ALIENS: Rekviem – Interjú Yvonne Navarro-val

Corporal Hicks, az AVP NEWS szerkesztője interjút készített Yvonne Navarro-val, az Aliens: Rekviem (Music of the Spears) írónőjével.

Yvonne Navarro. Író. Első novellája egy vámpírtörténet volt, az AfterAge, mely 1993-ban jelent meg az Overlook Press kiadásában. Ezt további vámpíros, zombis, világvégés és sci-fi történetek követtek. Idén év elején fejezte be a Milla Jovovitch nevével fémjelzett UltraViolet c. film regényváltozatát, mely előreláthatólag 2006-ban fog megjelenni.

Corpral Hicks – Szereted a filmeket, melyeket átírsz?

Yvonne Navarro – természetesen. Mind közül legjobban persze az Aliens a kedvencem, de szerettem Sigourney Weaver sötétebb oldalát is az Alien Resurrection-ben. Pár éve egy jó barátomtól kaptam egy dedikált Michael Biehn fotót Karácsonyra. Most bekeretezve áll az asztalomon.

CH – Mesélnél nekünk a Rekviemrõl?

YN – Nagyon szerettem azt írni, és annak ellenére, hogy egy képregény-sorozaton alapult nagy szabadságot kaptam. A történet váza természetesen megmaradt, a cselekmény ugyanaz, de azzal bõvítettem ki, amivel csak akartam. Egyébként ez volt életem elsõ novellizációja (regényváltozata). Nagy kihívás volt, és rengeteget tanultam belõle.

CH – Hogyan történt az írás? Az eredeti szövegkönyvet használtad, vagy a képregényt?

YN – A kiadó elküldte a képregényt, mely alapján elkészítettem egy vázat hogy mi az aminek mindenféleképpen benne kell lennie a regényben, és amire majd felépíthetem amit még hozzá kell adni.

CH – Minden képregény adaptáció plusz jelenetekkel van megtûzdelve. Te hogyan és miért írtál ilyeneket bele?

YN – A plusz jelenetek szinte kötelezõek. Az olvasó szereti jobban megismerni a szereplõket és azok elõéletét, a cselekményeket, a helyszíneket, a tárgyakat és azok használhatóságát. A Rekviem 80000 szóra volt limitálva, tehát bõven volt rá lehetõségem, hogy a pár részes képregényt kedvem szerint kibõvítsem. Egy képregényben, vagy egy filmben sok mindenre nincs lehetõség, ám ezeket egy könyvbe nyugodtan bele lehet írni.

CH – Hogyan kértek fel a megírására?.

YN – A megfelelõ helyen voltam a megfelelõ idõben. Akkor még új voltam a szakmában. Az ügynököm éppen kapcsolatban állt a kiadóval, és elküldte nekik az elsõ novellámat, mely megtetszett nekik, és ez elegendõ volt ahhoz, hogy rám bízzák a Rekviemet.

CH – Ismered Chet Williamson-t, a képregény íróját?

YN – Régi jó barátom. Persze a Rekviem kapcsán is beszéltem vele párszor telefonon, és váltottunk pár e-mail-t.

CH – Mennyi idõbe kerül egy ilyen adaptáció megírása?

YN – Ez több dologtól is függ, de leginkább attól, hogy a kiadó mikorra szabja meg a határidõt. Már nem emlékszem pontosan, de a Rekviemre 3 vagy 4 hónapot kaptam. Manapság 5-6 hétnél több idõt nem szoktak adni.

CH – A Rekviem óta miért nem írtál Aliens regényt?

YN – Ezt ne tõlem kérdezd. Én nem vagyok kiadó, nem tudhatom az okát. A Rekviemre mindig is jó kritikákat kaptam, de sosem kértek fel újabb Aliens adaptáció vagy saját regény megírására.

CH – És szeretnél újra Aliens-t írni?

YN – Talán. Az utóbbi években rengeteg adaptációt készítette, mind mozis, mint tv-s alapanyagból, és szeretnék már kicsit a saját dolgaimmal foglalkozni. Szóval jelen esetben nem hiszem…

A teljes és eredeti interjú elolvasható az AVP NEWS-on.