums/topic/7436

  és végre megtaláltam a forrásom :) :)

 43. ummagumma

  és ott van még a totemizmus is
  ami a gyakorlatban egyes népek állatokkal való keveredése
  mint ős-eredet mitológia

  mi magyarok például (az ősmagyar mitológia szerint) egy óriás-kerecsenysólyom (Turul) és egy embernő (Emese) utódai lennénk…

  de ott van Európa (Európé) királylány, aki egy bika alkott öltött isten (Zeusz) rabolt el…

 44. ummagumma

  érdekes, hogy a forrásban Mardukot említik
  mert ennek a párhuzamnak mind mitológiailag, mind (bibliai alapú) teológiailag van értelme

  továáb ha ehhez hozzátesszük a rokon mitoszokat
  Tiamat, Dumuzi, stb, akkor megint helyben vagyunk

  halálból termékenység, folyó képében való megtermékenyítés, “háziállat” szörny (Musrussu sárkány)

 45. morse.r

  Szerintem a fekete löttybe sétált tőrfarkú rákokból fejlődtek ki klasszikus arcmászóék, és ők végeztek a kutatóállomás legénységével (meg a maguk drága hajójával). A véglény a csúcsos fejével szakítja ki magát és láthatóan nincs “lárvaállapota”, ugyanúgy mint bambinak. A mérnökurak viszont a klasszikus módszerrel lettek kilyuggatva. Összegyűltek meghalni, vagy oda lettek cipelve (akár az utolshaw túlélő által mielőtt elment aludni)? Persze mindenkiben felmerülhet a kérdés hogy 1.Hol vannak az arcmászók tetemei? 2.Hol van az idegen báb ami a szerencsétleneket helyhez kötötte? 3.Hová tűntek az újszülöttek?
  Ezekre a nyolcadik utasban sem kapunk semmiféle választ. És szerintem ez így van jól. Én azzal a feltételezéssel értek egyet hogy a klasszikus xenomorph egy klasszikus biofegyver, és bár az lv426-os példányokat később fedezik fel, a telepen találhatók a legújabb géntechnológiák. A véglény inkább újfajta élien mint ősélien, akkor is ha ő időrendben az első amit látunk.

  Scott állítása szerint, ha lesz folytatás akkor annak az lesz a célja hogy még inkább elvonatkoztasson az eredetitől.

  “Azt szerintem szem előtt kéne tartani, hogy az Engineer-ek és az emberek DNS-e azonos! szóval ha egy xenomorph jellegű lény mindkettőbe petézik, szerintem ugyanannak kéne kikelnie!”

  Ezzel magam is egyetértek, már csak azért is mert ember és ember között is lehet ég és föld a különbség.(Akár szó szerint)

  “mi magyarok például (az ősmagyar mitológia szerint) egy óriás-kerecsenysólyom (Turul) és egy embernő (Emese) utódai lennénk…”

  Most már tudom miért néz minket mindenki madárnak.

 46. RenWargner

  uhh, bocsi gyerekek, de dolgozni voltam, és én ilyenkor, full fáradtan nem fogok elolvasni ennyi hozzászólást. mivel sejtem, hogy arról akartok meggyőzni, hogy “de igenis úgy van, ahogy mi mondjuk”, így nem mennék bele egy ilyen értelmetlen vitába. se ti, se én nem tudjuk, mit akartak szimbolizálni ezzel. nekem van egy elképzelésem, ti mást gondoltok. gondoljátok úgy, akkor fog kiderülni az igazság, ha esetleg csinálnak folytatást.

 47. Yutani

  vagy esetleg a bővített változat + extráknál..ha fellebbentenek valamit.

 48. Weyland

  Yutani, Haz, Ummagumma, és morse.r hozzá szólásaival nagyrészt egyetértek, vagyis hasonló vélekedésen vagyok.
  A doki srác dns szövetei miért nem oszlottak szét a fekete löttytől? Talán az emberek gén szövetei mégsem egyeznek a space jockey-k dns-vel? Nekem az is feltűnt, mikor a doki srác és a “tarajos fickó” megfertőződött ,……….nagyban kezdtek hasonlítani a space jockeykhoz. Magasabb(…első áldozata úgy nézett fel rá) és erősebb lett pl. a tarajos dr. manusz aki a hajó dokkjánál kapásból 3 embert megölt. + mind két ember arca is a “titán tervezőkre” kezdett hasonlítani… Ez másnak is feltűnt??? Minden lénynél mást eredményez a fekete lé?!

 49. Yutani

  Holloway valóban mintha hasonlítani kezdett volna egy Engeneerre, míg Fifield inkább nézett ki úgy, mint a korai Farkasember ábrázolások (ala mozikban ami ment anno) de ez is feltehetően a Hammerpede sava miatt volt. Valószínűleg a fekete lé genetikailag manipulálja – méghozzá igen gyorsan azokat a lényeket, amelyeket megfertőz így kvázi lehet, hogy minenkire másképp van hatással (na erről kicsit a Doom film fertőzős cuccai jutottak eszembe, ahol az egyikből szuperkatonát csinált a plusz kromoszóma, míg a másikból szörnyet). Másrészt pedig feltételezhető az is, hogy a film elején “elfogyasztott” lötty más, mint a fekete lé – ez utóbbiról inkább az X-akták fekete anyaga jutott eszembe, amely szintén “átalakította” a gazdaszervezetet. Így aztán nem is kellett – sőt nem is az volt az Engeneerek célja (ha már biofegyver), hogy a fertőzött szétporladjon, mint a pernye.

  Ren – mondjuk a ki az Isten vagy mely mitológiából vagy mitológiába vették át az elemeket már nekem is kicsit “sok” volt, de ha a srácok ezt szeretik, akkor beszéljenek róla. Én inkább a Prometheus – Alien – biológiai oldaláról próbáltam szemlélni a dolgot. És mint azt már párszor mondtam.. a film nagy erőssége, hogy hagy minket agyalni.

 50. ummagumma

  nekem is napok óta a filme jár az agyam
  ebből a szempontból nagyon ütős lett

 51. Nordbright

  Abból a szempontból tuti, hogy még 2-3 évig elírkáljunk itt, amíg bemutatják a második részt.

 52. RenWargner

  yutani: igen, elagyalhatunk. éppen ezért nem bocsátkozok vitába arról, amit én gondolok. régen, úgy 8 éve biztos belementem volna, de most már némiképp fáraszt a dolog. van, amiben agresszíven nyilvánulok meg és agresszív támadáspolitikát vallok, de ebben nem; túl régóta szeretem a témát.
  a filmhez, hogy valaki megértse az elméletet, nagyban segít, ha ismeri valaki Budd hopkins munkásságát, vagy – elsősorban – Erich Von Daniken-ét. én kb. ugyanazóta szeretem az alient, mint ezen úriemberek munkásságait, szóval benne vagyok a témában elég rendesen. éppen ezért a földönkívüli teremtő elmélet nagyon is tetszett, évek óta azonosulok ezzel az elképzeléssel. némileg másképpen gondolkodok dolgokról, de ez a dolgok szépsége; mindenki azt hisz, amit akar, amíg nincsenek tények. épp ezért nem fogok belemenni a vitákba.

 53. Yutani

  Daniken elmélete tetszetős, ezt nem is vitatom – az AvP filmnél is ott volt, de ez megint más kérdés. Viszont, ha logikai szempontból nézzük, akkor a Prometheus alienje nem lehet proto-alien a már felsorolt “okok” miatt. egy prequel, amely nem ragaszkodik annak prequelségéhez.

 54. RenWargner

  ebben nem értünk egyet, de mindegy. :)
  az avp filmben nevetséges volt minden, mindkettőben, ebbe inkább ne menjünk bele :D

 55. Szerintem a dokis srác egyszerűen azért nem esett szét, mint a tervező az elején, mert csupán kis adagot kapott a dologból, ami mutációt okoz. A tervező viszont behörpölt belőle jócskán.
  Viszont Weyland és Yutani párral feljebbi hsz-i szöget ütöttek a fejembe. (“Holloway valóban mintha hasonlítani kezdett volna egy Engeneerre”)

  Mi van, ha ezeknek a “tervezőknek” ősei anno emberek voltak, akik felfedezték a “fekete löttyöt”, űrutazni kezdtek stb., egy kiválaszott csoport. Valóban furcsa, hogy Fifieldnek nem csak az arca változott, de termetre is nőtt.

 56. Jesszus, ezt a filmet lehetetlen az Alien vagy Blade Runner művekhez hasonlítani, olyan távol áll azoktól.
  Annyira találom intelligensnek ezt a Prometheus izét, mint a szomszéd kutyát, maximum.
  Mondjuk ezzel legalább túlteljesítette az AVP filmeket, amik meg valahol az egysejtűek szintjén mozognak. :D
  :S

 57. Nordbright

  RenWargner

  Isten mentsen, hogy a saját teóriáidat megalapozatlan dolgokkal próbáljuk megdönteni.
  Szerintem többünknél csak az szúrt szemet, hogy a filmben látott/hallott vagy interjúkban elhangzott tényeket másképp értelmezed és nem vagy nyitott a magyarázatokra, illetve azt arogánsan elutasítod :)

  Pedig ez nem hit kérdése, hanem úgy van benne eleve vagy az alkotók mondták. Tehát nincs min ötletelni.

 58. RenWargner

  …:D jól van Nordbright, gondold így. mint mondottam volt; ezeket csak akkor tudjuk meg, ha kijön egy folytatás.
  és kérlek, másold be azokat a részeket, amik interjúkban, megnyilvánulásokban azt támasztják alá, amit Ti mondtatok, mert szeretném elolvasni. :)

 59. Yutani

  gyerekek (már bocs :D) de nem egymást kell osztani..ez csak egy film :) mindenkinek megvannak a maga teoriái és nézetei. Valakinek bejön, valakinek nem. Valaki az AvP filmeket is betudja a kánonba – így közvetve a Predator filmek is az Alienekhez kapcsolódnak, míg mások teljesen elvetik azokat.

 60. Weyland

  De jó, mindenki kifogyott a talányokból…. :) …vagy mindenkiben adathalmazok vannak és közlés képtelenek… :D

 61. Weyland

  ….Elég annyi hogy, JÓ a FILM!!!

 62. Már akinek. o_o

 63. Yutani

  “From the very beginning, I was working from a premise that lent itself to a sequel. I really don’t want to meet God in the first one. I want to leave it open to [Noomi Rapace’s character, Dr. Elizabeth Shaw] saying, ‘I don’t want to go back to where I came from. I want to go where they came from.’ ” – Ridley Scott
  na így kapjuk meg a prequel második felét…ahogy eredetileg is legalább 2 részt akartak készíteni

 64. morse.r

  Látta valaki ezt a könyvet?

  prometheus-movie.com/media/concept037.jpg

 65. Yutani

  egyébként az ALien koncept rajzokat böngészve nem is kéne meglepődnünk az Engineerek kinézetén:
  artmight.com/albums/classic-h/H-R-Giger/hr-giger-facehugger-II.jpg
  hát nem egy ormányos csávó az tuti :)

 66. morse.r

  Való igaz. Oktopusz is jobban hasonlít erre az izére. Bár ennek eléggé csirkefeje van.

 67. morse.r

  Ha meg már oldszkúl, sokkal jobban örültem volna ha ő lett volna az aliengineer:

  museumsyndicate.com/images/3/21000.jpg

  Ezlegalább nyomokban hasonlít

 68. Holyarrow

  Nah énis hozzászólok, mert már nem tudom magamban tartani a gondolat menetem :D

  6 éves voltam, amikor elösször láttam az alien filmeket, azóta rajongó vagyok, vártam az új filmre, de nem jött ( AVP nem alien film! )
  És amióta itt megláttam hogy új filmen dolgoznak alig bírtam kivárni :D

  Első nap éjféli vetítésre el is mentem.

  Nekem nagyon tetszett, és nagyon érezni rajta, hogy az előzmény film előzménye volt, és az igazi csattanó a kövi részben jön.

  Igen szerintem akkor is előzmény film :D

  Én így képzelem el a folytatást:
  A vörös meg a droid elindul megkeresni a többi teremtőt, a teremtők rájönnek hogy az emberek veszélyt jelentenek, ezért elindÍtják a hajót az alien királynővel, mert 2000 év alatt rájöttek hogy a vírusnál gyorsabb és egyszerűbb a xeno, de vmi hiba történik és 1 facehugger rámászik a pilótára, és abból kitör a xeno, a hajó lezuhan az lv 426-on :D

  az alien dombornyomás pedig egyszerű:
  mivel ők életet teremtenek, így könnyen létretudták hozni a xenokat, és rájöttek hogy a csúcsragadozójuk.

 69. oOalienOo

  Ebben igaza van yutaninak “így közvetve a Predator filmek is az Alienekhez kapcsolódnak” mivel ha valaki látta a predator 2-t aminek a végén a predatorok hajójában a csiszolt emberkoponyák között félreérthetetlenül egy alien fej van a ‘pulton’

 70. Boszom_Manus

  Tegnap nekünk is megvolt, kis család+haver.
  Azt kapta az ember amit várt (részemről, asszonnynak tetszett, igaz ő még fiatal, nem nagyon emlékszik a 8.utasra:) ), amin megütköztem, hogy haver is azzal jött, hogy simán játszik a folytatás! De hová?! Ha valamit sajátjának mondhat egy művész (író, szobrász, stb.), az az alkotói szabadság. Fájt kicsit, hogy nem 426, csak 223, hogy a SJ nem maradt az űrhajóban a seggén zuhanás után, és még ilyen APRÓ-ságok. Az, hogy a C64-es 8. utas űrhajója után hologrammot kapok… a Star Wars-ban is ez ment, belefér. Folytatni mit lehet?! Mindent, amit az ember szeretne. Mindig lehet további történetet kreálni, még a Szörny Rt. is folytatható lenne… de nem kellene, szvsz. Jóval korábbi hsz-hez: azok nem szkafanderek voltak, szerintem, hacsak a búvárruha nem számít annak. A szkafander az a nagy piros volt, amit nem használtak-a csináld magad műtét utáni kóválygáskor látszik, ha jól emlékszem-, ez egy sima terepruha, ugyanis úgy mentek oda a bolygóra, hogy olyan, mint a Föld.

  Remélem értitek mit akartam írni, persze ez az én véleményem, csak én is belegabalyodom néha magamba:)

 71. Weyland

  Ime, egy kis csevegni való -ha még valaki nem olvasta volna.(Folyt. köv.) :D

 72. Weyland

  ja, ez lemaradt:
  filmtrailer.hu/filmhirek/ridley-scott-a-prometheus-folytatasarol/

 73. Yutani

  bár sokan ellentétben fognak állni a mostani kijeentésemmel, de nekem tetszik ez az “Alien univerzumban nem csak egy dolog létezik, hát nézzük azt is meg” hozzáállás.

 74. Boszom_Manus

  Link elolvasva, és ahogy fentebb írtam, ezt is addig lehetne vinni, amíg csak szeretnék. Mármint a sztorit. Azok honnan jöttek, és azok honnan, stb. stb.
  boá…
  De megnézném;)

 75. Yutani

  Csak szerintem van némi hasonlóság a Super Predátorok és a Prometheus hajó között?

 76. Nordbright

  RenWargner, ha már ismét meg lettem szólítva.
  A koncepciódat nem bántotta senki, mindenki úgy gondolkodik ahogy szeretne, többféle magyarázat létezik.
  Viszont két olyan felvetésed volt ami nem helytálló, mert minimum önmagát cáfolja meg, csak arra reagáltam. Visszakerestem:

  1) “ha figyelted a filmet, a kics edények, amiben a “vírus” van nem a hajón voltak, hanem a barlangrendszerben, abban az üreges bunkerben”
  – Azt hiszem ezt egyértelműen megcáfoltuk többen is, az úrnaraktár a hajón van. A filmben is jól látszik a helye, a barlanghoz képest a környezet eltérése, megemlíti a legénység is és azt hiszem valamelyik Ridley interjúban is szóba kerül.

  2) “az lv-223-ról még el kell jutnia a kezdetleges idegennek az lv-426-ra valahogy. plusz legalább 4-5 evolúciós szakaszon kell átmennie még”
  – Ezt nem egészen értem/értjük, innen lehet a félreértés. Miért kellene eljutnia az LV-426-ra? Egyébként a proto-alien szót sem tartom helyesnek. Hogyan lehetne ez az első alien, hiszen már létezett egy ilyen idegent ábrázoló “freskó” a barlangban, tehát a mérnökök ismerték a lényeket. Még az is lehet az(ok) elől futottak “fejvesztve” :)

  Ezeket nem kötözködésből írtuk, csak azért, hogy ezek figyelembevételével alakítsd tovább a saját nézetedet.

 77. Lacroix

  Fentebb írták,de sehol nem láttam értelmes választ. Elvileg azt pedzegetitek páran,hogy a film végén volt az első Alien. A freskóból én is egy királynőt vettem,ki de nem egészen a megszokottat.
  De,akkor mégis. Ez mi?
  images.wikia.com/avp/images/f/fa/P2-the_alien_skull-1-.png

  Ez alapján már léteztek x ezer évvel ezelőtt a Prometheus projekt előtt. Így lenne értelemszerű.

 78. cosmic

  én ma néztem meg. IMAX 3D-ben.
  elégedett voltam azzal, amit kaptam.
  és valóban, jó volt ezt a sok hozzászólást olvasni itt.

  örülök hogy ennyire megmozgatja az embereket a film! :)
  és mindenki irja az elgondolásait.

  igen, nekem is mind-mind felvetődött a kérdések,amiket itt fejtegettek.
  és sokra akár válaszként is tudok tekinteni.

  szerintem a Predator -vonal annyiban kapcsolódik ide, hogy a Predatorok is
  felfedezték az ALIEN -fajt és megtetszett nekik és mivel eléggé erőszakosak és
  méltó ellenfeleknek bizonyultak, előszeretettel alkalmazták őket “játszópajtásnak”.

  De akkor a Predeknek is egyszer.. valahol.. fel kellett fedezniük az ALIEN-t . .és már abban az evolucios állapotban, ahogyan azt a klasszikus banánfejű -lényt
  ismerjük. Hiszen valóban ott a Predator hajóban egy “normál” alien koponya, de még egy Alien-királynő koponya is.

  Tehát akár,mint egy párhuzamos szál, futhat a Predator-vonal is.
  és a Predatorok járhattak az LV-426-on ????
  Vagy ők honnan szerezhették az ALIENEKET ?
  mert azt biztosan tudták hogy már a TOJÁSOKBÓL kelnek ki, és kell nekik egy keltető. (ember )
  Tehát a Predek már réges-rég “hülyének néznek” minket (AvP-1 ben, mikor Istenként tekintük rájuk-tévesen, de ők ezt kihasználják), mi vagyunk nekik a keltetők, hogy
  meglegyen a szökséges játszópajtás. (az ALIEN )

  úgyhogy… nagyon jó kis ELŐ-ELŐzmény film a Prometheus.
  a folytatás szerintem 99%, hogy lesz! annyira nyitva van hagyva a sztori.

  és mekkora pláne lenne, ha még egy apró-kitérő-Predator -szál is megjelenne benne ! : ) hoppá!

 79. cosmic

  ja.. és én is azt vallom hogy igenis ismerték MÁR az “igazi” xeno-ALIEN-t.

  azt a klasszikus kinézetűt, hiszen a SAJÁT hajójukon (vagy a saját barlangjukban)
  már “odaraktak” egy ALIEN- szobrot.. vagy mit. (ami látható a filmben).

  és tudák már milyen a kikelési folyamata, hiszen az ALIEN 1 filmben az LV-426-on
  talált ( amit a nostromo talált ) Space Jockey hasából a “kicsi” gyíkszerű Alien tört ki.

  NEM az a nagy csúcs-fejű, mint a film végén.
  mert az a nagy, csúcsfejű, gyakorlatilag szétszabdalta az egész torzóját…

 80. cosmic

  és az LV-426-on pedig.. figyelmeztető jelzés volt ami “odacsalogatta” őket.
  nem segélykérő.

  tehát “valakik” már tudták hogy ott rossz dolgok vannak (ALIEN-tojások)

  és figylemeztetni akarnak a veszélyre.

 81. Matvy55

  mivel moderáltak így senki se vette figyelembe kezdeti kommentemet amire eddig senki sem adott választ a film rajongoitól , de nem baj : 9gag.com/gag/4519897 eddig még csak azt találtam prometheusból . Amúgy a címnek mi köze volt a filmhez ?

 82. Matvy55

  9gag.com/gag/4469865 :D a teljes igazság :)

 83. Matvy55: Ez a kép amit linkeltél nagyon adja. :D

 84. cosmic

  amugy valóban, azt én is furcsáltam hogy miéer veszik evidensnek hogy a rajzok egy “meghívást” jelenthetnek…

  illetve még mindig a naivitás példaképe az ember, hogy ha egy idegen bolygón egy idegen faj feltünik,
  és kissé fenyegetőnek tünik.. és ugy is néz ki és ugy is viselkedik (az “alienkobra”)

  akkor miért akarják egyből megsimogatni ??? :D

 85. Weyland

  1. A Predatoros történet szál, legalábbis számomra furcsának tűnne. Furcsa elképzelni hogy ezek a tervezők pl. a Predikkel pacsiznának vagy hadakoznának. Mi sülne ki belőle? Melyik lenne a jobb stb. Én inkább kihagynám a vadászokat a történetből.
  2. Az emberi hiszékenység a filmek egyik legnagyobb alap ihletője/pillérje. Ha nincs gyanútlan ember, nincs vagy csak mérsékeltebb az izgalom. (…Először megyünk egy bolygóra ahol még -talán- ember nem járt és a legnagyobb optimizmussal/ naivitással érünk olyan dolgokhoz ami láthatóan eléggé ellenálló/agresszív.)
  3.Cosmic hsz.-hoz utalva. Én is emlékszem mikor a 8.dik utas a halálban felveti Ripley -Hogy a jelzések lehet hogy nem is segélykérő jelek, hanem figyelmeztetés.
  “Itt jön az én kérdésem: Ha ténylegesen figyelmeztető jelzés jött a Space Jokey hajóról, …miért akarta figyelmeztetni az arra haladó hajókat??? Miért akarta volna felhívni az arra haladok figyelmét, hogy inkább menjene tovább???? Ha egy másik space J. hajó megy arra felé, akkor úgyis érti a jelzést és a veszély mértékével(hajó kora, szállítmány, stb.) is tisztában van. Elvileg tudnák mit kell csinálni. Emberek esetében csak a tanácstalanság és a kíváncsiság maradna , mint a Nostromo esetében. ….Engem most ez a kérdés foglalkoztat leginkább, ha tényleg az első részhez(Alien) akarják csatolni a történetet.
  4. Honnan és hogyan kerültek a több ezer év lezuhant hajóba, emberből kikelt királynőből származó tojások??? Ez megint egy érdekes talány..

 86. No, akkor pár gondolat a LV-426os hajóról :) (persze ez mind csak az én spekulációm)
  Élből nem pár ezer évvel a Prometheus cselekménye elé helyezném a Derelict lezuhanását.. hanem legalább 1 millióval
  Az Engineer-ek létrehozták az első szuper fegyverüket, a xenomorphokat, de amikor az ellenük fordult, rájöttek, hogy mekkora hibát követtek el, és megpróbálták megsemmisíteni.. vélhetően ez egy hajónyi rakományt (vagy mindössze egy példányt) leszámítva sikerült.. és ez került az LV-426ra, ahol a pilóta, utolsó leheletével beállította azt a figyelmeztető jelzést amit a Nostromo is fogott.
  Gyanítom ez a jel egyrészt szólhatott a saját fajának is (srácok, nem sikerült elpusztítani.. itt még van xeno, ne gyertek ide… ) valamint más intelligensebb fajoknak is, akik könnyen megérthetik.
  Azt mindig is alapnak vettem, hogy a Weyland cég TUDTA, hogy az egy figyelmeztető jel, egy veszélyes fegyverről, és pont ezért küldték oda a Nostromo-t, hisz az csak egy kamion… mire megfejtik ők is a jelet, már késő lesz.
  A Predator szál pedig.. Ridley szerintem tojik rá :) ahogy vélhetően az eredeti folytatásokra is.. meg mindenre a klasszikus ALIEN-en kívül :)
  De abba amit leírtam, hogy legalább 1 millió éve ott a Derelict az LV-426on, simán belefér, h ez idő alatt a Predek bármikor szerezhettek maguknak… még az is lehet, hogy eredetileg ellenük szánták ;) (najó azt nem :)

 87. Yutani

  Pár ezer év elég lenne…és nem hiszem, hogy csak egy hajónyi xeno létezett volna (a tojások elpusztításáig/xeno biofegyver visszavonásáig), így a Predatorok bármikor hozzájuk juthattak akár. Szerintem a királynő nincs azon a hajón és csak a tojásokat szállította – esetleg pont azért, hogy azokat felhasználva kikísérletezzék a fekete anyagot. Biofegyverként a tojásos megoldás még mindig veszélyesebb a szállító számára is – és ahogy észrevettem az Engineerek is hasonlóak hozzánk, azaz előszeretettel elszúrnak mindent és a kíváncsiságuk/kísérletezéskedvüknek köszönhetően bajba kerülnek és meghalnak.

  Shaw ugye elindult az Engineerek otthon-bolygójára. Ha nem fog teteszeni neki a válasz, akkor szétengedi majd a fekete löttyyöt és kipusztítja őket, vagy mi lesz?

  A Predatorok inkább felhasználják a Tervezők biofegyvereinek eredményét a saját kis szórakoztatásukra.

  A Társaság egyértelműen tudta, hogy az ott vészjelzés – a leírásokat olvasva egy műhold vette a jelet – így addigra visszafejthették akár azt is. És akkor már “hozzatok haza nekünk fegyvereket vagy ilyesmi” stílusban odaküldték a Nostromo legénységét – indulás előtt ugye felkerült Ash, mint kutatótiszt.

  Egyetértek Haz-zal abban, hogy Ridley valószínűleg tojt az egész Alien-univerzumra..kivéve az ő általa készített epizódra.

 88. Lacroix

  Yutani: Oké.Tegyük fel,hogy szart a többi Alien dologra.De a másik érdekes dolog:
  terribleanalogies.com/blog/wp-content/uploads/2012/03/Alien-comparison.jpg
  Miért térnek el a méretek? Talán ő volt a Space Jockey-k Sandor Clegane-jük?:D

  A freskó pedig:
  i733.photobucket.com/albums/ww336/Wilv79/vlcsnap2012053020h15m11.jpg

  Alul elvileg 1 facehuggert lehet kivenni. De a fenti rajzolás is olyan,mintha éppen ugrana

 89. Yutani

  A felső ábrához csak annyi, hogy ugyanaz a “népség” de két különböző hajó…és Ridley nyilatkozta is, hogy a Juggernaut inkább technicizáltabb gép (mechanikusabb), míg a Derelict inkább biomechanoidabb. Illetve ott van az, hogy az egyik öregebb típus, a másik újabb lehet (minden bizonnyal).

  A freskó ugyancsak azt bizonyítja, amit már mondtunk + megtoldva néhány armászóval, hogy a filmben felbukkanó lény nem egy proto-xenomorp. És az is egy eshetőség, hogy miért nem hasonlít a klasszikusra, hogy ez már nem a tojás-arcmászó cuccból ered, hanem a fekete lötty mutálódott lényeiből. Hasonló, de mégsem ugyanolyan.

 90. morse.r

  Amúgy az ülést elnézve tényleg eltérnek a méretek. Csekkoljátok a koponyatető szintjét az ülés ‘támlájához’ viszonyítva. Az is lehet hogy ezek még csak frissdiplomás fiatal mérnökök akik össze-vissza bénáznak. Bár én szeretem azt honni hogy közük nincs az eredeti utashoz, mert az neki nem az űrzubbonya hanem földi-bocs:földönkívüli maradványai. A magam részéről nem szeretem összeereszteni a ragadozót az idegennel. Mindkettő frankó, de mindkettő külön kategória, már csak a belőlük áradó hangulatot tekintve is. Amúgy a ‘krisztus-alien’ fölött az a királynő?

  Szerintem a prométeusz névnek nem sok jelentősége van. Ha jól tudom a film már jóformán kész volt mikor átkeresztelték Paradise-ról (de hülye cím egy ilyen filmnek..) Prometheus-ra.

  A tervezők pedig régóta köztünk járnak:

  indojpg.com/images/292bscap0000_58.jpg

  :D

 91. morse.r

  *hinni

  Bocs..

 92. Weyland

  morse.r , egyetértek. Osztom véleményeidet! :)

 93. Yutani

  pedig most már ez az űrutas kánon :)

 94. morse.r

  Ez épp olyan kiábrándító mint a kigyúrtvállú, banánfejű, kecskelábú, tüskéshátú, ebihalfarkú resurrectionos-avps, kidolgozatlan trutyialien. A colonial marines-t sem értem. Teljesen frankón rekreálták az egész aliens világot és beleoperálták ezt a sok gagyiságot a monsztákba.

  Amúgy az a megfeszített élien festmény vagy féldombormű?

 95. Az arctámadó az szerintem akár a véletlen műve is lehet :) ott egy folt, amibe (nagyon)könnyű belelátni :)

  A méret különbségre is létezhet egy igen parasztos válasz: újra design-olták, és kisebb lett :) ennyi :) lehet úgy gondolták, hogy ha annyira nagy lenne, akkor már túl könnyen ráléphetne Shaw-ra és sokkal esélytelenebb lenne felvenni vele a kapcsolatot félelem nélkül, vagy akár a harcot, ha úgy alakul.. meg hát gondolom azért kellettek ezek a változtatások (Space Jockey- ruha; egész lény kisebb lett) hogy rá lehessen húzni azt, hogy belőlük származunk :)

 96. Weyland

  Igen,…. ez egy másik lehetőség lehet.

 97. morse.r

  Az a folt biztosan nem egy folt, hanem giger egyik régi arctámadó dizájnja, ahogyan arra már rávilágított fentebb az egyik hozzászóló (lusta vagyok visszakeresni). Amit pedig a méretkülönbségre írtál abban van valami. Talán ridli épp annyira tesz a vizuális folytonosságra mint annak idején Fincher (annak ellenére is ezt kell hogy mondjam hogy az ő filmje nekem marhára tetszett a prométeusz meg nem).

 98. Lacroix

  Mit mondott David az Engineer-nek:
  http://screencrush.com/prometheus/

  A méretbeli különbség szerintem meg nem feltétlen újra dizájnolás,hanem lehet evolúciós elváltozás,mert a Derelictnek elvileg idősebb hajó mint az LV-223.
  Pl az évek folyamán összementek,mert tökéletesítették önmagukat.
  Vagy még szóba jöhet fajtabeli különbség. Lásd pl nálunk: ausztraloid, negrid, mongoloid, és europid.

  Olvastam egy olyan felvetést(nem tudom hol),hogy lehet ők is az örök életet keresték. Az élő humanoid szövetre túlzott sejt reproduktív hatása van,amitől szétmállik.A halottat,pedig feltámasztja de mellékhatásokkal. Pl: SJ Fej szétrobbanása,Halott geológus,aki belefejel szétmart arccal és feléled.Röviden nem volt stabil a szer.
  Elérhető tökéletes tesztalany számukra nem volt,így szóba jöhettek kísérleti patkányokként a földiek.

 99. ThePlayer

  Senkit nem szeretnék megsérteni de ez Übergagyi!Igy (nagyon) felnött fejjel Egy-két jelenetnél olyan érzésem volt mintha egy 80-as évekbeli harmadrangú olasz ürhorrort néznék!Gumiszerü óriás tintahal, különböző löttyöktől meg lényektől mutálódó emberek akik valamilyen rejtélyes oknál fogva bevadulnak(egy kis kényszererőszak hogy érdekesebb legyen a film), fájdalom mentes robotmütét egy hülyét játszó android egy hatalom mániás (robot?)Pi**a biciklisapkás xeno(nak nem nevezhető valami) ami kifejlett példányként jön a világra és egy kemény csaj aki minden további nélkül elvezet egy a fajtájától kábé tizszer nagyobb ürcirkálót. Nálam nagyobb éljen rajongó csak egy van a környékemen és ha létezne xeno az életben, nekem biztos lenne háziállatnak de eeez??? Ez maga volt a vicc!Nagyot csalódtam bár azt hangoztatták hogy ez nem előzmény film de akkor is!

  Viszont rájöttem valamire! LV-223 LV-426 ezek fegyver raktárak.Egyszerü fegyver raktárak.Itt történt valami és ezért volt a balhé.A xenokat a 426-on tárolják!Igen Tárolják.És lenne egy kérdésem is!A nyitó jelenetben mi volt ami felszállt az égbe??Mentették ami menthető??

  Mégegyszer elnézést akarok kérni a nagy fanoktól de nekem ez az érzéseM a filmel kapcsolatban.Szerintem nagyon benézték ezt a filmet.Bocs

 100. morse.r

  “While this sheds some light on the story of Prometheus, it doesn’t really matter since the movie itself was as empty and void as that conversation we witnessed. Maybe we’ll get something better with the sequel. Like subtitles.”

  amen :D

 101. Weyland

  Ámen :D

 102. Gabe Logan

  mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg legalább 2x a filmet mielőtt vitába szállna a sztorival kapcsolatban, mert így vicc az egész

 103. darkmore

  Én lelőttem volna az építésztervezőt.

  Kenny nem bummbumm, hanem pijű, pijű.
  (vagy fordítva?)

  :-)

 104. Kreipe

  Hello,

  Látom elég rég volt itt hozzászólás, én viszont csak most keveredtem ide.

  Szerintem a fenti szövegben van egy komoly tévedés, ami jelentős mértékben tévútra vihet bárkit, aki az első filmkockák alapján akarja kibogozni a filmet…

  Semmiféle bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy az Építő halála/lebomlása a Földön történt volna. Ezt maga R. Scott nyilatkozta, nem emlékszem pontosan a megfogalmazásra, de ő egy szóval mondta, hogy a földi élet születéséről van szó. “Ismeretlen bolygó”, talán erről volt szó.

  Van még egy érdekes kérdés, ez pedig a Predátorok szerepe, már ha van egyáltalán. Elvileg ez a szál nem nagyon kerülhető meg, hiszen ebben is van Weyland-Yutani érintettség (nem is kicsit). Több filmkockán látható pl. Predator vs Alien harc a Földön, azkból az időkből, amikor a Föld kvázi vaádszbolygó volt. De hogy jönnek, ha jöhetnek egyáltalán, Predátorok a Prometheus tönrténetszálába?

  Sztem jó volt a Prom, majd a 2. rész megaja a válasz sok mindenre, csak győzzük kivárni.

 105. Big Omikron

  Annyit az AvP-ről, hogy a Predatorok tudták hogyan kell Alient “teremteni”, hiszen
  az első részben egy jelenetben, azon a piramison kikelt egy emberből egy Alien. Amúgy én speciel nem szeretem az AvP-t. Nincs jól felépítve a története.

 106. Big Omikron

  A Prometheus nem olyan jó film, de kell neki folytatás. Persze akiknek van
  fantázija az elboldogul a kérdésivel.

 107. Big Omikron

  Amúgy Ridley Scott is azt mondta:
  “Új világ, új szörnyek”
  Szóval nem kell csodálkozni, ha “kobragilisztát” látunk.
  Abban pedig egyet értek, hogy a “mérnökök” ismerték az Alieneket,
  és ami a végén kikelt, az pedig a Aliengineer.

 108. morse.r

  Ja. Új szörnyek. Kinek is hiányoznának Giger biomechanoidokra épülő világából a biomechanoidok, amikor van helyettük pun*iszájú űrkelgyó, meg pun*iszájú űrpolájp?
  Ridley F. Scott for president \o/

Vélemény, hozzászólás?