Az Alienhez hasonlóan ragadja meg zsákmányát a muréna

[origo] A murénák keskeny testű, kígyószerű ragadozóhalak. Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy hogyan képesek ezek az állatok lenyelni olyan halakat, amelyek akár szélesebb testűek, mint a muréna maga, és keményen küzdenek életükért. Nemrégiben felfedezték, hogy egyes murénák torkukban egy második, előrenyújtható állkapoccsal rendelkeznek, hasonlóan a Nyolcadik utas a halál című sci-fi szörnyéhez. A kutatók szerint ennek segítségével húzzák garatjuk felé a megragadott prédát, amelynek így vajmi kevés esélye marad a menekülésre.

A murénák széles körben ismertek éles fogaikról és ragadozó természetükről. Mindeddig azonban nem tudták pontosan a biológusok, hogy a megragadott zsákmányt hogyan képesek szájukból gyomrukba juttatni, hiszen – ellentétben a többi ragadozóhallal – tekintélyes szívóerőt nem képesek kifejteni. Sok ragadozóhal, amikor a zsákmány előtte úszik, szájüregében vákuumot képez rágóizmai hirtelen megfeszítésével. Így a vízzel együtt a zsákmányt is bekaphatja. Más halak először fogaikkal ragadják meg áldozatukat, majd gyomrukat kitágítva szívják be a halat nyelőcsövükbe.

A murénák életmódjuk miatt nem képesek vákuumot teremteni szájüregükben. Ehhez ugyanis jelentős helyre lenne szükségük fejük körül, ők azonban a korallzátonyok szűk repedéseiben várakozva lesnek áldozataikra. Rita Mehta és Peter Wainwright, a Kalifornia Egyetem kutatói megvizsgálták a murénák zsákmányszerző viselkedését, és meglepő jelenségre bukkantak, amelyről a tekintélyes Nature című tudományos folyóirat szeptember 6-i számában publikálták cikküket.

Körülbelül harmincezer halfajról tudták korábban is, hogy garatjukban egy második állkapoccsal rendelkeznek, azt azonban nem sejtették, hogy egyes fajok ezt az állkapcsot előre tudják nyújtani. Általában e második állkapcsok csak korlátozott mozgásra képesek, fő feladatuk a táplálék aprítása. A kutatók több kísérletet végeztek, amelyek során röntgenfelvételeket készítettek a murénák koponyájáról és állkapcsaikról, valamint gyorskamerával videóra rögzítették a zsákmányolás és a nyelés folyamatát. A felvételeket később lelassítva, kockáról-kockára elemezték. Úgy találták, hogy a muréna először az elülső állkapcsában ülő tűéles fogakkal ragadja meg áldozatát. Ezek a fogak, hasonlóan sok más ragadozó hal fogazatához, hátrafelé állnak: hegyük a garat felé mutat. Így a zsákmány nem tud kihátrálni a muréna szájából, hiszen megakad a fogakban.

Magyarázó ábra a hátsó állkapocs működéséről:

Amint biztonságosan rögzítette áldozatát állkapcsai között, a muréna kitátja hátulsó állkapcsát. Ez nyugalmi helyzetben koponyája mögött helyezkedik el, ilyenkor azonban egészen a szájüregig előrenyúlik, ott megragadja a prédát, és a garat felé húzza, így a muréna már könnyedén le tudja azt nyelni. Az egész folyamat csupán néhány tizedmásodpercet vesz igénybe. Mark Westneat, a chicagói Természettudományi Múzeum munkatársa szerint ez egy igen különös viselkedés. A kutató, akinek szakterülete a korallzátonyok halainak táplálkozása, még sohasem találkozott hasonló jelenséggel.

A kígyók, amelyek nem közeli rokonai a murénáknak, testfelépítésük azonban hasonló, ugyanezzel a problémával találták magukat szemben evolúciójuk során. Vékony testalkatuk miatt gyakran előfordul, hogy prédájuk szélesebb, mint saját testük. Ők egy másik módját fejlesztették ki az ilyen zsákmányállatok lenyelésének: állkapcsaik jobb és baloldali részei nem kapcsolódnak mereven egymáshoz, így nagyobbra képesek tátani a szájukat. Amikor a zsákmány már részben szájüregükben van, mindig csak az egyik oldalát tartják szorosan, míg a másik oldalon “továbbléptetik” állkapcsaikat.

Mehta és Wainwright tovább folytatják kutatásaikat; jelenleg arra keresik a választ, hogy pontosan mennyire képesek a murénák előrenyújtani állkapcsaikat. Elmondásuk szerint ez a jelenség egy újabb példája annak, hogy az evolúció során a különböző fajoknál mennyire sokféle megoldás születhetett egy feladatra, például a táplálkozásra és a zsákmányszerzésre.
(Origo, Molnár Csaba, 2007. 09. 17.)

← Előző bejegyzés

Következő bejegyzés →

23 Hozzászólások

 1. Predator2

  Murénalien? Hm… fura

 2. idegen93

  Hmm…Bizonyára egy ilyen murénalien-nek még a dupla állkapcsának is lenne egy dupla állkapcsa így tehát úgy nézne ki hogy vékony kis tes sovány kis karcsú alak három állkapcsa lenne hosszú vékony láb és hatalmasra nyíló állkapcsok amik úgy működnek mint az anakondának vagy a murénának.

  Hajrá murénák! :()

 3. hmm…érdekes.

 4. Ez érdekes. Máris szimpatikusabb ez a muréna!

 5. zoli_

  Feltételezés: Ha az Alienek léteznének, nekik is ki kellett VALAMIBŐL fejlődniük az evolúció során :-D

 6. Ez érdekes, idegen93, jó nagy marhaságot mondtál megint.

 7. Nem is gondoltam volna, hogy léteznek halak második állkapoccsal, pedig odáig vagyok a tengeri ragadozókért. Ez a muréna-féle táplálkozás nagyon tetszik.

 8. “Hmm…Bizonyára egy ilyen murénalien-nek még a dupla állkapcsának is lenne egy dupla állkapcsa így tehát úgy nézne ki hogy vékony kis tes sovány kis karcsú alak három állkapcsa lenne hosszú vékony láb és hatalmasra nyíló állkapcsok amik úgy működnek mint az anakondának vagy a murénának.”

  Ez szerinted értelmes???

 9. csillagharcos

  Ez nagyon érdekes hír, de nem új. A szitakötő lárvája viszont ki is tidja tolni előre ezzel fogja meg a táplálékot igaz annak a fej alsó harmadából csapódik ki és nem azzal eszik. Egyébbként az Aliens sorozat tényleg az állatvilágra épült így nem csak ennél a faj(ok)nál vehettek észre hasonlóságot például a királynő futását egy Ausztrál gekkóról vették. Más állat testébe való pete bejuttatása sem különös példul fürkészdarázs (Délamerika).

 10. idegen93

  Ezekről az állatokrol már én is hallottam és mindegyik csodálatos bár annak a fürkészdarázsnak nem nagyon örülnék.

 11. Nyugi idegen93 általában hernyokba teszik.
  Arról a gekkósról még nem is hallottam…

 12. Yutani

  Hát én úgy tudom, hogy Geigerék 6 biológussal együtt tervezték meg az Alien fajt, legalábbis az alapot.

 13. “A Geiger–Müller-cső egy gáztöltésű detektor, ami az ionizáló sugárzás detektálására képes….”
  Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Geiger%E2%80%93M%C3%BCller-cs%C5%91

 14. idegen93

  Köszi J-rex máris megnyugodtam. :)

  És tényleg nem az a gekko amelyik így a National Geographic-on volt amelyik régebbi reklámában amikor így mutatták ahogyan így a vízben futott?

 15. lehet arról mintázták,de az nem gekkó,hanem baziliskus

 16. idegen93

  Ha baziliszkusz lenne akkor az alien még kővé is tudna élőlényeket csinálni. ;)

 17. nem az,hanem egy iguána féle ami,asszem még taraja is van,de nem olyan mint a királynőnek:)

 18. csillagharcos

  Kedves idegen93 jó helyen kapizsgálsz de majdnem igazad van.Ausztráliában él egy Gekkó faj (legyen gyík) ami úgy fut mint a királynő. De csak, hogy elriassza a veszélyes elemeket az AvP-ben sokkal látványosabban megmutatkozott ez mint a Bojgóneve halálban (sajna akkor nem voltak a technika csúcsán) az AvPben már tömeget helyeztek a mozgáshoz ha megfigyelted.
  A darázsról annyit hogy nem csak hernyókba hanem (amit én láttam “TV”) katicbogarakba(nemgyöge mutatvány), pókokba(ez egykicsit veszélyesebb)…. mindegy csak 8mm-nél nagyobb legye. Legegyszerübben csak a döglégyre gondoljatok az egy élő álat sebébe teszi. “hát nem egy száj”

 19. idegen93

  Nos ha a Heroes3-ra gondolsz akkor jól emlékszel J-rex és annak a baziliszkusnak hat lába volt sárga a szeme és hogyha ki lett fejlesztve taraja is volt és tudott még kővé változtatni is akár a Harry Potter és a titkok kamrája című film beli baziliszkusz. :)

 20. Predator2

  A baziliszkusz egy leguánféle gyík. Közép-Amerika alacsonyan fekvő trópusi esőerdeiben él, ahol a hűvösebb évszak 20-22 Celsius fokos, a melegebb hónapokban 31-34 Celsius fok az átlaghőmérséklet. A levegő páratartalma magas, 70-80% is lehet. A feltűnő sisakot csak a hímek viselik, a taréj viszont végighúzódik minkét nem hátán, egészen a farokig, bár a nőstényeknél nem annyira feltűnő ez a dísz. A fák lombkoronaszintjén élnek, elsősorban víz közelében. Ha megrémítik, gyakran a vízre veti magát, és annak felszínén, két lábon szaladva menekül. Ugyanis a baziliszkusz az egyetlen gerinces, amely képes a víz felszínén futni (természetesen a jeget nem számítva). Ezért a helybeliek Jézus Krisztus gyíkjának is nevezik. Az sem baj, ha hirtelen elmerül, mert még a víz alatt is ügyesen úszik.

 21. idegen93

  Micsoda?Na mégegy lenyűgöző élőlény nem semmi hogy a vizen tud futni.Tényleg ez a gyík hogyan tud a felszinen maradni netalántán csónak alakú teste van vagy mi hé és egy ilyen gyíkarc mekkora egy nagy gyík vagy egy kis gyík?

 22. Kösz Predator2,ezt próbáltam elmagyarázni(mármint h nem a misztikus “kígyó”baziliszkusz,hanem a “gyík”,kevesebb sikerrel:)
  csillagharcos én azt írtam általába,nem azt h csak hernyókba:)
  idegen93,közepes:),de asszem azért tud a vízen futni,mert gyorsan fut(és könnyű),de asszem a farkát is használja(de ez nem biztos)

 23. idegen93

  Ööö de én nem csak a kígyóra hanem arra gyíkarcú baziliszkuszra is gondoltam.

Vélemény, hozzászólás?