Ki az az Alan Dean Foster?

“Alan Dean Foster neve hazánkban egyé forrt az ALIENS és a Csillagok háborúja világával, köszönhetően azoknak a remek regényadaptációknak, amelyeket A nyolcadik utas a halál című filmből, vagy a Star Wars történetekből készített.
… a filmeseknek, szerencsére, sem kedvük sem idejük nincs arra, hogy olyasmivel foglalkozzanak, mint egy regényadaptáció. A kiadó általában békén hagy. Előfordul, hogy valaki beleüti az orrát a dolgomba, azon erőszakoskodva, hogy ő jobban tudja, és ettől csak a fejem fáj. A legfigyelemreméltóbb esetem az ALIEN3 kapcsán történt, és ezért is nem írtam meg az ALIEN 4-et. Bevallom, számos jelentős változást eszközöltem az ALIEN3 történetében… Nem tehettem másként. A változtatásokról annyit, hogy addig, amíg nyíltan ellent nem mondok a filmnek, szabad a kezem… és itt is az ALIEN3 volt a kivétel.”

FOSTER versus LUCAS

“A Csillagok Háborúja elõre nem látott és óriási filmsikere arra ösztönözte George Lucast, majd az általa alapított vállalatot, hogy a filmek alapjául szolgáló forgatókönyvekbõl regényeket írjon, illetve irasson…

Csakhogy a nézõk kiváncsiságát ezek a könyvek nem elégítették ki teljesen. Tudni szerették volna, hogy mi történt a fõszereplõkkel az egyes filmekben elbeszélt epizódok között, annál is inkább, mivel George Lucas úgy nyilatkozott, hogy a trilógia csak része egy kilenc kötetbõl álló sorozatnak.

A kiváncsiság érthetõ volt, a kérdésekre válaszolni kellett, el kellett mondani, hogy mit csinált Han Solo mielõtt megmentette Luke-ot és társait, hol volt Leia a birodalmi Halálcsillag elpusztulása után, hogyan próbálta Darth Vader elpusztítani a felkelõk bolygóit?

Egymás után jelentek meg a regények…
A Jedi-kristály címû kötetet Alan Dean Foster írta.
Foster Los Angelesben élt és dolgozott, ott került közel a filmkészítéshez, a képregényekhez, ott írta sci-fi regényeit is.

Elsõ könyve 1971-ben jelent meg, ezt gyorsan követték a többiek, amelyek nyilván Asimov hatására egy óriási birodalom történetét mesélték, egyik történetet fûzve a másik után.
Mozgalmas, színes, fordulatokban, vonzó hõsökben gazdag regényei felkeltették George Lucas figyelmét, egyes pletykák szerint a sorozat elsõ darabját, a Csillagok háborúját is Foster írta, bár hivatalosan a rendezõt tartját a kötet szerzõjének
(2002.02.07. küldte:sweed)

4 Hozzászólások

 1. VarosiVadasz

  Nekem egy kérdésem lenne, bár tudom rossz helyen teszem fel.

  Megvettem az Ítélet című könyvét. A borítója, és a fülszöveg alapján alien könyv. Tévedek, vagy ha nem akkor miért nincs itt fent?
  Köszönöm.

 2. ragathol

  Azért, mert az nem Alien regény. A borító csak reklámfogás.

 3. VarosiVadasz

  Értem. Csak azt nem vágom, hogy akkor a Benned él a halál miért van fenn? Az is csak reklámból Alien. Nemere könyvére egyébként ki lenne kíváncsi.

 4. Hát sajnos az Alien 4-en meglátszik, hogy nem A.D. Foster írta :\ El kezdtem olvasni, a 4 részt, Az első 3-at alig tudtam letenni, de a negyedik az nagyon unalmas szerintem :(

Vélemény, hozzászólás?