Nimród jobbat érdemelne a Ragadozóknál (index.hu)

Pár napja még 100 százalékos volt a Ragadozók (Predators) című film kritikáinak átlaga a Rottentomatoeson, a bemutató napjára azonban néhány negatív vélemény 70 százalékra húzta le. Mától vetítik a tengerentúlon, míg itthon a focivébé miatt csak augusztus 19-étől láthatjuk a magyar rendező munkáját. Összegyűjtöttünk néhány kritikát.

A 71 százalék is elismerő pontozás egy akcióhorrorhoz képest. A rajongók és a kritikusok egyaránt utálták az Alien vs Predator-filmeket, ezért örülnek, hogy a klasszikus szörnyfilmet végre gatyába rázták, ami nekünk külön öröm, hogy ezt Antal Nimród tette. Ha minden igaz, az elhagyott szoba és A szállítmány után ezzel a produkcióval törhet be végleg Hollywoodba. A 20th Century Fox a foci vb-re, és az azutáni torlódásra hivatkozva tolta el a magyarországi dátumot augusztus 19-re.

Az új epizódban Brody egy idegen bolygón landol válogatott nemzetközi csapatával, ami egy mexikói drogkartell veteránból (Danny Trejo), egy latin-amerikai orvlövészből (Alice Braga), egy orosz kommandósból (Oleg Taktarov) és egy jakuzából (Louis Ozava Csangcsien) áll. Nagyon hamar ráébrednek, hogy a ragadozók vadasparkjában ők a zsákmány szerepét kapták.

Az akciójelenetek kiválóak, a jakuza és az egyik űrlény csatája remek a Slant Magazine írója szerint, amik az aprólékos kamerabeállítások miatt még jobban festenek. A produkció első két harmada gyakorlatilag előkészíti a terepet az akcióval megpakolt fináléhoz, ugyanakkor akad néhány felesleges dolog. Antal jó munkát végzett az összegzése szerint, képes volt arra, hogy még az unalmas helyzeteket is jól kezelje. Az író megemlíti, hogy a rendező sokkal jobb alapanyagot érdemelne.

A film nem más, mint egy elismert színészekkel forgatott B-film, ami a Homályzóna szintjén mozog a Hollywood Reporter kritikája szerint. Mégis szórakoztató alkotás, ami legalább életben tartja a franchise-t. “A forgatókönyvírók leszállítottak néhány színes, érdekes párbeszédet, a rendező pedig jó munkát végzett, különösen a film első felében” – írják.

A nyitójelenet, amiben Adrien Brody aláhull az égből, akár karrierje metaforájaként is értelmezhető a Boston.com szerint. A fiatal színész egész komolyan vehető akciósztárként, pedig ez nem tűnt korábban valószínűnek. Alice Braga is csodálatos, acélkemény gerillaként. Trópusi, rejtélyes vidék, zavarodott szereplők, és nem tudják hogyan jussanak ki erről a helyről – ez csöppet a Lost sorozatra emlékezteti az írót, de megemlíti a hasonlóságot a Fűrész 3 és a Rambo című filmekkel. Antal munkáját dicsérik itt is, hisz az akcióhorror 90 százaléka rendben van: egy profihoz hasonlítja, aki megérdemli, hogy a mozikban nézzék meg a művét.

Roger Ebert kritikusnak nagyon nem tetszett a film. Az sem tetszett neki, ahogy a predatorok a prédájukat lesték zizis videómonitoros képen keresztül, de kérdések sorára keresi a vetítés óta a választ blogján. Először is miért importálnak az űrlények embereket a saját naprendszerükbe? Azért, hogy egy visszavágót tartsanak? Miért használnák fel saját erőforrásaikat arra, hogy átvigyék a prédájukat a fél galaxison?

Hasonlít a helyzet az 1987-es változathoz: egy csapat kommandós került szembe az idegen lénnyel, írja a Variety kritikusa az erőszakos és többnyire harcedzett emberekről. Antal Nimród frenetikus üldözéseket és robbanásokat prezentált, de a nyugisabb jelenetekben akad jó pár monoton, unalmas szövegelés és van pár undorító vagy nem túl emlékezetes pillanat. Az eredeti filmben a lény többnyire láthatatlan volt, itt pedig túl sokat lehet őket látni. Pados Gyula operatőr jól végezte munkáját, mind Hawaiin, mind Texasban, a stúdióban, és John Debney zenéje is bombasztikus. Brody azonban kissé kiábrándító halk szavú übermacsó akcióhősként.

A Ragadozók a hét végén az észak-amerikai piacon kívül további 22 országban jelenik meg, többek között Ausztráliában, Németországban és Japánban. (index.hu)

← Előző bejegyzés

Következő bejegyzés →

21 Hozzászólások

 1. én eddig azt vettem észre hogy akármilyen filmet csinálnak legyen alienes, predatoros vagy akármilyen pl. Az Avatar
  az ilyen filmeket mindig kritizálják,nem tetszik nekik…igazi okot meg nem tudnak rá mondani hogy miért is.
  Személy szerint én szeretem az avp-s filmeket és alig várom ezt a filmet is és nem érdekel a köcsög amerikai beképzelt kritikus ember…

 2. predators9218

  azért ennyire * velünk tényleg hihetetlen!!!
  minden országba jönnek már a Ragadozók csak hát persze itt nem!
  az egyik leges legnagyobb kedvenc filmemet 1 hónap mulasztás után nézhetem meg majd, a csicska vb miatt!
  ezért átkozni fogom mindörökké az egész vb foci *!

 3. Darkness

  A “kritikusok” közül, nálam Réz András viszi a pálmát.

  Oszkár díj átadás előtti nap (anno).

  Az egyik kereskedelmi TV műsorában adott interjút. A kérdés, akkor az volt, hogy a Gyűrűk ura 3. része vajon csúcsot fog-e dönteni a szobrok terén?

  Réz Andrásunk válasza szerint semmi esélye, mert…

  Másnap, a gálaest után.

  A másik csatorna műsorában nekiszegezték a kérdést. Meglepte-e, hogy tarolt a Gyűrűk ura 3.

  Réz András válasza: Természetesen nem. Az akadémia nem is dönthetett másképp…

  Hofi Géza az ilyenekre mondta, hogy “Hozzájuk képest a ház nélküli csiga egy gerincoszlop”

 4. csillagharcos

  Én is csak hát-tal tudom kezdeni. Hát engem is nagyon idegesítenek a kritikusok. A legtöbbje inkább az apukája micsodájáról alkosson véleményt pl.: “… hogy a predatorok a prédájukat lesték zizis videómonitoros képen keresztül.. “ez mit várt forró hógolyót vagy junoszty Tv-t?, lát ahogy lát szinte minden részben másképp látnak másképp néznek ki. most komolyan mit vártak, hogy egyformák legyenek mint a kínaiak vagy mit. A VB-re én is nagyon haragszom alapjáraton is utálom a focit, de így végképp! Én nagyon bízom abban a 71%-ban. mondjuk az alien 3 kivételével én sem mondanám, hogy túl feleslegesen készült. Remélem helyre áll most már a rend ebben a galaxisban.

 5. predator

  Valahogy nem tudok meglepődni,hogy eltolják a magyar premiert. Az AVP-R-t is anno, az Államokban már karácsonykor bemutatták,nálunk meg ,csak január végén…ez szívás!!
  Szerintem ez a foci Vb is ,csak egy jó kifogás. Én folyamatosan néztem minden meccset,de egy Predators-ra bármikor tudok időt “szentelni”,ez nem lehet probléma.

 6. na igen azt ki hagytam…de mért a magyarok szívnak a tetves foci miatt
  és miért is tolják el? valahogy nem értem az összefüggés =/

 7. Többen fogják így letölteni és otthon megnézni,mint amennyien nem mennének el rá a moziba a foci miatt…

 8. Warkmada

  Bírom ezeket a kritikusokat, tulajdonképpen belekötni a dolgokba egy kis 6 évesforma kiskölök is tud, de én úgy gondolom, hogy kritikát csak az mondjon, aki alá is tudja támasztani egymásra épített érvekkel(saját) érvekkel!

  Az nem kritika, hogy itt túl keveset látni, itt meg már sok belőle, meg h ilyen látás olyan látás, unalmas szövegek…ez csak duma így…

  Emelje ki h hol a gond és miért(legfőképpen)!Talán azt majd bátorkodom kritikának nevezni, (jah és természetesen tisztában vagyok vele h a kritika alapvetően se nem negatív se nem pozitív, csupán vélemény :) )

 9. Warkmada

  a hazai premier eltolásról csak annyit, hogy semmi köze nincs a focihoz, csupán akadt egy jó indok…gratula Fanyar- uhh bocs Magyarország…

 10. LángVágó

  Szerintem sem a VB-t kell hibáztatni. Csak kitalálta valaki mert “jól” hangzott.

 11. cosmic

  VB miatt is.
  amugy
  más filmek miattsi.
  volt itt belinkelve.

  mert a kiadóknak sem mindegy hogy 1 adott héten 2-3 húzófilmet mutatnak be és az nem jó nekik.
  ezért szépen adagolják a jobb filmeket és igy szépen sorban mennek az emberek a moziba. azaz mindig van fix bevétel.
  irták is hogy aug.19, azon a héten mehet az PREADATORS mert akkor épp nincs semmi ütős film, ami esetleg “kiütni” a versenyből.

  kritikusok:

  ki nem szarja le őket?

  fogalmuk sincs az AVP galaxisról, tök laikusak.
  kit érdekel hogy hülye kérdéseket tesznek fel?
  felkérnének engem pl. hogy adjak kritikát , elemezzek egy gyűrűk ura vagy Herri potter filmet?

  asse tom mik ezek, nem értek hozzájuk, nem tetszenek, nem értékelem őket semmire, tehát nagyooooon negativ kritikát adnék rájuk. :)
  (most irjam le hogy ööö…nem tudom milyen a film, mert 15 perc mulva elaludtam rajta… :) )

  hagyjuk már tényleg ezeket a kritikusokat…
  számomra ABSZOLUT nem mérvadó hogy mit mondanak!
  egyedül az számít hogy ÉN mit gondolok majd a filmről.
  és ez a legfontosabb!!

 12. Zsotya

  Semmi esetre se foci, mert holnap lesz a döntő, szerintem is Cosmic-nak lehet igaza, vagy ezek a madarak túl sok filmet szinkronizálnak le egybe és ezért. Vagy nyaralni mennek. A kritikusok meg elmehetnek, itt írja a cikk, hogy remek kis akciójeleneteket sikerült összehozni, beszélgetős részek meg minden filmben vannak.Meg milyen kérdéseket írogattak már fel ide, jobban szerették úgy a prediket, amikor álcázták magukat és csak egy áttetsző foltot láttak belőle. Meg szerintem a csúcs szuper technikájuk biztos lehetővé teszi, hogy valamilyen módon lekövesség a prédájuk mozgolódásait. Na jó, az hülyeség lenne ha bekamerázták volna az egész bolygót, mert az túl emberi, de még az se fog érdekelni, ha az akciójelenetekben nem fukarkodtak és jóra, hitelesre meg tudták őket csinálni. Engem semmi nem tud eltántorítani egy ilyen filmtől, már csak azért se, mert PREDATORS a címe és ilyen kaliberű jó filmeket szökőévente nyomnak le a mozikban is. (na jó idei felhozataluk azért nem volt rossz: Vasember 2 meg Prince of Persia és viszonylag egymás után)

 13. Witchlord

  Sokak véleménye, hogy ne csodálkozzunk azon, az emberek miért töltik le a filmeket az internetről, ahelyett, hogy szépen kivárnák a mozibemutatót és beülnének a családdal egy hétvégi szórakozásra… Nem beszélve arról, hogy most már elég szép házimozi rendszereket lehet otthonra beívelni, szép nagy képernyős TV-vel és így a moziélmény is belsőségesebb, otthonosabb élménnyé válik…

  De most komolyan, ki a franc akar nem is kevés pénzt fizetni, hogy egy szemetet megnézzen a moziban, szégyenletes alkotásokat, amiket folyamatosan próbálnak letolni a torkunkon. A filmgyárak bizonyára komplett idiótáknak tartanak minket, hogy kezesbárányként bólogatva fizessünk bármiért, ami kikerül a kezeik közül, legyen az jó film vagy rossz. A filmipar mindig panaszkodik, mekkora probléma a kalózkodás, mégis elvárják tőlünk, hogy időnket és pénzünket vesztegessük holmi vackokra. Hát nagyon sajnáljuk őket. A filmipar nem egyfolytában csak szart ont magából, ez tény, de lássuk be, az utóbbi évek termése a mi favorit galaxisunkról messze nem váltotta be
  a hozzá fűzött reményeket. És amíg a filmipar el nem kezd valóban olyan produkciókat gyártani, amiket igenis érdemes moziban megnézni, az emberek ugyanúgy folytatni fogják a filmek internetről való letöltését, hogy idejüket és pénzüket más dolgokra fordítsák…

  2. napja látható a várva várt filmünk a világ sok országában és máris orosz nyelvű kamerás minőségben bárki letöltheti a netről, amitől persze óva intek mindenkit! Jómagam szkeptikus vagyok a “Ragadozók”-kal kapcsolatban, óvatosan közelítek feléje, mert lássuk be, Antal Nimród keze is éppen úgy meg volt bizonyára kötve, ahogy én speciel Robert Rodriguez rajongói (?) hozzáállásában is eléggé kételkedem… Nem fogom én sem a kamerás vackot letölteni a netről, s bizakodva reménykedem, hogy végre valóban egy jó film érkezik egyik favorit űrlényünkről… : )

 14. Warkmada

  Valóban igaz, hogy manapság a filmipar mennyire álomvilágban él, és csak ömlesztik a filmeket egymásután anélkül, hogy megbizonyosodnának afelől, hogy tetszik-e a népnek, és ennek tudatában vetítenék a mozik is.

  Viszont ne várjunk olyan filmeket, amik majd hirtelen mindenkinek tetszeni fognak!

  És igen, talán pont ezért olyan népszerű manapság inkább megnézni egy ruszki camos billegős szemcsés szart, mert ennyire hitüket vesztik az emberek a filmek iránt, és igenis sajnálják a pénzt arra a másfél két (esetleg szenvedős) órára…

  Szíve joga mindenkinek eldönteni, hogy tölt-e vagy sem, de biztos vagyok benne, hogy a töltős bagázsból lesz a több…

  Egyébként a filmet én is óvatosan várom, reméljük kellemes meglepetést szereznek nekünk, és talán nem lesz szenvedős az a mozis élményem sem :)

 15. cosmic

  igaza van dannynek.
  csillagharcos:

  képzeld, mi is le tudjuk tölteni ha akarjuk.
  nem csak te vagy ilyen “ügyes” .

  igy is a képek alapján már tul sokat megtudtunk, nem kell mégjobban
  elárulni mindent.
  majd mi megnézzük moziban.

  ugyhogy ha kérhetném, bárki aki letölti, ne érezze magát annyira nagy arcnak és menőnek hogy itt ossza meg élményeit.
  mert senkit nem érdekel.
  ne legyetek már idióták.
  kösz.

 16. Yutani

  Én moziban voltam rajta, mégse szeretek spoilerezni…egyébként szerintem igen jó lett.

 17. Danny

  Én még a múltkori képáradatot se néztem meg, annyira hangoztatták, hogy spoileres. Gondoltam elővigyázatos leszek.

 18. csillagharcos

  Kedves cosmic
  Nem kell rögön le orrolni egy pozitív véleményt ami mondjuk most már nagyon rá férne kedvelt űrlényeinkre az utóbbi években. És ha figyelmesen elolvastad akkor nem az egész filmet írtam le csak pár részletet ami szinte semmi az egészből csak egy két jó és jól sikerült motívum 38 évesen egy rakat könyvel és szigorúan gyári filmekkel még ha le is töltöttem mindíg megnéztem moziban és meg is vettem, és a letöltés nem ügyesség hanem kíváncsiság kérdése.
  Bocsi ha valakit az előző írásom megzavart.

 19. cosmic

  SEMMIT nem kell leírnod, kedves harcos.
  semmit.
  TUDOM hogy megnézted a filmet, örülök neki.
  de itt még sokan NEM.
  tartsd ezt tiszteletben, ok?

 20. salex

  “Először is miért importálnak az űrlények embereket a saját naprendszerükbe” Ez a kritikus teljesen hülye, méltó példája retek fajtájának.Ki mondta egy szóval is hogy a saját naprendszerükben vannak?Egyesek szerint egyenesen a saját bolygójukon!Micsoda baromság!Oxigéndús földihez hasonló légkörű bolygó nem lehet a predihomeworld mivel ők mást lélegeznek be.Ezt itt mindenki tudja.Persze a faszszopó kritikus uraknak nem adja ki bárminek is utána nézni pfujj.!
  Hát igen a vébé!Ha jól tudom az ugye az egész világ számára eccerre van!?Máshol ugye nem volt semmilyen bemutató elhónapolás miatta.
  Magyarisztán bananarepublik!!!

Vélemény, hozzászólás?