Andrew Li – AVP 2 Interjú

[Darkoo, csutkakoma] Egy igazi sci-fi veteránnal készült az alábbi terjedelmes interjú. Andew Li mûvészeti direktor asszisztens olyan filmekben dolgozott, mint az X-Men 3, vagy a Chronicles of Riddick. Most nem kis feladatot vállalt, minthogy segítséget nyújtson a díszletek kivitelezésében és megvalósításában az AVP 2-ben. Rengeteg érdekességet árul a film kulisszatitkairól…

AXP: Milyen díszletek megtervezésében segítkeztél leginkább a film során?

AL: Leginkább a csatornák és a Ragadozó ûrhajójának megépítésében vettem ki a feladatom. Andrew Neskoromy produkció dizájner, a tehetségével inspirálta a munkámat, aki legutóbb Zack Snyder (A 300 film rendezõje) Holtak Hajnala filmjében tevékenykedett. Mint abban a moziban, itt is egy ijesztõ csatorna hangulatot teremtettünk meg. Úgy akartok megvalósítani a helyszínt, hogy viszonylag szûk legyen, ezáltal az Alienek és a Predator nagyon fenyegetõnek tûnjenek, és horrorisztikus benyomást keltsenek. Az kész tény, hogy amikor a Ragadozó teljesen menetfelszerelésben közlekedik a helyszínen, több mint 8 láb magas!
Mikor látjuk õt a csatornában, amit vadászik a fürge Alienekre, nagyon de nagyon ijesztõnek és brutálisnak tûnik! Visszatérve az ûrhajóra, én egy fizikai modellt építettem. Egy nagyon tehetséges illusztrátor állt a segítségünkre Rob Jensen, kinek ötletei sokat segítettek a kreatív csapatnak. Sajnos meg kellett húzni a nadrágszíjat, ugyanis igen kevés pénz állt a rendelkezésünkre, hogy megvalósítsuk elképzeléseinket, így tehát a megfelelõ összegbõl fõleg a Predator kultúra fõbb építészeti motívumainak megtervezésére koncentráltunk. Nagyon sok préselt alumínium csövet használtunk fel az építkezés során. A végeredmény csodálatos lett. Végülis a Predator hajót úgy akartuk elkészíteni, hogy gyönyörû legyen és organikus, de barátságtalan és dögös is legyen ez által.

AXP: A film egyedülállónak és különlegesnek ígérkezik, mint az eddigi Alien és Predator filmekben. Mennyire érzõdik majd a hatása az elõzõ AvP filmnek?

AL: Ugyebár volt egy futó képsor az AvP végén, mikor is a halott Predator fekszik az oltáron. Mi elkészítettük a saját verziónkat. A díszlet és a Ragadozó ûrhajójának kinézete teljesen más lesz.

AXP: Ez lesz az elsõ olyan Alien mozi, amelyben az idegenek nyílt helyszínen is feltûnnek. Okozott kihívást neked ez az újdonság?

AL: Ami egyedülállóvá teszik a mûvet, hogy végre láthatjuk az Idegeneket egy olyan terepen, ahol az emberek meghitten éldegélnek, azaz egy amerikai kisvárosban. A klasszikus horror vonalat követtük, tehát adva van a fenyegetõ gonosz, amely ártatlan embereket öl meg, és a szereplõk sehol sem érezhetik magukat biztonságban. Ebbõl kifolyólag igazán nem okozott kihívást számomra új és meggyõzõ dolgokat véghez vinni. Az Alien egy hihetetlenül rugalmas karakter.

Ami igazán a fõ gondot okozta, az-az alacsony költségvetés. Emiatt mi megpróbáltuk kihozni a maximumot, ami tõlünk telhetett. A stáb kiváló operatõre Daniel Pearl megvillantotta ismét zseniális tehetségét. A helyszíneket mindenféle szemszögbõl aprólékosan fényképezte, és alaposan beállította a fényviszonyokat is. Kreatív mûvészi kameramozgása lehengerli majd a nézõket. A másik probléma meg a forgatási terület biztosítása volt. Számtalan alkalom adódott, amikor nem kaptunk engedélyt forgatni egy adott helyszínen, vagy például egy bolt tulajdonosát kellett meggyõzni, hogy adja bérbe az üzletét. Mindjárt engedékenyebbnek bizonyult, amint említettük neki Harrison Ford nevét, mint lehetséges szereplõjét a filmnek;)

AXP: Melyik korábbi filmre emlékeztet majd minket leginkább az AVP 2? Az Alien vagy a Predator sorozatra?

AL: Az AVP2 elhozza nekünk minden idõk legbrutálisabb összecsapását egy olyan helyszínen, ahol mi élünk. Ezért leginkább a Predator 2 fog eszünkbe jutni, amikor Danny Glover harcolt a Ragadozóval a városban.

AXP: A film napjainkban játszódik az Egyesült Államokban. Mennyire fog ez meglátszódni a filmben, illetve az emberek öltözködése milyen lesz?

AL: A Strause testvérek a saját Oscar díjas kosztümtervezõjükkel Angus Strathie-val választották ki a fiatal szereplõknek a ruhát, amelyek divatosak, de nem túlcsicsázottak egy kis városhoz. A hadsereg viselete nagyon jó és realisztikus, épp olyan, amit te elvárnál. A fõ különbség a ruháknál az, hogy természetesen néhányat közülük át kellett alakítani a mellkas robbantókhoz. Továbbá a rendezõk azt akarták, hogy az össze katonai egység megfeleljen a valóságnak, tehát itt nem lesznek sci-fi lézer fegyverek és foton ágyúk vagy olyan rakodógépezet, amit Ripley is használt az ALiensben.

AXP: Mesélne egy kicsit a forgatási helyszínekrõl?

AL: Rengeteg helyszínt használtunk fel ebben a filmben, felsorolni is nehéz, szóval nem megyek most bele a részletekbe, nehogy untassalak ezzel. Forgattunk például egy öreg kórháznál, ahol a szellemi sérültek vannak, ha jól tudom az elmeosztályon. Tipikusan egy olyan helyszín, amelyet már használtak más produkcióknál is. Ez elõnyösnek is bizonyult, apróbb változtatásokat eszkábáltunk, és kiegészítettük a színészekkel és statisztákkal a korház folyosóit, hogy minden tökéletesen passzoljon a kész jelenetekben. Egyébként átépítettük a korház egy-két pontját, hogy illeszkedjen az atmoszféra a történethez. A kaszkadõr munka valamint az Alien effekteket végzõ emberek páratlan és fantasztikus munkát végeztek itt.

AXP: Van kedvenc forgatási helyszíned esetleg?

AL: Szeretem a Predator ûrhajóját. Itt számtalan jelenet zajlik majd. Mindig nagy kihívás olyat alkotni, amit még az ember sohasem látott azelõtt.

AXP: Mennyire volt intenzív a storyboard a forgatás során?

AL: A forgatókönyv valamennyi része be volt táblázva. Valamennyi akció orientált jelenetet elõrelátóan készítettünk elõ. A Strause fivérek és VFX cégük a Hidraulx valami hihetetlen dolgot alkotott eme jeleneteknél. A jelenetek megkomponálása és vizualitása felér egy misével. A forgatás során rengeteg új ötlet került terítékre, így a munka végéig számtalanszor végeztünk apróbb változtatásokat a forgatókönyvön. A vágó szobában ebbõl kifolyólag nem nagyon kellett felesleges jelenetekrõl megválnunk.

AXP: Melyik volt a legnehezebb megpróbáltatás a filmben?

AL: Ismétlen önmagam. Nagyon kevés pénzbõl kellett felépíteni egy nagyon hangulatos filmet rövid idõ alatt. Számtalan kreatív ember kis pénzbõl nagy ötleteket valósított meg. Egy igazi horror filmmel lesz dolgunk.

Forrás: Alien Experience

← Előző bejegyzés

Következő bejegyzés →

20 Hozzászólások

 1. Nodika

  Kösz srácok a fordítást! Végre tudunk is valamit a filmrõl. Valami keveset…

 2. Stone

  Na ez korrekt. Hír, Hír és mégtöbb hír. :) Mostmár biztos, hogy moziban fogom megnézni…aztán majd elválik….

 3. Red Queen

  Jó film lesz, csak ha véget ér, sajnálom hogy vége lesz. :(

  [size=9][i]My enemy's enemy my friend[/i][/size]

 4. Sokaris

  Csak a pontosság miatt, a 8 láb az 2,5 méter. ;)
  Én is várom már a filmet, bár picit sok nekem a 'fantasztikus' meg a 'lenyûgözõ' jelzõ a különbözõ interjúkban. Bár persze az ember nem várhat mást, mint hogy az egekig magasztalják mûvüket, még akkor is, ha esetleg még az AVP 1 szintjét sem fogja megütni.
  Kíváncsi vagyok, hogy ebbõl mennyi valósul majd meg. :)

 5. hydrafactor

  "Nagyon kevés pénzbõl kellett felépíteni egy nagyon hangulatos filmet rövid idõ alatt"
  Õszíntén szólva ettõl egy kicsit félek, de remélem tényleg egy jó filmet fogok látni januárban. ;)

 6. Balint

  Kíváncsi leszek a hajóra:D

 7. Nodika

  Az elsõ Alien film is nagyon kevés pénzbõl készült és láttuk mi lett belõle. Egy fantasztikus film, sõt még annál is több. ;)

 8. csillagharcos

  Én még mindíg attól félek mint a T3-nál és a Matrix fojtatásoknál, hogy egy kicsit túl lessz lihegve, de természetesen, ha ez itt mind igaz akkor szerintem nem egyszer ülök be a moziba ami eddig csak 2 filmnél sikerült!Abban reménykedek, hogy tudnak hasonló hangulatot teremteni mint az elõdök elsõ részeiben és megtudnak közelíteni egy könyv fantázia világát.

 9. Demeter

  OMG… Imádom ezt az oldalt a hírek miatt :D Nemtok már mit mondani csak olvasok, olvasok és egyre jobban várok!!!!!!!!!!!! :)

 10. RxMorpheusz

  Köszi a fordítást, öröm volt olvasni, és régóta várta már szerintem mindenki ezt a "betevõ falatot".

 11. mozesz

  Nem tudjátok véletlenül, hogy mindenhol egy idõben lesz a premier? Vagy errõl még nem volt szó?
  Remélem mindenhol egy idõben adják le, aztán nem kell a kalózmásolatok meg minden féle kritikáktól tartani. ( Mondjuk ha így lenne, akkor nem foglalkoznék vele.)

 12. Ahogy olvasom a híreket egyre izgatottabb leszek, nagyon várom már a filmet.

 13. Tényleg túl sok a hiperlativusz… izgalmasnak hangzik, de sajnos a sok csalódás elültette a kétkedés magvát a ….mellkasomba…. :)

 14. kbarts

  Én is várom. Kis pénzbõl is lehet jót, csak szívvel – lélekkel kell.

 15. Lestat

  szupilesz:P

 16. csutkakoma

  "Nem tudjátok véletlenül, hogy mindenhol egy idõben lesz a premier? Vagy errõl még nem volt szó? "

  Ha jól tudom nem mindehol lesz egyidõben a premier. Valószínûleg itthon csúszni fog 1 hónapot legalább.

 17. zoli_

  Engem néhány dolog érdekelne részletesebben mer lassan már 3 év fog eltelni az elõzõ rész óta és amikor bejelentették az AVP 2-t teljesen kész voltam a hír hallatán. Azt pl. nem tudom hogy mennyire fog kötõdni az elõzõ részhez /bár az a sejtésem h nem igazán/ és hogy az elõzõ rész végén pár képsorban bemutatott alien, (aki immáron a predator tulajdonságait is hordozza magában, sztem) mennyire lesz jelentõsége a második részben?

  [b][/b] [i][/i] [center][/center]

 18. Henrik

  Javasolhatom hogy nézz szét a Fórumban. Minden kérdésedre kapsz majd választ.

 19. csutkakoma

  Henrik jól mondta! érdemes a fórumot használni!

 20. Henrik

  Csutka jól mondja!! Henrik jól mondta, a fórumot érdemes használni.

Vélemény, hozzászólás?