Az amerikai hadsereg megépítette az ALIENS mozgásérzékelő radarját

Az amerikai védelmi minisztérium kutatás-fejlesztéssel foglalkozó ügynöksége, a DARPA 2007 óta próbálkozik olyan szerkezet megépítésével, amellyel a katonák átláthatnak a falakon, fedezékeken, még azelőtt felfedezve a potenciális rejtőzködő ellenséget, hogy azok észrevennék őket.

A fejlesztések most beértek, a washingtoni Association of the U.S. Army katonai konferencián bemutatták az AN/PPS-26 STTW kódnevű mozgásérzékelő radart (a névben a STTW a sense through the wall, vagyis falon keresztüli érzékelés kifejezés rövidítése), ami nagyjából úgy működik, mint az Aliensben a tengerészgyalogosok mozgásérzékelői.


A mozgást falon keresztül is érzékelő szerkezet prototípusa (fotó: Spencer Ackerman/Wired.com)

A nagyjából két és fél kilós, retró hangulatú műanyaggal borított szerkezetet működés közben is bemutatták a konferencián. A szerkezet tíz méterre lát el, és minden mozgást kijelez, ami a 100 fokos látószögébe esik, történjen az akár takarásban, vagy egy fal túloldalán. A radar nagyon érzékeny, egy mozdulatlanul álló embert is képes felismerni, csupán a mellkas emelkedése-süllyedése alapján, ami a légzéssel jár.

Bár a készüléket kifejlesztő cég már aláírt egy több millió dolláros szerződést 30 prototípus legyártására, amit az amerikai katonák tesztelnének, a berendezésnek még vannak súlyos hiányosságai. Például nem képes fémfelületeken átlátni, illetve 20 centinél vastagabb falak is áthatolhatatlan akadályt jelentenek neki. További probléma, hogy minden mozgást érzékel, és nem tudja megkülönböztetni, hogy azok embertől származnak, vagy mondjuk egy huzat által mozgatott ablakszárnytól. Így azt sem mutatja meg, hogy a fal mögött egy fegyveres ellenség vár, vagy egy civil.

Forrás: index.hu