Prometheus, a bővített változat?

Világszerte mozikban a Prometheus, a film, amely jobban megosztotta közönségét, mint a Star Wars előzménytrilógia. Ridley Scott egy interjújában már a DVD/BD-változatról beszél.

Nem kérdés, hogy melyik filmről beszélnek most a legtöbbet szerte a világban: sokan azért, mert csalódtak, sokan azért, mert az utóbbi évek egyik leglátványosabb blockbusterét tudták be általa, sokan pedig azért, mert egy új sci-fi mesterműként tekintenek rá, ám egy biztos: kérdőjelek mindenkiben felmerültek, és talán ezek egy részét a film ősszel megjelenő DVD/BD-változata pontokká alakítja majd át.

A Collidernek adott interjújában Ridley Scott ugyanis arról beszél, hogy annak ellenére, hogy szerinte a moziban látott verzió a rendezői változat, ő egy olyan üzletember, aki nem választja szét a bizniszt és a művészetet, aki nem hadakozik a stúdióval vagy a nézőkkel, ha azok szerint nem kommunikál velük eléggé, akkor megoldja ezt a problémát – mondjuk, egy választható bővített változat keretében.

A film első vágása 147 perc körüli volt, melynek lerövidítését a stúdió érthető okokból támogatta (a rövidebb játékidő több vetítést, a több vetítés több eladott jegyet eredményez), és Scott szerint kb. félórányi olyan jelenet került a vágópadlóra, mellyel lehet játszani: ezek egy részét valószínűleg vissza is fogja helyezni a filmbe – a jelenlegi elképzelések szerint úgy húsz percet -, de lesznek olyan kimaradt jelenetek, melyek ugyan felkerülnek a korongra, de a filmből kilógnának. Az egyik ilyen a film zárását érinti, így a Collider interjúját tényleg csak az nézze meg, aki már látta a Prometheust.

A magam részéről nem hinném, hogy ez a verzió a filmben elhangzott kérdések mindegyikére választ adna majd. Scott nem véletlenül fordult Damon Lindelof (Lost) forgatókönyvíróhoz: olyan filmet akart, amely ugyan megmutat egy nagyobb tervet, egy nagyobb univerzumot, de nem tárja fel annak minden szegletét – ezt a néző is megteheti magában (én is próbálkoztam), vagy ha a film sikeres lesz (márpedig az első hétvégi adatok és a nemzetközi bevételek azt mutatják), akkor majd az esetleges folytatások. A bővített változat szerintem inkább a karaktereket mélyíti majd tovább, az ő elhelyezésükben segít majd – Guy Pearce és Charlize Theron is arról beszélt egy közös interjúban, hogy sok jelenetük került kukába. Hogy pontosan melyek, az feltételezhetően majd csak ősszel derül ki. (DVD Extra)

← Előző bejegyzés

Következő bejegyzés →

46 Hozzászólások

 1. ummagumma

  várjuk :)

 2. spacejockey99

  Szerintem ez a mozi változat is tökéletes volt de ezek a + jelenetek sokat dobnának rajta. Pl: az elejét meg kéne magyarázni, meg a végén az utolsó akciót jelenetet kibővíteni + pár duma aztán még jobb lesz.(Egyszerűen imádom ezt a filmet!)

 3. Nordbright

  okosan csinálják ezt a marketing dolgot.
  Nagyon húzzák az embereket. Csak az a baj, hogy a folytatáshoz kell még 2-3 év. Addig teleírjuk a fórumokat a hülyébbnél hülyébb agyalásainkkal.

 4. Levenx

  Én megnéztem 3D-ben és nagyon jó volt! Nagyon várom a folytatást :D

 5. RenWargner

  egyetértek levenx-el; nagyon szépen kihozták a 3d-ből amit lehet. nagyon tetszett. :)

 6. Úgy érzem, hogy ezen a filmen még egy bővített változat sem segíthet túl sokat. :D

 7. Nordbright

  A bővített változat tuti nem, mert megoldással nem fog szolgálni, csak pár szép új jelenettel ami a végkifejlet(?) szempontjából irreleváns.

  Viszont valószínűleg majd a “következő előzmény” lesz az , ami talán ad választokat is.

  Rengetegen szídják Ridleyt, hogy itt hagyta az embereket kérdésekkel, kételyek között és hogy lehet egy ilyen filmet csinálni. Az én elméletem szerint Ridley szándékosan hecceli az embereket és direkt hagyta nyitottan a sok szálat, mert egyértelműen a következő részre gyúrnak. Tehát nem rendezői bénaságról, hanem szándékos húzásról van szó.

 8. Kosza42

  egyetértek Nordbrightal Ridley nem s*ar filmet csinált csak belekezdett valamibe ami valószinu nagy durranás lesz a végén

 9. bishop01

  mit mondott David a tervezőnek vajon? és a végén az Octopus egy embriót rakott a tervezőbe? ha belegondolunk 1 üzenet lett küldve mi van itt és a nostromo is emiatt jött ide 30 év mulva

 10. Yutani

  anno az Alien is belekezdett… és az is elég sok kérdést nyitvahagyott :D

 11. Az már régen rossz, ha valakinek csupán a nyitott kérdések miatt van baja a filmmel. :S

 12. Yutani

  Rykov pont erre akartam utalni a megjegyzésemmel – sokan ezt hozzák fel a Prometheus hibájául…

 13. bishop01

  igazából jobb lesz a következő rész remélem hamar jönni fog nem sok év múlva a Prometheus jó lett lehet rajta agyalni hogyan tovább ?

 14. …a hiba a forgatókönyvnél kezdődik. :S

 15. bishop01

  ha kemény volt a komment elnézést mindenkitől de minden Alien , avp ,predator könyvet ,filmet láttam és ezekből találgatok

 16. Yutani

  azaz?

 17. Gabe Logan

  a forgatókönyv bitang jó, még szerencse hogy törölték belőle az arctámadókat, xenokat és a többit szvsz

 18. Összecsapott, értelmetlen, kliséktől hemzsegő, logikátlan, átgondolatlan, vállalhatatlan katyvasz, Scott helyében elküldtem volna Lindelof-ot két büdös pofon kíséretében.

 19. RenWargner

  …:D jézus Rykov…

 20. Yutani

  hogy meghalt a rendszer…

 21. Nordbright

  Rynkovval abban mondjuk egyetértek, hogy Lidelof cseppet LOST irányba vitte a forgatókönyvet és kissé túlkomplikálta míg egyes dolgokat a végtelenségig leegyszerűsített, vagy csupán átsiklottak felette.
  Szóval olyan fél-sorozatos megoldásos film lett. Jópár párbeszéddel és “tanakodással”, “megállással-lelassítással”(!) jóval meg lehetne emelni a színvonalát. De attól tartok ilyesmi nem lesz a bővebb verzióban sem.

 22. csillagharcos

  Isten igazából ilyen gyenge folytatást azért nem vártam. Szinte fogadni mertem volna,hogy gyenge lesz de ez….????!!!. Szerintem a 8. utas is jobb ennél pedig az unalmas. Ennyi várakozás után oda dobnak néhány csontot és mi a legrosszabb, hogy a realitás világára akarnak hozni egy fikciót.. :S Hát gáz! Több nyitott kérdést hagyott mint az elődök. Efektek terén viszont kiváló volt csak ne lett volna ennyire vontatott :(

 23. Serius Ben

  Rykov mi a f@sz van veled?:D Ez egy igazi sci-fi film volt ha elugrunk az alien univerzumtól, ha nem. Nagyon vártam már egy ilyen filmet és igen nagy élményt nyújtott moziban, nyitott szálat pedig nem sokat látok, igen könnyen végig lehet benne dolgokat logikázni. Ha pedig így lesz vége nagyon örülnék neki, mert igy tartalmaz elegendő misztikumot. Ne válaszoljanak meg minden kérdést! Amit az ember maga talál ki az úgyis sokkal izgalmasabb.

 24. Serius Ben

  Csillagharcos, ha te effekteken alapuló filmre vágysz néz meg az avengers -t. Itt a sztori is fontos volt nem csak a csihi puhi.

 25. Serius Ben: Ez annyira sci-fi mint nagyanyám lábgombája. Szörnyű film, közelében sincs az intelligens sci-fi műfajának. Semmi kiemelkedő nincsen benne, a Moon vagy a D9 értelmesebbek voltak ennél…

 26. csillagharcos

  kedves Serius! Én nem efektekre vágyom, hanem filmre. A maga nemében ez is jó volt mert tényleg azt a régi időbeli filmeket juttatta eszembe amikor a kevés pont elég, tehát kevesebbet látod a lényeget ( a mi esetünkben szörnyeket). Ebből a szempontból tényleg jó és jól meg lett csinálva, de azok a akik az Alienen szocializálódtak és ha, már az előzményekről beszélünk egy kicsit tényleg jobb lett volna többel mutatni, mint egy ismert űrhajó és egy megközelítőleg hasonló idegen.

 27. Serius Ben

  Csillagharcos, h a olvastad volna a filmről szóló interjút amit mr Scott – tal készítettek, írták benne, hogy ez nem egy Alien film lesz. Így kell hozzá állni.
  Rykov te hány éves vagy?

 28. Yutani

  na ennek kivárom a végét… ez már nagyon szórakoztató kezd lenni :D

 29. Weyland

  :D

 30. Gabe Logan

  tetszik h sosem arról van szó, amiről a cikk ír, hanem az ovis szint megy, hogy tovább húzgáljátok egymás haját egyik cikk után a másikban….(:

  senkit sem érdekel, hova tűnt a rengeteg jelenetre utaló a trailerekben megjelenő képkocka, amik a mozisban sehol sincsenek? hogy az egész Fifield mészárlásból hova tűnt Weyland, Shaw és miért lett emiatt szörnyen összevágott az a rész, ahol elvileg életben marad a másik zsoldos is, majd felszívódik? miért nem az eredeti Fifield kosztümöt rakták bele. stb?

 31. Serius Ben: Személyeskedünk?

  Gabe Logan: Amúgy igazad van, bár bevallom szerintem ezen egy DC sem segíthet már.

 32. csillagharcos

  Kedves Serius! Olvastam minden hülyeséget, csak egyet nem értek, ha el akarunk távolodni az Alien univerzumtól akkor nem rakunk a filmbe olyan dolgokat ami kimondottan csak ott szerepelt, és nem utalunk arra mi szerepelhetett volna (lásd a végén az idegent!). Mondjuk amennyire nem tetszett a film annyira várom, ha lesz folyatás, hogy még is hogyan kapcsolják össze az ismertet az újjal. És mivel jól eltávolodtunk az igazi lényegtől remélem lesz annyira jó a kibővített verzió mint a bolygó neve halál vagy a végső megoldás rendezői változatai. És mielőtt meg kérdeznéd elmúltam 30 és meg van az összes könyv, DVD és képregény ami csak Magyarországon megjelent, mivel gyerek korom óta követem és szeretem ezt a fantázia univerzumot amit az Alien és a Predator terén létre hoztak. Így bármely felhorkanásom ezeken alapul (van teljes viszonyítási alapom! :) )

 33. csillagharcos

  Míg el nem felejtem mit szólnátok ahhoz, ha egyszer Személyesen is leülnénk egy üdcsi vagy egy sör mellett és egy igazi klub délután keretein belül személyesen is megoszthatnánk a véleményeinket és nem csak post-olgatnánk?

 34. Serius Ben

  Rykov: Nem személyeskedésnek szántam ha annak gondoltad, elnézésed kérem. Csak érdekelt.

  Csillagharcos: Egy ember tehet meg egy ilyen hibrid filmet az Aliennel, az pedig Ridley Scott:) Hiányoltam viszont a fiatal Weyland -et akit egy remek színész játszik.

 35. Serius Ben: 23.

 36. Serius Ben

  Akkor még jobban furcsállom, hogy így vélekedsz a filmet illetően

 37. Tudtam, hogy erre megy ki a játék. Elképesztő.
  És még nem személyeskedés. Részemről itt abba is hagytam.

 38. Csillagharcos:
  Az a baj, hogy Te olvastál mindent, viszont Ridley biztos nem :) Számára (és a Prometheus számára is) csak egy film létezik az ALIEN.
  Lehet kicsit arrogánsnak tűnhet ez a hozzáállás, de szerintem meg lehet érteni is :)
  A folytatásra meg előre megmondták, hogy ha lesz, még jobban el fog távolodni az ALIEN-től :) Hiszen nem előzmény filme(eke)t akarnak. csak azt, hogy ugyanabban az univerzumban, egy ismerős alak(faj) körül forogjon a történet, és kronológiailag előbb :)

 39. morse.r

  Az öreg Weyland-ot is ugyan az a remek színész játssza.

 40. Serius Ben

  Ez sem bántásként volt Rykov de mindegy… tudom, hogy gáj pírsz játsza őt is csak magát a jelenetet hiányolom fiatal önmagaként.

 41. morse.r

  Majd az előzményfilm előzményfilmjében viszontláthatod “gáj pírszt” :D

  Újranéztem az alien-t és arra kellett rájönnöm hogy ridli inkább köszönheti a sikerét H.R. Gigernek, Ron Cobbnak, Syd Meadnek, Moebiusnak, Sigorney Weavernek, Dan O’bannonnak, Vangelisnek, Jerry Goldsmithnek, Harrison Fordnak, John Hurtnek, Ian Holmnak meg a többieknek mintsem saját magának.

 42. Gabe Logan

  Lehet itt írta vki, de azért Guy Pearce játszott az öreg Weylandet, mert a viralon kívül is vettek fel vele jelenetet fiatal korából, ami utólag nem került be a filmbe, csak az öreges jelenetek.

 43. morse.r

  3. There’s an altar to H.R. Giger inside the “Head Room.”
  Says Messing:

  Another set that I worked on was known as the “Head Room.” This was a ceremonial room that contained hundreds of ampules beneath a giant sculpture of an Engineer’s head. Julian Caldrow did an amazing job of working out all of the details for this environment and created the set drawings. The final set was built at full scale and was incredible to walk on. I also sculpted an altar area for this set that paid homage to Giger -it is a relief sculpture hanging from the wall and has the impression of an alien form with flowing structures surrounding it. There are a lot of easter eggs in this sculpture — including several hidden Giger motifs that were not used in the original film.

 44. morse.r

  io9.com/5920723/prometheus-makes-much-more-sense-when-
  you-watch-a-weyland-science-training-session?tag=prometheus

  röhögjetek

 45. sokat gondolkodtam, mit írjak ide. olyat nem akartam, ami már elhangzott, szóval maradok annyiban, hogy “lám a starwars óta minden a fillerek körül forog. unalmas, hogy mindent meg kell magyarázni. az utóbbi idők filmjei (AvP 1-2, Predators) pont eléggé kiábránditóak lettek. volt éppen elég könyv az alkotáshoz. erre egyre nagyobb szarokat etetnek meg velünk. remélem nem akarják folytatni.

 46. Agrael

  A Prometheus befejezése elég sok kérdést hagyott megválaszolatlanul, teret engedve a sequeleknek. De egy kiszivárgott listából a kivágott jelenetekről kiderül, hogy 35 extra percnyi anyagot kapunk a Blu-ray kiadáson, ebből 15 percet a film harmadik felvonásából vágtak. Lista és egy forgatási kép egy szereplővel, ami nem került bele a végső vágásba az ugrás után.

  00:02:31:16 ARRIVAL OF THE ENGINEERS
  00:00:58:05 T’IS THE SEASON
  00:00:42:08 OUR FIRST ALIEN
  00:00:42:14 SKIN
  00:01:22:01 WE’RE NOT ALONE ANYMORE
  00:02:57:01 STRANGE BEDFELLOWS
  00:01:25:04 HOLLOWAY HUNGOVER
  00:00:23:12 DAVID’S OBJECTIVE
  00:03:27:07 JANEK FILLS VICKERS IN
  00:03:40:12 A KING HAS HIS REIGN
  00:02:01:24 FITFIELD ATTACKS
  00:04:06:06 THE ENGINEER SPEAKS
  00:05:30:04 FINAL BATTLE
  00:05:05:19 PARADISE

  A legérdekesebb a “Paradise” című ötperces jelenet, ami erősen sugallja, hogy Shaw és David eljutnak a Tervezők bolygójára. Talán az “Engineer speaks” jelenettel együtt ezek megválaszolták volna a levegőben lógó kérdéseket, ha Ridley Scott esetleg mégsem kap lehetőséget, hogy trilógiává bővítse a filmet.

  Szerintem tuti megkapja a folytatás lehetőségét ma néztem már 341 milliónál jár a bevétel, és még jönnek majd ugyebár a blue-ray,dvd eladások!Én személy szerint nem bánnám!

Vélemény, hozzászólás?