A Prometheus csak árnyéka az Aliennek

Ridley Scott Prometheus-a Magyarországon jövő héten csütörtökön kerül a mozikba, az USA-ban pedig jövő péntektől vetítik. A magyar újságírók majd csak a következő szerdán láthatják, a fontosabb amerikai lapok munkatársai viszont már megnézhették, és meg is jelentek az első kritikák a filmről. Ezek alapján a Prometheus egy szépen fényképezett, látványos, de egyáltalán nem forradalmi filmnek tűnik. (Az alábbi összefoglalókban spoilerek lehetnek.)

A Hollywood Reporter kritikusa, Todd McCarthy szerint a film eleje a legerősebb, aztán egyre több olyan elem jelenik meg benne, amit Scott más filmekből – pl. a 2001: Űrodüsszeiá-ból vagy a saját A nyolcadik utas: a halál-jából – emelt át, végül pedig egyértelművé válik, hogy a film csak arra megy ki, hogy folytatást lehessen csinálni hozzá. A szerző kifogásolja azt is, hogy a filmben nem igazán sikerült összhangba hozni az emberiség eredetére vonatkozó magasröptű elméleteket és a véres horrorelemeket. Utóbbiak közül McCarthy kiemeli azt a jelenetet, amelyben az egyik figura császármetszést hajt végre saját magán, hogy megszabaduljon alien-magzatától.

A Variety újságírója, Justin Chang szintén szóvá teszi a film által felvetett filozófiai kérdéseket, amelyek kibontására szerinte nem képes a film. A szerző a látványt dicséri, de úgy érzi, nincs elég feszültség a filmben, és a színészek többségét sem tartja elég erősnek, csak Noomi Rapace alakításával elégedett.

A Screen Daily főkritikusa, Mark Adams elsősorban a ’79-es A nyolcadik utas: a halál-lal veti össze Scott új munkáját, és arra a megállapításra jut, hogy szemben a klasszikus filmmel, a Prometheus sosem megy át igazi horrorba, hanem a tudományos megközelítésre helyezi a hangsúlyt. Kiemeli, hogy Rapace nem egy Ripley: bár figurája dinamikus és eltökélt, sosem kell szemtől szemben megküzdenie egy aliennel úgy, mint elődjének.

A Le Monde szerzője még keményebben fogalmaz, amikor összehasonlítja Scott ’79-es és új filmjét. Szerinte semmi nem maradt az Alien-hangulatból, és Scottból “pénzkiadó automata” lett, aki csak másolja saját magát. Ugyanakkor még ő is megjegyzi, hogy a film jól fest.

Egy dolog van, amit kivétel nélkül mindenki pozitív előjellel említ meg: Michael Fassbender figurája, a David nevű android. A furcsa, komikus és kissé nyugtalanító figura az összes szerző szerint a film legszórakoztatóbb pillanatait szállítja. [origo]

← Előző bejegyzés

Következő bejegyzés →

46 Hozzászólások

 1. metalos1

  Ez itt a baj, hogy az Alienhez hasonlítják, de miért? Ezerszer elmondták a készítők, hogy nem direkt előzménye az Aliennek, csak 30 évvel előtte játszódik, és az Engineer-ek (Space Jockey-k) lesznek a középpontban. Azt sem értem, hogy miért kellene hangulatban az Alienre hasonlítania, ez egy ú sztori, új megvalósítás. Szerintem többet vártak a filmtől a nagy hype miatt.

  “Scottból “pénzkiadó automata” lett” – Ez külön tetszik, Scott ezt is elmondta az “így készült” videókban, hogy mikor neki kezdett a film előkészítésének, nagyon fel volt spanolva, de mikor megkezdődött a forgatás és belépett a díszletek közé, ez a projekt is csak egy újabb munkává vált. Jó hogy nem olyan filmet fog készíteni, amivel nem lehet kaszálni, ő sem hülye azért.

  Nekem a Prometheus akkor is az év filmje lesz, Alien rajongó lévén lehet egy kicsit elfogult vagyok, de aki végig követte a vírus kampányt, látta a trailereket és azt a látványt, amit felvonultat a film, az tudja mire számítson. De semmiképpen se egy előzmény filmet várjon, mert akkor ő is csalódni fog, a Prometheus folytatása lehet majd az igaz előzmény, vagy ha trilógiát terveznek, akkor a harmadik rész.

 2. Thrawn

  Ember, mi nagyon egy állásponton vagyunk:D

 3. kabuki

  Hmmm, a tipikus fanyalgó kritikusi hozzáállás. Rendben van, hogy az ember nem nyáladzik automatikusan minden fölött amit a mozivásznon elé tolnak, de kezd már unalmas lenni, hogy ezek állandóan lehúznak mindent. IMDb-n jelenleg 9.0/10 a film, civil (tehát nem kritikusi) rétegekből pedig szinte csak pozitív visszajelzések érkeznek. Szóval semmi ok az aggodalomra, jövő héten végre én is megtekinthetem Ridley Scott mester új remekművét :)

 4. morse.r

  Szerintem magától értetődik hogy az aliennel hasonlítják össze. Még ha nem Scott rendezte volna akkor azt mondanám egyet értek veletek.
  Körkérdés:
  Ti melyiket néznétek meg inkább: Egy science fictiont ami a nostromo-n játszódik, de nincs benne alien, vagy egy történetet ami diznilendben játszódik, amelyben az alien megküzd az őt érő előítéletekkel és alagsori takarítóból amerikai elnök lesz?

 5. Gabe Logan

  amúgy igaza van az 1. hsz írójának, plusz azért nehéz egy olyan világban scifit készíteni, ahol a battleship meg a transformers számít scifinek :/

 6. pred161

  Nekem nagyon bejön a hangulata a trailer-ek alapján. És sokan mondják hogy nem előzmény film, de szerintem az, ha egy kicsit is csak. Én várom, és tuti megyek pénteken jövő héten. :)

 7. Thrawn

  Magyarországon pénteken, vagy csütörtökön jön be? Remélem, hogy nekem ez a film nagyon be fog jönni:D Én is unom az aliennel való hasonlítgatást, de szerintem Scott azért mondta el ezerszer, hogy nem előzményfilm lesz, meg hogy nem fog annyira kapcsolatban állni az aliennel, mert ő is számított erre a reakcióra:D

 8. Legyen elég annyi, hogy aki a klasszikus alienekre számít, csalódni fog. Van hasonlóság, és ahogy befejeződik, abból kiindulhat az első rész.

 9. Még nem tudom, hogy megnézzem-e moziban, mert már nem bírtam magammal, és megnéztem máshogy. Hát nem voltam elájulva tőle, maradjunk annyiban, és most a történetre értem, a cselekményre.
  És mint önálló film sem kiemelkedő darab, hát még ha az Alien Univerzumba vesszük… ejha! :S

 10. morse.r

  Muszáj volt megnéznem. Kíváncsi vagyok kinek mennyire fogja elnyerni a tetszését. Én nem értem miért csinálták meg ezt a filmet. Rykov: Van valami jelentősége a filmben annak ami az első pár percben történt a “nagyon laza” “pasassal”? Nekem nem sikerült rájönnöm.

  Egyébként pedig csak annyit tudok mondani hogy nyírjuk ki a rohadékot. Ki nem állhatom.

 11. morse.r: A nyitójelenetet nemrégiben Scott magyarázta úgy egy interjúban, hogy az gyakorlatilag a néző fantáziájára van bízva, hogy mit lát bele.

  SPOILER:
  Azt mondta, hogy nem feltétlenül a Földön történik, és nem feltétlenül a Földi élet, vagy az emberi faj megteremtése megy ott végbe.
  SPOILER VÉGE.

  Ennek annyi előnye van, hogy az idegen istenes hülyeséget ezzel nem tukmálták bele, nyitott kérdés marad, tehát betudható akármi másnak is.
  Amilyen agresszív rohadékok, az én szememben emberi ősökkel rendelkező, idegen bioterroristák, és nem fogadom el, hogy ők az űr-utas faj. De erre utalás is van, többek közt az, hogy a méreteik sem egyeznek az Alien lényével, és a teleszkóp is túl nagy a kék csávónak, szerintem ezek csak valami génmódosított ember szolgák az igazi Űr-utasok számára. ;)

 12. metalos1

  SPOILER!!! Aki még nem látta, ne olvassa el.

  William Rykov: Egyetértek, több utalás is van arra, hogy ezek nem az igazi teremtők, ezeket nem lövöm le, azok számára akik még nem látták a filmet. Sok a kérdés, amire nem kaptunk választ, még több mint az ALIEN-ben, most már sejthetjük, hogy honnan származnak az Idegenek, de még mindig nem tudjuk. A vége folytatásért kiált, de két különböző képsor miatt nem tudom, mi fog belőle kisülni, mindkettő nagyon érdekes, és elgondolkodtató, mármint én speciel azon gondolkodom, hogy mi lesz a folytatásban.

  Mindenképp megnézem a moziban, nekem nagyon tetszett, elsőre kicsit fura, mint az Alien univerzumában játszódó film, de ha elkezd gondolkodni rajta az ember, akkor rájön, hogy tökéletesen bele illik. Szerintem nem attól lett volna jobb film, vagy jobban az univerzumba illő, ha megint Xenomorphok tizedelték volna a legénységet. A legtöbb embernek ez vele a baja, nincsenek benne a már megszokott Idegenek, de ezzel a filmmel elkezdtek valamit, ami új, ötletes, elgondolkodtató, pöpec a látvány és nem tucat film, vagy egy újabb rókabőr a franchise-ról, egyetlen hibája, hogy a 2 órás, lehetett volna 2,5-3 is, így a szálakat jobban is ki lehetett volna bontani, kicsit a vágás is gyors néhány helyen, leginkább a Fifieldes dolognál látszik meg, azt bővebben is megnézném, remélem a Blu-Ray-en lesz rá lehetőség.

 13. metalos1: Én kifejezetten annak örültem volna, ha még egy csipetnyi köze se lenne az Alien Univerzumhoz, örülök, hogy nem is nagyon erőltették. :(

  Érdekesnek érdekes kérdéseket vet fel, de az alaptéma az nem ebbe az Alien világba való. Sokkal jobb lett volna, ha egy valóban önálló filmet csináltak volna.

 14. metalos1

  William Rykov: Na igen, de mint a sok interjúkban is olvasható, ősze akarják kötni majd ezt, az ALIEN-el, szóval majd a folytatás(ok)ban. Mert egy folytatás mindenképp benne van.

 15. nessboth

  SPOILER!

  Alien szempontból: A film zseniális, mindig is tudtam, hogy a Perry család sikeresen meggyalázza az egész alien univerzumot, mert ők szimpla bogaraknak vélik őket, míg Giger és Scott az űr sötétjéből (amolyan Lovecraft-osan) érkező sötét megmagyarázhatatlannak tekintik. Nagyon logikusan felépített a sztori.

  Filmes szempont: Elég sablon, lapos, nincs benne feszültség, katarzis, a karaterek elbóklásznak, mennek ide-oda, és várják a film végét. Sokkal jobban rámehettek volna arra, hogy hogy viselkedik az ember, ha találkozik egy idegen világgal, univerzummal egy olyan válasszal, ami akár a létet kérdőjelezheti meg. Azért sztem kicsit sokkhatás, vita, pánik, több feszkó születhetett volna.

  Kérdés: Ezek szerint a spacey jockey nem lesz más, mint Elizabeth Shaw? Bár érdekes, mert a nyolcadikban ugyanaz a kétméteres dög fekszik az irányítógépben, ebben a filmben pedig a spacey jockey ott fekszik a mentőkabin fülkéjében és ott jön világra az alien…szóval kicsit zavaros volt…

 16. Miért lenne Shaw? :D

  SPOILER
  Semmi utalás nem volt rá, a végén elrepültek egy ilyen mérnök hajóval, azt jól van. ^^
  SPOILER VÉGE

 17. metalos1

  SPOILER!!!

  Nem Shaw lesz.

  A végén van egy párbeszéd közte és David között. David kérdezi, hogy most mi lesz, haza megyünk, Shaw válasza, nem, tovább kutatok, megkérdezi Davidet, hogy tudja-e hol van ezeknek a lényeknek az otthona(mer az LV-223 nem az otthonuk), David igennel felel, Shaw kérdezi, hogy eltudja-e oda vezetni, David igennel válaszol, majd jön az ismerős ez Ripley, izé Shaw utolsó jelentése a Prometheusról, majd elrepülnek egy másik idegen hajóval, innen már tudható, mi lesz a folytatásban.

 18. SPOILER
  Bizony, Janek kapitány utalgat rá, hogy valószínűleg csak egy katonai támaszpont volt ez a hold a mérnököknek. :)
  SPOILER VÉGE

 19. morse.r

  Ezek szerint záros határidőn belül egy csomó planéta tele lesz lezuhant Űrpatkókkal?

  Aki nem látta még ne olvassa tovább!

  Én azt hittem az egész arra megy ki hogy R.S. elmesélje miként került oda a hajó, és hogy hogyan került oda az az ‘ijesztő alak’, de a filmből nyilvánvalóvá válik hogy ez a hajó nem az a hajó, nem beszélve arról hogy ott tornyosul mögötte/előtte/mellette a Harkonnen palota, Dallas kapitányék pedig az állítólag belerepült Prometheus roncsainak nyomát sem találták. Lehetséges, hogy ez volt az ‘ampullás’ hajó, Shaw-nak pedig sikerült a ‘tojásos’-t elkötnie? Tudom, tudom, már a bolygó számozása is egyértelművé tette hogy ez nem az a hely (onnantól már nem is volt annyira izgalmas). A filmet amúgy szerintem egyedül az teszi érdekessé, hogy sok kérdés megválaszolását a következő részre hagyta. A film látványát pedig egyszerűen nem tudtam mire vélni. Csontroppantó kelgyó? Űrzombi? Óriáspolip?
  Voldemort és egy biztonsági őr szerelméből született, antiszociális mérnökurak?
  Rudi..what happened? (csak annyi hogy neki köze nem volt ezekhez)
  A film ‘Ez egy sisak’ mondatánál pedig szó szerint egy világ omlott össze bennem (bár ez már a trailerekből is erősen sejthető volt)
  Mikor évekkel ezelőtt olvastam hogy Scott visszanyúl a sztorihoz nagyon megörültem. Azt gondoltam, hogy a mester végre még egyszer megmutatja strauszéknak meg az enderzongyereknek hogy hogyan is kell ezt csinálni. Szerintem csak a fanatikus rajongóknak nem voltak elvárásai a filmmel kapcsolatban. Én viszont a kritikus rajongók közé tartozom, és nekem nem érte meg a több év várakozás. A többit is meg fogom nézni ha lesz, de az aliennek már tényleg semmi nem fog a nyomába érni, én meg még mindig azon fantáziálgatok, hogy milyen lett volna látni az igazi zsokékat teljes nagyságukban, meg azt hogy mi a frászt is művelnek ezek az alakok a zűrben. A henteléshez meg a xenokhoz pedig egyáltalán nem ragaszkodnék, a biomechanoidokhoz viszont igen -A csápokkal meg a nyálkahártyákkal viszont nem tudok mit kezdeni-. Aztán fölébredek.

  Morse signing off..

  (ezt a dögöt amúgy látta valaki a filmben felbukkanni? Mert én nem emlékszem rá )

  images.wikia.com/avp/images/9/9d/Prometheusxeno.jpg

 20. idegen93

  Spoiler!!!!!
  morse.r igen benne volt… Ráadásul ciki, ha nem ismered föl.
  És remélem a korábbi hozzászólásom is megfog jelenni.

 21. Yutani

  Nekem nem volt bajom a filmmel…hangulatot hozta, látványt is..és főleg azt tetszett benne, hogy néhány kérdés megválaszolását a nézőre hagyta. Nem a szokásos ez a válasz b+ stílusban nyomta az ember arcába a megoldást.

  látvány: 10/9
  sztori: 10/7
  hangulat: 10/10
  zene: 10/6 – talán ez a leggyengébb pontja az egésznek – túl epic, mikor nem kéne.

 22. morse.r

  Kösz Yutani. Úgy tűnik az “emberem” nem várta meg a felirat végét és a meglepetés előtt lelépett :D

 23. morse.r

  Nem kellett volna megnéznem. Ez életem legillúziórombolóbb filmje. Fakk ridli.

 24. Yutani

  morse.r tán jobban tetszett az Alien vs Predator? :)

 25. Agrael

  Sziasztok!
  Csatlakoznék Yutanihoz nekem is tetszett a film,sok kaput hagy nyitva az tény, de ez annak idején a Nyolcadik utasnál is így volt(milyen tojások,kik hagyták ott,milyen űrhajó,stb)!Hangulatban, látványban ott van nagyon, a sztori maga pedig egy jó folytatással kiforrhatja magát…És lesz folytatás az nyilvánvaló…Tíz pontból egy erős nyolcast adnék rá!

 26. morse.r

  Ez egy nehéz kérdés. Az AVP-n ugyanis sokat nevettem, de ez a film nem volt igazán derűs. Amúgy ez az utolsó jelenet pont az avp hatásvadászatát juttatja eszembe. Abban a filmben még a Ragadozók is hatásra vadásztak. Az az élien pedig (tényleg kék vagy csak én láttam annak?) pont olyan mint egy ripoff ami egy pixar animációhoz készült.

  Nem csinálunk egy élienmúvit magunknak?

 27. Yutani

  a Prometheus nem is akar derűs lenni. engem feszültség alatt is tartott, ami fura, mert a legtöbb hason tematikájú filmen elfáradok és megunom..itt nem, szal ebből a szempontból működött. Az AvP bármennyire is hatásvadász volt mégiscsak jól pörgette a dolgokat és bár ott is gyenge volt a sztori, de valamiért mégis működött nálam a film. Másfelől nem csoda, hogy olyan kékes volt az Alien. gazdaszervezet génállomány átörökítés és ilyesmi…

  ha pedig valaha készítenék Alien muvit, akkor azt csakis sajátságos szájízem szerint modellekkel meg matte-painthátterekkel, mivel némileg régimódi vagyok (legalábbis, ha erről van szó), másfelől az Alient nem igazán mutogatnám..mint anno Ridley tette..és sok-sok Giger stílus lenne. Inkább lenne a klasszikus old-house haunting stílus, semmint a Cameron féle “háborúzzunk egyet”

 28. a feliratok után? WTF? :D én két napja néztem meg (angol nyelv, felirat mentes, 3D vetítést) és az “új idegen” bőven a feliratok előtt született meg xD

 29. metalos1

  Az a lény nem a felirat után van, hanem közvetlen előtte.

  Szerintem Shaw nem tojásokkal teli űrhajóval távozott, nem lenne logikus,

  SPOILER

  ugye az a vége, hogy elhúz a bolygóról és a Tervezők bolygója felé veszi az irányt, a MIÉRT-re keresve a választ, szóval azon a bolygón lesz még pár meglepetés, de ha tojások is lennének a hajón, Tervező biztos nincs rajta.

 30. Kosza42

  Hát én ma néztem moziban a filmet és szerintem nagyon jo lett nem vártam tole tobbet annak tudatában hogy terveznek folytatást. Szerintem Ridley Scott ezzel a filmel nem akart mást csak egy látványos bevezetot a kovetkezo résznek vagy részeknek amik valószinu elkezdik majd megválaszolni a nyitott kérdéseket.

 31. Yutani

  mondjuk moziban én is előtte láttam, de volt olyan, aki azt jelezte vissza, hogy nem – bár lehetséges, hogy csak letöltötte és az lemaradt.

  Shaw szerintem se a tojásokkal teli hajóval lépett le… valószínűbb, hogy ekkor már az LV 426on ott volt az a hajó. Innét jönne a feltételezésem, hogy a puszta Alienek voltak a “vázák” előtti “biofegyverei” a Tervezőknek. A fekete anyag egyfajta továbbfejlesztett változata azoknak, mivel mindent képes mutálni – így tökéletesebb fegyver is lehetne.

 32. noel

  Engem inkább az foglalkoztat, hogy mit mondott “david” a tervezőnek, mielőtt letépte a fejét…..

  És ahogy mi is evolúció során fejlődtünk, változtunk, úgy az alienek is úgy fejlődtek ki olyannak amilyennek ismerjük őket!!!!
  A film végén látott lény csak a kezdet, és miután 10óra alatt 12hetes terhes lett shaw…. így náluk gyorsabb az evolúció.

  Amúgy nagyon jó film, csak kell egy fojtatás neki, mert nyitott kérdések vannak

 33. noel

  Ja a legfontossab dologra rájöttem szerintem!!!!

  David mondta, hogy az “építés előtt néha rombolni kell”

  Ez arra enged kővetkeztettní, hogy velünk terraformálták a bolygót és most a következő fázishoz már nem kellűnk :)

 34. ummagumma

  SPOILER

  vagy a Space Jockey-ból kitörő xenomorf egy alien királynő
  és ő rakja teli a roncsot tojásokkal

 35. nem, mert ez nem az a roncs, ami tele van tojásokkal, és nem az a bolygó ahova a Nostromo érkezik ;)

 36. ummagumma

  igen
  de elvben van még egy rakás hajó a bolygón
  ahová egy királynő lerakhatja a tojásait
  és ezek 33 év alat bárhova ejuthattak

  valami kapcsolat kell, hogy legyen
  mert a végén a spece jockeyből kitörő alien már erősen emlékeztet az Alien 1 lényére

 37. szerintem az egy eléggé másik faj.. az valahol természetes, hogy 2 fegyver hasonlít egymásra… mondjuk ha összevetünk egy régi hatlövetűt egy modern lőfegyverrel… ha egy faj biofegyvereket gyárt, ott is lehet ennyi hasonlóság két különböző modell között :)
  meg szerintem az Alien-ben látott halott Jockey/Engineer, több mint 33 éves holttestnek hat.. nekem sokkal kézenfekvőbb, hogy az is egy rosszul járt tisztogató csoport volt, csak ő(k) még el tudott indulni, csak nem jutott túl messzire :)

  ahogy én látom (innen elég SPOILER-es):
  klasszikus királynő-tojás-xenomorph volt a régi verzió, de ez túl veszélyes volt, hisz kell hozzá egy királynő, amit már bajos háziállatként tartani.. ezért csinálták az új verziót, ahol a kiindulási pont a fekete folyadék, ami mutánssá alakítja azt akivel érintkezik (lásd a kukacok/Fifield/Holloway). hogy mivé? könnyen lehet hogy azzá amit a másik itt kirakott kritikában írtak.. egy agresszív lénnyé, ami valamilyen módon (vélhetően nemierőszak) áldozatába juttatja azt, amiből később az arc/testtámadó lesz, mely létrehozza az idegen2.0-t.. így gondolhatták azt, hogy a királynő ki van iktatva… persze így is balul sült el a dolog.. de ha működött volna így kb. 3 embert öl meg csak a szaporodás, és ki tudja utána még mire képes a végeredmény.. míg a klasszikus xenomorph “csak” 1 embert visz a sírba a születésével

 38. morse.r

  Én azért kíváncsi lettem volna hogy mi történik Holloway-el mikor a fertőzése kiteljesedik. Gondolom nem az a fekete lötty célja hogy megöljön valakit miközben az gyorsan legyárt egy oktopuszt. Az is fura hogy egy fertőzött ember egy másik nemfertőzött emberrel képes egy ilyen polipot nemzeni, ami képes egy mérnökúrat egy loliennel “megáldani”. A mérnökúrra a szer viszont szemmel láthatóan még rosszabb hatással van, ahogy az a nyitójelenetből kiderült (vagy az egy másik fajta evolúciós méreg?). Én pocsék minőségben láttam, azért is maradhatott le a kék véglény a végén. A nyitójelenetben amúgy tényleg egy klasszikus ufo tűnik fel? Akkor most az egy galaktikus oldsmobile vagy a kozmikus géntárapia Űrpatkóstul egy ténylegesen lopott technológia az istenjátszással egyetemben? Ami pedig az elcsent űrhajót illeti: a tojás csak egy felvetés volt, lehet hogy minden hajó másféle biofegyver-arzenál hordozója. Amúgy ha jól emlékszem az emberelpusztítósdit (az “elefántemberek” részéről) pont steve perry-ék integrálták a történetbe. Bár ha megnézed egy arcmászó felépítését, funkcióját és ergonómiáját jogosan merülhet fel benned hogy ezt bizony egy emberhez/emberbe/embernek van tervezve.
  A film furcsa módon nem tetszett, viszont még furcsább módon érdekel.

 39. Szerintem egy férfi gyilkoló nő-megerőszakoló lény (mint a kritikában írták)
  szerintem a nemzés nem fura, valószínűleg olyan mértékben mutálódott Holloway spermája, hogy bármilyen szervezetben képes kifejlődni.. anyaméh.. gyomor.. akár más lényben is ha odajut.. az talán pusztán a véletlen műve, hogy ilyen gyengéd módon jutott Shaw szervezetébe
  Ami a film elején van anyag, úgy gondolom teljesen más, csak hasonló külsejű :)
  Az elején látható UFO-ra meg többen állítják, hogy látszik rajta, hogy kisebb patkó alakú hajókat hordoz (kvázi mint egy anyahajó), bár én azt moziba nem szúrtam ki.. majd legközelebb jobban figyelek :D

 40. morse.r

  “Ennek annyi előnye van, hogy az idegen istenes hülyeséget ezzel nem tukmálták bele, nyitott kérdés marad, tehát betudható akármi másnak is.
  Amilyen agresszív rohadékok, az én szememben emberi ősökkel rendelkező, idegen bioterroristák, és nem fogadom el, hogy ők az űr-utas faj. De erre utalás is van, többek közt az, hogy a méreteik sem egyeznek az Alien lényével, és a teleszkóp is túl nagy a kék csávónak, szerintem ezek csak valami génmódosított ember szolgák az igazi Űr-utasok számára. ;)”

  Rossz híreim vannak a számodra

  “As for the Space Jockeys-Engineers, it is revealed that not only did the crew of the Nostromo not know what they were looking at when they briefly inspected the Jockey remains, but they literally did not know what they were looking at – mistaking a biomechanical suit for a dessicated alien corpse. Giger had spoken of the Jockey’s ‘trunk’ being a breathing apparatus before; Ridley took it a step further. “What we call a ‘Space Jockey'” continues O’Sullivan, “is the appearance these beings have when they wear their spacesuits, and that they get in the seat of the control unit in order to pilot the ship. It is this suit that we could see in the original film, and not their true appearance, because the suit closes around them like some sort of cocoon.”

  “The Engineers are supposed to be over 3m tall,” he reveals, “and look like Michelangelo’s sculptures … They have no hair on their head or body, and look like marble statues. Ridley wanted the aspect of their skin to be close to alabaster; that is, a skin so pale that it is almost translucent, and that you can see the veins through it.” A translucent skin was attempted on the original Alien, and a proto-suit created, but the effect proved disappointing, untenable, and was ultimately scrapped, with the Alien creature being painted by Giger in the now familiar black tones. For Prometheus, the effect was finally realised: “the final result was absolutely perfect. Ridley was delighted with the result and told us it largely exceeded his hopes.” O’Sullivan also reveals that there are four Engineers in the film, one he terms the “sacrificial Engineer”, which will be seen at the film’s beginning. This creature “undresses completely … [Ridley] wanted the aspect of the naked Engineer to recall the characters of William Blake’s work. The other main references for these characters was Michelangelo’s statues, like his famous David.”

  Idegen93 nem moziban láttam a filmet, egy élient pedig akkor is fölismerek ha húsvéti nyuszinak öltözik. Legfeljebb az lehet ciki hogy a felvételnek idő előtt végeszakadt.

 41. Yutani

  egyetértek Haz-zal.. feljebb, ahogy leírtam, én is hasonlóképpen látom a dolgot.
  Minden bizonnyal a megbízhatatlanságuk miatt “rendelhették vissza” a klasszikus tojásokat, aztán balul sült el a dolog és lezuhant az egyik hajó az LV 426-on. Erre utalhat az is, hogy az ott talál Tervező már némileg fosszilizálódott. A filmben pedig 2000 évet mondtak, lehet, hogy a LV 223 egy kísérleti telep volt és az utolsó azért menekült álomba, mivel elszabadult egy lény/vagy több a fekete anyagnak köszönhetően. Azt pedig nem tudjuk, hogy milyen hosszú ideig élhetnek.
  A Holloway féle – feketeanyag megtermékenyítés egy más formája is lehet az “arcmászók” hagyatékának.
  Az űrjármű is fejlődésen eshetett át..pl ha megnézzük a Ford T-mobil szögletes formáit összehasonlítva egy Focuséval azért láthatjuk a különbséget, másfelől akár a Predator vonulatban ha megtekintjük a dolgot, akkor ott is láthatjuk, hogy nem csak egyféle járművel utazgatnak. Így lehet, hogy a klasszik UFO egy anyahajó, míg a “patkók” bombázók, vagy hadigépezetek/ilyesmi.

 42. morse.r

  A dizájnerek állítása szerint a filmben látható idegen járművek és egyebek azért geometrizálnak annyira az alienben látottakhoz képest, mert azok még vadonatújak. A “gépeiket” egyszerre építik és növesztik, és egy idő után minden “elcsontosodik”.
  Így azért már érthetőbb. Azt hiszem kezdek megbarátkozni ezzel a filmmel.

  Ezeket láttátok már?

  http://www.prometheusnews.net/movie/first-glimpse-neca/

  Felöltözve elég komolyan néz ki

 43. Yutani

  én maradnék az “öltözet nélküli” verziónál :)
  na morse.r sikerül meggyőznünk? :D amúgy én is észrevettem, hogy ahogy itt beszélgetünk róla úgy teljesedik ki az egész egyre jobban

 44. egyértelműen erőssége a filmnek, hogy lehet róla beszélni.. van ismerősöm aki úgy jött ki a moziból, h rakás fos.. aztán megbeszéltünk 1-2 dolgot.. már újra akarja nézni :D
  más: nekem is a felöltözöttre fáj a fogam.. már csak a legendája miatt is :) jól mutatni 8ik utas-os Neca Alien-em mellett :D

 45. morse.r

  Egyet kell értenem Haz-zal. Sok szempontból még mindig kiábrándítónak találom, de egyáltalán nem tartom rossz filmnek. Sőt. Ez is egy többszörnézős, ami pedig többszörnézős, az nem lehet rossz. De a látványt akkor is hiányoltam belőle. Szép volt, jó volt, csak nem adja vissza azt a fílinget amiért a nyolcadik utast újra és újra megnézem, aztán megint. Nem kell hogy lemásolja vagy utalgasson rá, Isten (Mérnök?) ments! Csak ugye az eredeti darabok mély nyomot hagytak bennem anno. Máig emlékszem hogy melyik rész után mi volt az ebéd/reggeli, meg arra is hogy úgy besokkoltam hogy egyik film után sem voltam képes enni. Tizenakárhány éves koromig szigorúan takaróval a fejemen aludtam, az ujjamat sem mertem kidugni. A sötétben gubbasztó, annál is sötétebb sziluettektől meg egyszerűen halálfélelmem volt, legyen az egy törölköző a lámpaernyőn vagy a tedimaci a sarokban. Ezt a zsigeri félelmet hiányolom, amit csak ezek a filmek voltak képesek kiváltani belőlem.
  Ehhez pedig nem kell se cgi, se világmegfejtés, (se videorendszer, se ellenőrzés, se jégszekrény, se egy rohadt fagylalt, se gumi, se nők, se fegyverek..) se más okosság. Szerintem ez érthető :) (és akkor még nem beszéltem a leharcolt, indusztriális, mélyűri struktúrákról amik oly kedvesek a szemeimnek, és az összes nem e világi hangokról melyek oly kedvesek a füleimnek.)
  Megnézni a prometheust az alien után olyan mint megnézni a Klónok támadását a Birodalom visszavág után. De lehet hogy csak egyszerűen öregszem.

  Amúgy tényleg jó hogy a filmről lehet beszélni. Sosem írtam ennyi hozzászólást pedig hosszú évek óta olvasgatom a fórumot. Most pedig azon agyalok, hogy milyen volna űrzsokéba öltözve, a biomechanikus teleszkóp formavilágát idéző csopperrel szaggatni az országúton, közben pedig elszórni egy zsák barackmagot, hogy azért teremtsünk is valamit.

  Végezetül itt egy érdekes kritika:

  alienseries.blogspot.co.uk/2012/06/prometheus-review.html

 46. morse.r:
  Scott azt mond amit akar, én meg azt használok fel belőle amit akarok. ;)
  Amíg a filmben nincsenek egyértelműsítve bizonyos dolgok, addig szabadon választhat magának az ember elméleteket.

Vélemény, hozzászólás?