Prometheus, a bővített változat?

Világszerte mozikban a Prometheus, a film, amely jobban megosztotta közönségét, mint a Star Wars előzménytrilógia. Ridley Scott egy interjújában már a DVD/BD-változatról beszél.

Nem kérdés, hogy melyik filmről beszélnek most a legtöbbet szerte a világban: sokan azért, mert csalódtak, sokan azért, mert az utóbbi évek egyik leglátványosabb blockbusterét tudták be általa, sokan pedig azért, mert egy új sci-fi mesterműként tekintenek rá, ám egy biztos: kérdőjelek mindenkiben felmerültek, és talán ezek egy részét a film ősszel megjelenő DVD/BD-változata pontokká alakítja majd át.

A Collidernek adott interjújában Ridley Scott ugyanis arról beszél, hogy annak ellenére, hogy szerinte a moziban látott verzió a rendezői változat, ő egy olyan üzletember, aki nem választja szét a bizniszt és a művészetet, aki nem hadakozik a stúdióval vagy a nézőkkel, ha azok szerint nem kommunikál velük eléggé, akkor megoldja ezt a problémát – mondjuk, egy választható bővített változat keretében.

A film első vágása 147 perc körüli volt, melynek lerövidítését a stúdió érthető okokból támogatta (a rövidebb játékidő több vetítést, a több vetítés több eladott jegyet eredményez), és Scott szerint kb. félórányi olyan jelenet került a vágópadlóra, mellyel lehet játszani: ezek egy részét valószínűleg vissza is fogja helyezni a filmbe – a jelenlegi elképzelések szerint úgy húsz percet -, de lesznek olyan kimaradt jelenetek, melyek ugyan felkerülnek a korongra, de a filmből kilógnának. Az egyik ilyen a film zárását érinti, így a Collider interjúját tényleg csak az nézze meg, aki már látta a Prometheust.

A magam részéről nem hinném, hogy ez a verzió a filmben elhangzott kérdések mindegyikére választ adna majd. Scott nem véletlenül fordult Damon Lindelof (Lost) forgatókönyvíróhoz: olyan filmet akart, amely ugyan megmutat egy nagyobb tervet, egy nagyobb univerzumot, de nem tárja fel annak minden szegletét – ezt a néző is megteheti magában (én is próbálkoztam), vagy ha a film sikeres lesz (márpedig az első hétvégi adatok és a nemzetközi bevételek azt mutatják), akkor majd az esetleges folytatások. A bővített változat szerintem inkább a karaktereket mélyíti majd tovább, az ő elhelyezésükben segít majd – Guy Pearce és Charlize Theron is arról beszélt egy közös interjúban, hogy sok jelenetük került kukába. Hogy pontosan melyek, az feltételezhetően majd csak ősszel derül ki. (DVD Extra)