Az amerikai hadsereg megépítette az ALIENS mozgásérzékelő radarját

Az amerikai védelmi minisztérium kutatás-fejlesztéssel foglalkozó ügynöksége, a DARPA 2007 óta próbálkozik olyan szerkezet megépítésével, amellyel a katonák átláthatnak a falakon, fedezékeken, még azelőtt felfedezve a potenciális rejtőzködő ellenséget, hogy azok észrevennék őket.

A fejlesztések most beértek, a washingtoni Association of the U.S. Army katonai konferencián bemutatták az AN/PPS-26 STTW kódnevű mozgásérzékelő radart (a névben a STTW a sense through the wall, vagyis falon keresztüli érzékelés kifejezés rövidítése), ami nagyjából úgy működik, mint az Aliensben a tengerészgyalogosok mozgásérzékelői.


A mozgást falon keresztül is érzékelő szerkezet prototípusa (fotó: Spencer Ackerman/Wired.com)

A nagyjából két és fél kilós, retró hangulatú műanyaggal borított szerkezetet működés közben is bemutatták a konferencián. A szerkezet tíz méterre lát el, és minden mozgást kijelez, ami a 100 fokos látószögébe esik, történjen az akár takarásban, vagy egy fal túloldalán. A radar nagyon érzékeny, egy mozdulatlanul álló embert is képes felismerni, csupán a mellkas emelkedése-süllyedése alapján, ami a légzéssel jár.

Bár a készüléket kifejlesztő cég már aláírt egy több millió dolláros szerződést 30 prototípus legyártására, amit az amerikai katonák tesztelnének, a berendezésnek még vannak súlyos hiányosságai. Például nem képes fémfelületeken átlátni, illetve 20 centinél vastagabb falak is áthatolhatatlan akadályt jelentenek neki. További probléma, hogy minden mozgást érzékel, és nem tudja megkülönböztetni, hogy azok embertől származnak, vagy mondjuk egy huzat által mozgatott ablakszárnytól. Így azt sem mutatja meg, hogy a fal mögött egy fegyveres ellenség vár, vagy egy civil.

Forrás: index.hu

← Előző bejegyzés

Következő bejegyzés →

8 Hozzászólások

 1. idegen93

  A jövőben pedig plazma ágyúval fogunk lövöldözni.

 2. cosmic

  akkor már inkább a Ragadozók álcázását fejlesszék már ki. :)

  bár ezt már asszem megoldották a GI JOE filmben, amikor valami láthatatlan pulóvert meg mackónadrágot húzott fel az a csaj. :D

 3. fakanal

  Mikor fogják már végre az Alienekeket felfedezni? =D

 4. Aliensking

  Nem tudom, de jó lenne már! xD
  Különben tuti, hogy pár év múlva(ha komolyan foglalkoznak a dologgal), már egy hasonló kaliberű mozgásérzékelővel fognak futkosni a katonák, mint az Aliens-ben :D

 5. Kaiy

  egy gond van az álcázóval szerintem, ha tényleg kikerül minket a fény, hogy ne lássanak minket, akkor hogy jut fény a szemünkbe, hogy mi lássuk mi van körülöttünk? :P
  effektíve vakok lennénk egy ilyen eszközzel, vagy nem teljesen láthatalanok, hogy lássunk is valamit, de akkor is elég homályos lenne nem? :P

 6. Amúgy a filmben és a játékokban is olyan, hogy ami mozog, azt jelzi. Mind1, hogy élő személy, vagy tárgy a dolog.

 7. csillagharcos

  A látásról csak annyit kedves Kaiy (akár a google-n is megtalálhatod), hogy amit mi látásnak hívunk az merő illúzió az agyad által össze rakott adathalmaz. Minden testnek legyen az élő vagy élettelen az anyaga által kibocsájtott vagy vissza vert fény X spektrumának a hullámhosszát érzékelik a receptor sejtek a szemben (a nano méter értékeket ne kérdezd ennek nézz utánna minden “szín”-nek van egy a röntgentől az infravörösig). Ezek elvegyülését és elheklyezkedését az agyad rakja össze azért van, hogy amit manapság is olvashatsz, hogy valakinek csippes na és persze műszemes(kamera)beültetéssel adják vissza a “látás”át. Tehát filozófikusan a látás és mint szín nem létezik csak a környezetből felvett jelek kompozit jellé alakításával kapjuk ja és míg el nem felejtem komoly torzítással amit az agy alkot magától (biológia óra “szem és látás”). Tehát egy kis bele piszkálással a “predátoros” látás a saját szemünkel is lehetséges lenne egy kis részben (ugyanis a szem nem lát teljes spektrumban), a röntgen és a gamma sugárzás viszont igen de ezt az agy nem képes feldolgozni így számunkra láthatatlanok.

 8. És az amiről Csillagharcos beszélt, az manapság a Cyberpunk műfaj. A jövőben pedig így fog szólni: “Olyan látást szeretne mint a legendás Predator filmekben, szüksége van rá a munkájához, veszélyes környéken lakik, vagy csak egyszerűen el szeretné kápráztatni ismerőseit? Ön most akciósan készíttetheti el cégünknél a saját…”

Vélemény, hozzászólás?