Mutánsok

Ezzel magyarázható az is, hogy egyik film szörnye sem egyezett meg 100%-osan a többiben szereplõkkel. Az Aliensben változott a fej formája, az Alien³-ban eltûntek a légzõcsápok, a Resurrectionben pedig az egész kinézet megváltozott.

A könyvekben, képregényekben és a játékokban viszont jóval különösebb idegenek is szerepelnek:

Az legnagyobb harcos idegen (ALIENS: Halálcsapda): “Egy olyan idegen amelyik nem hasonlít a többihez. … Legalább akkora mint egy királynõ. … Csak a feje jóval nagyobb volt, mint a férfi egész teste. … A nagy állkapocs karnyi hosszúságú fogai…”
“Ennek a nagyszerû teremtménynek az alapanyagát … idegen DNS, emberi hím hormonkoncentrátum és egy viszonylag bonyolult összetételû biokémiai lötty keveréke adja.”

Kígyószerû idegen (AvP: Kelepce):”A támadók – az idegenek – leginkább közös õsükre, a rab szörnykirálynõre emlékeztettek, ám rendelkeztek vér szerinti szüleik, a mocsári férgek bizonyos jellegzetességeivel is. Az ívelt koponya formája változatlan maradt, a csupa borda testek azonban meghökkentõen hosszúra nyúltak, s furcsán csökevényesnek látszottak a mellsõ végtagok. Csupán a fürgeség maradt változatlan – a fürgeség és az örjöngõ düh.”

Norbert a robot idegen (Aliens: A Halál Árnyékában): “Teljesen kifejlett példánynak tûnt, a fajtályára jellemzõ, hátrafelé elnyújtott fejjel. … Megtanult finoman mozogni, sõt, még szervói mûködését is sikerült lehallkítania… Valamint Feromont képes kibocsájtan, így megkülönböztethetetlen az igazi idegenektõl.” Viszont “…elég nehéz Norbert viselkedését a távolból szabályozni.” Alapprogramozása is egy igazi idegen életfeltételeinek másolata, tehát vérszomjas és ragadozó.

Félig mechanikus idegenek (AvP: Vadászok Bolygója, AvP The Game): “A rengeteg pénznek köszönhetõen megszerezték az idegenek genetikai kódját és létrehoztak …egy továbbfejlesztett rovart. … Egy idegent, aminek szeme van!”
“Ez a lény a genetikusok szerint már egy kutya intelligenciájával rendelkezik. Csakhogy a kutyákkal ellentétben nem idomítható.” Hiperneurológiai transzduktor van beléjük építve, géphez kötve rádióirányítású programmal töltötte fel õket, fegyvereket és páncélt tervezett nekik. “Az eredmény: a jövõ hatékony, szinte teljességgel megállíthatatlan harcosai. Olyan hadsereg, amellyel az egész világot meg lehet hódítani. … A lény feje otromba ötvözete volt a rovar kitinpáncél koponyájának és egy komlpex kiborg krómötvözet burkolatának.”
“Mutánsok. Nagyobbak, mint a normális rovarok, jóval magasabbak a ragadozóknál. Kiborgexcsontvázzal és számos extra végtaggal kibõvítve. … Egyesek inkább a királynõre hasonlítanak, pengeéles fogaik közül csepeg a nyál… Mások a karmoktól a tépõfogakban végzõdõ, csõ alakú fejformáig sokkal inkább egy közönséges Kemény Húsúra (egy Idegenre) emlékeztetnek. Ezeknek azonban fémburkolatú mesterséges látószervük van. … Ennek ellenére mindannyian szögletesen mozognak, nem olyan olajozottan, mint természetes hasonmásaik.”

33 Hozzászólások

 1. Alien9559

  Valaki mondana többet a mutánsokról?

 2. Aliensking

  sajna az Aliens: A Halál Árnyékában című könyvet még nem tudtam megszerezni (sajnos, de igyekszem) de én “Norbi”-ra vagyok kiváncsi, h milyen lehetne valójában. (én a filmbeli “Norbi”-ra gondoltam)

 3. ragathol

  A királynő nevébenben is van egy teljes mutáns boly. Szerintem amúgy az egyik legjobb Aliens-regény. Aki tudja szerezze be.

 4. Ragathol: melyikre gondolsz? a “vörös” bolyra?

 5. ragathol

  Igen. Mikor valamitől elváltoztak az egyik boly tagjai, és háborúba kezdtek a természetes egyedekkel.

 6. Red Queen

  A Halálcsapda az egyik kedvenc Aliens regényem. Azért adok neki ötöst, mert mind a borítója, mind pedig a története nagyon tetszik.

 7. Xhavios

  ragathol..
  azok nem mutánsok, csak úgy elmondanám.
  ha ismernéd az idegenbiológia elméletét, akkor tudnád, hogy ha túl sok idegen van egy helyen, akkor egy idő után új idegen királynő kerül ki a bolyból. a királynő elvisz egy raklap herét/harcost, akikkel új bolyt alakít. később háborúznak, csatáznak, és a győztes csapat marad fenn.
  a királynő nevében pedig arról szól, hogy kétfajta feromonnal létező idegenfajt hozott létre az anyakirálynő, és a két faj háborúzik egymással…azok nem mutánsok, a “vörös” megnevezés szimbolikus.
  norbert sem mutáns idegen, ő csak egy robot-idegen. de nagyon adja;)

 8. ragathol

  Xhavios
  Ha olvastad a könyvet, már a legelső oldalon, az ízelítő alján is azt magyarázzák, hogy nagymértékű genetikai torzulás következett be. Szerintem ez nevezhető mutációnak.

 9. Xhavios

  a könyvben viszont kiderül, hogy egy anyakirálynőtől származnak, és az idő során a feromonjuk változott csak meg. a vörös és fekete elnevezés le van írva, hogy SZIMBOLIKUS.
  bocs, az előbb írtam birkaságot:D nem két fajta feromonnal rendelkező rajt hozott létre, a feketékből alakultak ki a vörösek, ha jól emlékszem.
  tehát egy anyakirálynőtől származnak, a feromonjuk változott csak meg, és ezért háborúznak. az elnevezések, ismétlem: szimbolikusak.

 10. ragathol

  Lehet ,nem emlékszem pontosan. Körülbelül 8-9 éve olvastam.

 11. b.norbi

  AZ ALIENS HALÁLCSAPDÁT MEG KÉNE CSINÁLNI FILMBE

 12. Xhavios

  jó ötlet.
  menj és csináld meg.:D

 13. Morse

  A Királynő nevében című műben tényleg le van írva hogy fizikai megjelenésük is részletekben eltér a szokásos egyedekétől. És igen a “vörös” elnevezést tényleg csak a szemléltetés végett használták. De ha jól emlékszem az is le van írva hogy enyhén vöröses árnyalatúak. Utánanézek. Most :) Vagyis elolvasom és utána kommentelek..majd egy-két nap múlva.

 14. Csengeri

  Frissíteni kéne ezt a részt is
  de lehet h csak az én hibám de nem találtam meg a predalien-t???

 15. Na várj! Szóval az emberből kikelt Alien az ALAP Idegen? Az összes többi lényből, tehát a predatorból, kutyuliból stb. kikelt Alien már mutánsnak számít?

 16. DanXeno

  hát.. ezek szerint… bár szerintem maga az Idegen már egy mutáns életforma,persze nézet kérdése…

 17. Aliensking

  De ha úgy nézzük, akkor biztos nem eberekre tervezték az alieneket. Csak azért mondjuk alapidegennek, mert az Alienbe emberek voltak és nem kis zöld emberkék, vagy magas, elefántszerű alieneket pusztító lényről szólt. Mert ha egy pilótából kikelt alient veszünk, ami 100%, hogy elöbb volt mint egy emberi alien, akkor azt tekinthetnénk alap idegennek. De az sem kizárt, h valami más, valami biológiai fegyver tökéletesített változatát akartak létrehozni. Szóval az eberi alient sem tekinthetnénk alapidegennek. De ez csak az én véleményem. XD

 18. Red Queen

  Asszem az Idegenek a Földön-ben repülő idegenfajták is voltak. :P Vagy tévednék?

 19. DanXeno

  nem,tényleg voltak,én is olvastam… de ott felvetik h lehet h vki megalkotta az idegeneket… am. sztem (persze csak az én véleményem) a Predik alkották az Alieneket hogy legyen egy komolyabb prédájuk… én legalábbis erre következtettem az AvP filmekből…

 20. idegen93

  DanXeno nemrossz ötlet de az Alien meg a predator két különállú film igazából eredetileg külön vannak és nemis gondolták hogy majd össze találkoznak csak jöttek elöbb a képregények meg a játékok aztán a predator 2-be beleraktak viccből egy alien koponyát és ebböl gondolták hogy megkéne csinálni egy avp filmet.Bocsánat hogyha hülyeséget irtam. :P

 21. DanXeno

  így belegondolva igazad van idegen93 :D de mi van ha az az ormányos izé (vagy mi,ami az Alien 1-ben mumifikálódva volt) mi van ha azok az izék hozták létre őket…?

 22. idegen93

  Az viszont már lehetséges.

 23. VarosiVadasz

  DanXeno.
  Olvasd el az Acéltojást. Ott kiderül, hogy az ormányosokat is megtámadták az Alienek. És elég sikertelen volt a harcuk eleinte. Persze utánna már beindulnak, a Perry-s könyvekben már feltünnek, mint az alienek nagy ellenfelei. De az acéltojás még az első könyv az időben. És ott még az ormányosok békés birkák voltak.

 24. Serius Ben

  sztem, meg hagyjuk az acéltojást, mert enyhén későn íródott ahhoz, h alapozni lehessen rájuk ( alien 1979 )

 25. VarosiVadasz

  Akár hagyjuk, akár nem, ez az egyetlen olyan könyv, ami komolyabban foglalkozik ezzel a kérdéssel.

 26. DanXeno

  hát elég negatív kommenteket olvastam az acéltojással kapcsolatban… szal nem nagyon hiszem h megveszem… most épp az őrjöngő halálra vadászom.. de nemigazán találom sehol >>” ha vki tud 1 linket az pls küldje(szellemlovas.hu-n nem találtam :S )

 27. Csengeri

  Vegyük alapul; az idegenek a gazdatest főbb tulajdonságait hordozza magán, tehát már fejlődése során is “mutációra” kerül sor, amit inkább lehetne nevezni alkalmazkodásnak vagy fejlődésnek. (A predalien-ről semmit nem lehet tudni, én nem tudom van-e regény amiben szerepel ez a lény, ha van akkor írjátok meg pls.) Az idegenek a földön-ben lévő bolygón nem repülő idegenekről volt szó, csak hozzájuk hasonló repülő lényeket írt. Nekem van egy olyan elméletem miszerint az alien-ek vagy emlős vagy pedig emlősszerű lényekbe tudnak beleköltözni, mivel azok testfelépítése hasonló, mert hiába a méret számít nekik egy struccból kibújt idegen hogy nézne ki, a rá tapadó arcmászóba nem is gondolva. Illetve kicsit továbbgondolva inkább úgy fogalmaznék, hogy elevenszülőknek kellene lenni az inkubátornak. Miért? Ezt sajnos még bizonyítani nem tudom de nekem így tűnik logikusnak.

 28. R.Gonzo

  Én viszont nem tudnék elképzelni iyeneket hogy struccalien:D, egyrészt nincs az az isten aki egy iyen erős madárnak ki tudja nyitni a csőrét, főleg nem egy lankadtgumipöcsű arctámadó, másrészt viszont az emlősállatok tűnnek logikusnak, ezek genetikai tulajdonságai is ideálisabbak, hogy nézne ki egy alien csőrrel? Vagy kopoltyúval meg halpofával, mert ha jol láttam volt olyan képregény hogy halszerű alienek! MEgértem hogy rajongás, meg fantázia, de vagy egy pont amin túl átmegy nevetségbe az egész! Szerintem az emlősök közül is csak azokat orálozza meg amik képesek testalkatukból adódóan “kihordani” a zélient és amik arcára rendesen rá tud tapadni, és persze ami a természetes környezetében leginkább előfordul. Valószínűleg a kezdetek kezdetén az arctámadók c…ányokra tapadtak rá ezzel magyarázható fekete színűk:d

 29. Én úgy emlékszem, hogy az eredeti Alien-regényben (8.utas a halál) NEM találtak csontvázat, sem semmilyen más idegen létformára utaló jelet (a tojglikon kívül), sőt, még a hajóról sem derült ki, hogy az Alienek csak megfertőzték és bevonták az anyagukkal, vagy ők “építették” (vagyis növesztették) eleve…
  Szerintem az elefánt szerű pilóta (amit én emberi-szerű testfelépítéssel rendelkező csontváznak néztem, az “orrmány”-ról azt hittem, hogy nem a test része, hanem mint általában a pilótáknak van ilyen maszkjuk… mindegy… lehet h rosszul gondoltam) azért került bele a filmbe, mert “nincs horrorfilm hullák nélkül”, pláne hátborzongató egy _ki tudja hány évezredes_ hulla… no comment. Egyébként jó lett, ahhoz képest milyen régi… egyedül csak ez a csontvázas-dolog nem tetszett benne

 30. Más: szerintem az Alienek nem buták. Pl a 4.-ben is “idomítják” őket (persze visszanyal a fagyi, de ez is csak a tanulékonyságukat mutatja). Persze a “lelki alkatukról” semmit nem tudni, mivel még nem akadt pszichomókus, aki leült volna akár egyel is “beszélgetni”… ^^

 31. idegen93

  Benetnash anyit azért tudunk hogy a lelkiismeret megse zavarja ezért ölik meg akár fajtársukat is pl.: Alien 4 mikor a gyors szökés miatt egyik fajtársuk ellen fordultak és annak szét ömlött vérének köszönhetően megszöktek…
  És jól mondod az alienek inteligensek hiába állatok akkor is nagy inteligenciát mutatnak. :)

 32. Benetnash a filmregény a film előtt, a forgatókönyvből és a forgatási periódusban készült, ezért van, hogy a regényben jónéhány eltérés van a filmhez képest (pl.: az arctámadónak szeme van)

 33. Nekem úgy rémlik, hogy a “Ripley Háborúja” c. könyvben is emlegetnek egy ősi bolygót, ahol ilyen hatalmas idegenek élnek. rémlik valakinek? én több mint 10 éve olvastam.

Vélemény, hozzászólás?