Alien – A Nyolcadik Utas: a Halál

Kozmosz Fantasztikus Könyvek (1987)

Kane tunikáján vörös folt jelent meg. Gyorsan terjedt lefelé a jókora, szabálytalan vérfolt. A zaj, amit ezután hallottak, olyan volt, mint amikor a ruha elreped, s ez a hang visszataszítóan bizalmaskodónak tetszett a zsúfolt szobában. Kane inge szétvált, mint a dinnye héja, s kétoldalt visszahajolva engedett utat a középről kibújó öklömnyi fejnek, mely kígyófejként vonaglott és csavarodott ide-oda. Az apró koponya első pillantásra másból sem állt, mint vértől szennyes fogakból. Fakó, piszkosfehér bőrét még bíborvörösen sötétlő nyálka borította. Egyetlen külső szerv, még szem sem látszott rajta. Már érezték émelyítően bűzös undorító szagát is. Hét lefagyasztott ember és Jones macska álmodik a Nostromo teherúrhajó fedélzetén. Anya, a központi számítógép csak akkor vezényel ébresztőt, ha szenzorai rendellenességet észlelnek. A végtelen időben és térben száguldó űrhajó utasait váratlan riadó rázza fel. Rövidesen kiderül, hogy rémálomra ébredtek. A járműre kerül a tojásait emberekbe rakó, sebezhetetlen halál. S a Nostromo rettenetes rakományával a föld felé tart…

Kozmosz Fantasztikus Könyvek (1987)
Alan Dean Foster: ALIEN (1979)
Nemes Ernő nyersfordítása alapján fordította: F. Nagy Piroska
borító: Varga Pál
ISBN 963 211 763 8

Szukits Könyvek (1997)

Valahol a végtelen térben a Nostromo teherűrhajó 2 milliárd tonna olajrakománnyal és hétfőnyi legénységgel hazafelé tart.
Azonban a fedélzetre kerül A NYOLCADIK UTAS.
Egy ismeretlen bolygóról való lény.
Egy ismeretlen parazita, aki prédájának tekint mindent, ami él.
Egy tökéletes organizmus, aki maga A HALÁL..

Szukits Könyvek (1997)
Alan Dean Foster: ALIEN (1979)
fordította: F. Nagy Piroska
borító: Denis Beauvais
ISBN 963 9020 51 6

Agave Kiadó (2015)

A Nostromo teherszállító űrhajó legénységét felébresztik a hibernációból, hogy megvizsgáljanak egy idegen eredetű rádiójelet, amit a hajót irányító számítógép fogad. Nem sokkal később leszállnak az egyik közeli bolygón, és megtalálják a forrást: egy régóta elhagyott hajót, a rakterében több ezernyi furcsa tojással. Ezek vizsgálata során a felfedezőcsapat egyik tagja szerencsétlen balesetet szenved, így a visszatérésükkor kénytelenek magukkal vinni egy idegen lényt a fedélzetre, aki nem sokkal később a legrettenetesebb félelmeiket megtestesítve elkezd egyesével levadászni mindenkit.

A nyolcadik utas: a Halál az 1979-es megjelenését követően a sci-fik egyik alapkövévé vált, Ellen Ripley karakteréből példakép lett. A filmek népszerűsége mindmáig töretlen, számos folytatást forgattak és forgatnak hozzájuk mindmáig, valamint az irodalomban is hatalmas sikert aratott a történet, amelyet további művekkel egészítettek ki és írtak tovább. Alan Dean Foster korabeli regényadaptációja nagyszerűen ragadja meg a filmben lévő izgalmat és rettegést, olyan normákat állítva fel, amiket még ma is követnek a legnagyobb írók. Az olvasó az eredeti regény újraszerkesztett, napjaink nyelvezetéhez és az azóta hatalmas méretűre nőtt Alien-univerzumhoz pontosabban illeszkedő kiadását tartja a kezében.

  • Az Agave kiadó 2015-ös Alien Tetralógia névre keresztelt, mind a négy filmregényt magában foglaló sorozatának kiadása során figyelembe vette a Titan Books 2014-es megjelenéseit, hogy egységes univerzuma legyen a négy könyvnek.
  • Az első és harmadik rész komoly átszerkesztésen ment keresztül, a második és negyedik rész teljesen új fordításban jelent meg!
  • A sorozat kötetei egyenként és díszdobozban is megjelentek.
Agave Kiadó (2015)
Alan Dean Foster: ALIEN (1979)
fordította: F. Nagy Piroska
borító: Pintér László és Kuszkó Rajmund
ISBN 9789634190363