• AOL
  • 2005.04.26.

Giger Prágában

(Stefán) A múlt héten volt szerencsém néhány napot Prágában tölteni. E csodálatos város fõterén sétálva egy plakát ötlött a szemembe: ismerõs stílus – szürkés biomechanikus alakok! Ez csak Giger lehet! És valóban: HR GIGER MIMO DOBRO. A cseh Nemzeti Technikai Múzeumban 2005. április 14. és július 13. között a svájci szürrealista mûvész Cháteau St. Germain-i állandó kiállításának legjobb darabjait tekinthetjük meg.

Itt a soha vissza nem térõ alkalom; másnap természetesen térképet ragadtam, felkutattam az említett múzeumot, és leszurkoltam a barátságosnak nevezhetõ 130 koronás belépõt (1 korona kb. 8,60 Ft).
Eddig ugyan nem mondtam, de remélem, itt ez nem sokaknak újdonság: H. R. Giger az ALIEN szülõatyja, megalkotója. Éppen ezért természetesen a mûvész alien témájú alkotásait vártam a legjobban. Legnagyobb elkeseredésemre a bejárat fölött hatalmas betûkkel hirdették: NO PHOTO. Na mindegy, a fényképezõgép a hátizsákban maradt. És belépve rögtön ott volt Õ!!! Az elsõ terem közepén, egy fémkeretre felfüggesztve ott lebegett egy „igazi” idegen – vagy ahogy a csehek mondják: vetrelec :) Félre a tréfával: egy csodálatos, életnagyságú példány volt, alighanem az elsõ filmhez használt (egyik) jelmez, mindenesetre a kor már meglátszott rajta. Fantasztikus! Tõle balra üvegtáblák mögött különálló alien-fej, melyet egy tükörre helyeztek, így látszik az állkapcsot mûködtetõ mechanika. Látható továbbá két gyönyörûen megmunkált, kb. fél méteres alien-fej, egyik fekete, másik ezüstszínû. Ha képesek vagyunk elszakadni a fenevadtól, ebben a teremben láthatunk még pár Giger alkotást: órákat, a híres biztostû-szemüveget, egy egészen bizarr szobrot, ami valami fekete, térdelõ lényt ábrázol, és még más furcsaságokat is. Itt van a shop is, amit megrohamozva sajnos rájöttem, hogy az én koronamennyiségem ide kevés: egy jobb könyv bizony 1000 ck-nál kezdõdik. A legjobb poszterek (értsd: ALIEN és SPECIES témájúak) meg már elfogytak. Ez van. Azért 10 koronáért megvettem a kiállítás képeslap méretû hivatalos plakátját.
Jobbra egy kis büfé, ahol ücsörögve egy plazmatévén nézhetünk egy montázst dokumentumfilmekbõl és mozifilmrészletekbõl, persze itt is vezetõ szerepet kap az ALIEN és a LÉNY. Az asztalok fölött hatalmas, alienfejû szárnyas kreatúra szobra: a Guardian Angel. A következõ, óriási teremben festmények tucatjai. És bizony közöttük a már jól ismert klasszikusok: a tervek az idegenhez, a tojáshoz, a space jockey-hoz, az idegen ûrhajóhoz.
Fantasztikus ezeket eredetiben, nagy méretben látni. Itt van az a festmény, mely bemutatja az idegenek fejlõdési ciklusait; legalább két méter magas. És persze a Necrognom IV, ami Ridley Scottot arra késztette, hogy Gigert bízza meg az idegen megalkotásával. Ezután fel a második emeletre, a fordulóban gyönyörû, ezüstszínû, embermagas szobrok: Biomechanoid, Nubian queen.
A második emelet elsõ termének közepén a jól ismert Giger-féle lakberendezés: szénfekete asztalok és székek, természetesen biomechanikus kiszerelésben. A további számos szobor között ott van LI is, valamint a gigantikus Birth Machine, ami egy pisztolymechanika, mely golyók gyanánt furcsa kis szemüveges gnómokat lõ ki. Egy újabb nagy teremben ismét Giger festményein borzonghatunk: sok közülük igen felkavaró, sõt gusztustalan
és pornográf is akad.
Mindez persze csak rövid leírása a kiállításnak, nem lehet mindent megemlíteni. Aki teheti, nézze meg, megéri!
Egyébként a kiállítást maga a mester nyitotta meg 14-én (errõl sajna lemaradtam :(), és egy külön teremben retrospektív filmvetítések is zajlanak. Talán egyszer Budapesten is találkozhatunk mindezzel…

Ajánlott linkek:
www.giger.cz
www.hrgigermuseum.com