• HRG
  • 2006.09.11.

Giger Bécsben – Sajtóanyag

„Mellékelten küldöm a bécsi Giger-kiállítás sajtóanyagát.
A Compress – Bécs Város Képviseleti Irodájának feladata, hogy az osztrák
fõvárossal kapcsolatos hírekkel, információkkal lássa el a magyar sajtót.
Amennyiben további kérdésük van az anyaggal vagy irodánkkal kapcsolatban, szívesen állok rendelkezésükre.
Üdvözlettel: Bauer Krisztina”
A mellékelt levél a folytatásban olvasható!

Giger világa Bécsben

Bécs, 2006. 8. 30. (Compress) A sci-fi rajongók számára eljött a Kánaán: a biomechanikus stílus megteremtõje, H.R. Giger több mint száz alkotása látható október 1-jéig a KunstHausWien-ben.

Alien-ek, humanoidok és a huszadik századi ember tudatalattijának misztikus teremtményei a fõszereplõi a KunstHausWien „Giger Bécsben” címû kiállításának, amely a szürrealista festõ, szobrász, építész és dizájner fantasztikusan félelmetes világába kalauzolja el a látogatót.
A német kukásautók mechanikus-erotikus mûködése ihlette például 1979-ben a „Passagen”-képsorozat megalkotására, amelynek 2004-ben 3D-ben is visszaköszönõ darabjai többek között a pokol kapuját és a születést szimbolizálják Giger számára.
A sablonok és a stencilezés adta lehetõségeket igyekszik feltérképezni és kiaknázni „N.Y. City” címû sorozatában, amelyben felsejlik az ENSZ-palota és a WTC homlokzata is.
A szürrealista holdbéli tájairól, álomvilágairól ismert Giger egyébként a Ridley Scott Alien címû filmjéhez tervezett ûrlényeivel vált világhírûvé, amelyek még az Oscar-díjat is meghozták számára.
Az osztrák fõvárosban bemutatott 113 festmény, ceruzarajz, fotomontázs, plasztika és fénykép között látható többek között a híres „Passagen-Tempel” 3D-ben és a „Harkonnen”-bútorok, amelyek eredetileg A Dûne címû filmhez készültek.

További sajtóinformáció:
Bauer Krisztina
Compress – Bécs Város Képviseleti Irodája
1053 Budapest, Szép u. 3.
Tel.: 266-4051 v. 266-4053
E-mail: compress (kukac) compresspr (pont) hu

Jó hír, hogy Október 1.-ig meghosszabították a kiállítást, tehát aki még teheti, van pár hete, hogy bepótolja lemaradását!