Giger Prágában

(Stefán) A múlt héten volt szerencsém néhány napot Prágában tölteni. E csodálatos város fõterén sétálva egy plakát ötlött a szemembe: ismerõs stílus – szürkés biomechanikus alakok! Ez csak Giger lehet! És valóban: HR GIGER MIMO DOBRO. A cseh Nemzeti Technikai Múzeumban 2005. április 14. és július 13. között a svájci szürrealista mûvész Cháteau St. Germain-i állandó kiállításának legjobb darabjait tekinthetjük meg.

Itt a soha vissza nem térõ alkalom; másnap természetesen térképet ragadtam, felkutattam az említett múzeumot, és leszurkoltam a barátságosnak nevezhetõ 130 koronás belépõt (1 korona kb. 8,60 Ft).
Eddig ugyan nem mondtam, de remélem, itt ez nem sokaknak újdonság: H. R. Giger az ALIEN szülõatyja, megalkotója. Éppen ezért természetesen a mûvész alien témájú alkotásait vártam a legjobban. Legnagyobb elkeseredésemre a bejárat fölött hatalmas betûkkel hirdették: NO PHOTO. Na mindegy, a fényképezõgép a hátizsákban maradt. És belépve rögtön ott volt Õ!!! Az elsõ terem közepén, egy fémkeretre felfüggesztve ott lebegett egy “igazi” idegen – vagy ahogy a csehek mondják: vetrelec :) Félre a tréfával: egy csodálatos, életnagyságú példány volt, alighanem az elsõ filmhez használt (egyik) jelmez, mindenesetre a kor már meglátszott rajta. Fantasztikus! Tõle balra üvegtáblák mögött különálló alien-fej, melyet egy tükörre helyeztek, így látszik az állkapcsot mûködtetõ mechanika. Látható továbbá két gyönyörûen megmunkált, kb. fél méteres alien-fej, egyik fekete, másik ezüstszínû. Ha képesek vagyunk elszakadni a fenevadtól, ebben a teremben láthatunk még pár Giger alkotást: órákat, a híres biztostû-szemüveget, egy egészen bizarr szobrot, ami valami fekete, térdelõ lényt ábrázol, és még más furcsaságokat is. Itt van a shop is, amit megrohamozva sajnos rájöttem, hogy az én koronamennyiségem ide kevés: egy jobb könyv bizony 1000 ck-nál kezdõdik. A legjobb poszterek (értsd: ALIEN és SPECIES témájúak) meg már elfogytak. Ez van. Azért 10 koronáért megvettem a kiállítás képeslap méretû hivatalos plakátját.
Jobbra egy kis büfé, ahol ücsörögve egy plazmatévén nézhetünk egy montázst dokumentumfilmekbõl és mozifilmrészletekbõl, persze itt is vezetõ szerepet kap az ALIEN és a LÉNY. Az asztalok fölött hatalmas, alienfejû szárnyas kreatúra szobra: a Guardian Angel. A következõ, óriási teremben festmények tucatjai. És bizony közöttük a már jól ismert klasszikusok: a tervek az idegenhez, a tojáshoz, a space jockey-hoz, az idegen ûrhajóhoz.
Fantasztikus ezeket eredetiben, nagy méretben látni. Itt van az a festmény, mely bemutatja az idegenek fejlõdési ciklusait; legalább két méter magas. És persze a Necrognom IV, ami Ridley Scottot arra késztette, hogy Gigert bízza meg az idegen megalkotásával. Ezután fel a második emeletre, a fordulóban gyönyörû, ezüstszínû, embermagas szobrok: Biomechanoid, Nubian queen.
A második emelet elsõ termének közepén a jól ismert Giger-féle lakberendezés: szénfekete asztalok és székek, természetesen biomechanikus kiszerelésben. A további számos szobor között ott van LI is, valamint a gigantikus Birth Machine, ami egy pisztolymechanika, mely golyók gyanánt furcsa kis szemüveges gnómokat lõ ki. Egy újabb nagy teremben ismét Giger festményein borzonghatunk: sok közülük igen felkavaró, sõt gusztustalan
és pornográf is akad.
Mindez persze csak rövid leírása a kiállításnak, nem lehet mindent megemlíteni. Aki teheti, nézze meg, megéri!
Egyébként a kiállítást maga a mester nyitotta meg 14-én (errõl sajna lemaradtam :(), és egy külön teremben retrospektív filmvetítések is zajlanak. Talán egyszer Budapesten is találkozhatunk mindezzel…

Ajánlott linkek:
www.giger.cz
www.hrgigermuseum.com

← Előző bejegyzés

Következő bejegyzés →

22 Hozzászólások

 1. clemens

  Magyarországon ilyen miért nincsen????????????

 2. mert itthon még a könyveit is alig lehet beszerezni, mert nem ismerik, és sajnos senki nem vállalkozik rá, hogy foglalkozzon vele…:(

  de… egy oldalnyi kérpegényterve ki van állítva a kArton Galériában Pesten… sajnos nem nagy szám, de kezdetnek megteszi! ;)

 3. negativista

  mano, nagyon irigyellek

 4. negativista

  hopp, most nézem, hogy nem is te írtad:DDD
  Akkor Stefánt irigylem.:)

 5. alien

  De milyen szerencse,hogy pont Prágába volt Stefán.

 6. clemens

  OFF
  Magyarországon lesz valaha olyan hogy levetítik az összes alien filmet moziban, mint most, majd a star wars elõtt az összes star wars filmet.
  Még egyszer legalább az életemben szeretném látni az összes alien filmet moziban. Ti, hogy vagytok ezzel?

 7. Roland

  nem lenne rossz dolog

 8. én úgy vagyok vele, hogy útálom az OFF-okat. a fórumban van ilyen téma, miért nem használod?

 9. Stefán

  Valóban totál véletlen, hogy ott voltam, ez olyan tipikus olcsó, ötnapos, kollégiumban lakós, városnézõs túra volt, de számomra Giger volt a csúcspont.
  Hogy miért nincs ilyen Magyarországon? Ahogy Mano fentebb írta, nálunk kevésbé ismerik õt és alkotásait, szerintem még azzal sem nagyon lehetne eladni a kiállítást, hogy õ tervezte az alient. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a cseheknél a Kultúrális Minisztérium támogatta a dolgot, annak ellenére, hogy meglehetõsen rétegigényeket elégít ki. Nem tudom, ez nálunk lehetséges lenne-e?
  És azt se felejtsük el, hogy Prága mellett forgatták a Vetrelec vs. Predátort :))
  Sajnos nálunk nagyobb igény van mondjuk a Gyõzike showra, mint az efféle kiállításokra.

 10. hm, egy "gyõzikébõl épp most tör ki a mellkasrobbantó" címû kezdet mondjuk megtenné… :D

 11. Kemény Husi

  "Gyõzõ, összevérezted a piros bõrülõt!" :D

 12. nmout

  Azt megézném, amikor a kis Virágot elkapja egy Alien :)

 13. parker

  Egyik ismerõsöm nemrég mutatott egy paródiát A bolygó neve:halálról. Nagyon durva, így lealázni egy klasszikust, ezeknek az átszinkronizálásoknak lassan már minden áldozatul esik! Egyébként a címe Végsõ megoldás Windows 95 és ha jól tudom a jo.zan.hu-n található. Nevetséges, ami sok,az sok!

 14. Mr Bungle

  mano.
  Gigernek milyen könyve van a Giger's Necronomicon-on kívül?
  mit lehet azokbol itthon beszerezni?

 15. HR Giger Portfolio 14 Posters; Icons "HR Giger"; H.R Giger Tarot; The Mystery of San Gottardo; www HRGiger com; Giger's Species Design; Necronomicon I; Necronomicon II; Biomechanics; Giger's Alien; Arh+; Retrospective 1964-1984; Postcardbook; Posterbook; "Entitäten"; ARh+ (1971); Passagen (1974); H.R.Giger Exhibition at the Sydow Zirkwitz (1976); H.R.Giger's New York City (1981)

  a Postcardbook-ot említette valaki, hogy egy antikváriumban rálelt. irigykedtem. a Posterbook egy idõben (4-5 éve) kapható volt, persze mind el is fogyott. ez megvan! ;)
  valamelyik pesti könyvesboltban egy Taschen féle könyv kapható, nem tudom pontosan mi a címe (mármint a könyvnek, a boltról semmi infóm, nekem is házhoz hozta egy jóismerõs! :D), este megmondom.
  ugyancsak évekkel ezelõtt a cinema boltban (szerintem ez már nem is létezik) kapható volt a "book of alien", ami nem kifejezetten giger könyv, de a negyede csak róla szól…

  a többirõl jobb nem is beszélni…:=(

 16. Henrik

  Izé nekem megvan a New York City (már nem nyomják és nem kapható)
  A Book of alien ( németül és angolul)
  A Biomechanics
  Az Arh+ is (de az most nincs nállam)
  Meg a www HR Giger.Com
  Jé ez öt , akkor nem is allok rosszul. Egyébként ausztriában asszem lehet még kapni néhányat. De sajna nagyon nem olcsók.
  H

 17. alien

  Nem baj.Az a lényeg,hogy mi ismerjük Gigert.És ez szerintem már valami.

 18. Mr Bungle

  már valami?
  aki úgymond "jobban" szereti az alieneket, mint csupán egy filmet, annak ez a név alap

  sztem mano odavissza tuggya az egész életét :)

 19. rongycsomo

  Tulajdonképpen Gigernek az alien az csak egy kis "kitérõ".Nem ez a fõ mûve,csak etõl vált híressé.

 20. Mr Bungle

  hát nemtom hogy ettõl vált e hiressé vagy már azelõtt hires volt e…
  ehhez az egész csak annyit még hogy köszönet neki az alienért

 21. T a jel

  Szerintem is hogy csak ettõl vált híressé és más mûvei is voltak de azért is köszönet neki

 22. bobe

  Örülök neki, hogy szóltál. Megnéztem (osztalykirandulason voltam)
  annyira bejott, hogy masnap mégegyszer megnéztem. Nagyon tetszett.

Vélemény, hozzászólás?