• HRG
  • 2017.07.13.

Mind idegenek vagyunk!

Örömmel mutatom be nektek Polyák Eszter diplomamunkáját, melynek témája H.R. Giger illetve az általa alkotott Xenomorf lények.
Amikor Eszter ~fél évvel ezelőtt megkeresett, és segítséget kért, nem említette, hogy pontosan milyen diplomamunkáról van szó. Amiben tudtam, segítettem neki, egy kiadós csomagot kapott, amiből kedvére válogathatott…
Aztán teltek a hónapok, és tegnap este írt rám újra, hogy elkészült a diplomamunkájával, ami legnagyobb meglepetésemre egy ruhakollekció lett, amire nincs más szó, mint az, hogy ZSENIÁLIS!

Nézzétek meg ti is:

A teljes galéria itt tekinthető meg: facebook.com/pg/EszterPolyakDesign

Diplomamunkám és szakdolgozatom azonos kiindulópontja H. R. Giger és a különböző technikákkal készült művészeti alkotásai, és az általa kitalált Alien lények, illetve ezeknek a lényeknek az inspirációs hatásai más művészekre. Giger életművét a tussal készült rajzaitól kezdve, olajfestményein keresztül, egészen az airbrusshal készült Alienekig tanulmányoztam. Ez utóbbi témakör leginkább a diplomaruháim anyagválasztására volt nagy hatással, mivel a kivitelezésnél az anyagválasztás a szürke szúnyoghálóra esett, melynek rétegződése Giger airbrush képeinek áttetsző felületeit idézi. A szúnyogháló lágysága mellé egy merevebb anyagot választottam az egyensúlyteremtés érdekében, mely egyben megjeleníti a biomechanikus felületeket. Az anyag tekintetében választásom a különböző átmérőjű átlátszó műanyag csövekre esett. A csövek átláthatóságát kihasználva, fényvisszaverő szálakat helyeztem el bennük, így vaku vagy egyéb megvilágítás hatására kiemeli a csövek vonalát, melyeket az Alienek csontozatának, anatómiájának megfelelően helyeztem el. A csöveket függönybehúzó szalagokba fűztem, melyek újabb áttetsző rétegeket alkotva megidézik az airbrush képek felszínének fényátengedő titokzatosságát. A 3 részes kollekció darabjai az Alien 3 evolúciós felépítését szimbolizálja. Az első ruha az arctámadót formálja, mely megalapozza az új életet. A második a tojás es tojócső együttes formáinak inspirációja alapján született. A harmadik viselet a kifejlett Alien teljességét formálja meg.