A nyolcadik utas a bogár

A District 9 visszahozta az inváziós sci-fik örökös rosszfiúit, a bogárarcú idegeneket. Mindig is féltünk tőlük: az 50-es évek mutáns hangyái valójában szovjet katonák voltak, a Predátor pókszájú, az Alien meg egy péniszfejű darázs. Űrrovartan a komcsi denevérpóktól a Men in Black csótányemberéig.

4. Az Alien királynő a 86-os A bolygó neve: Halálból

A skorpiószerű arctámadók és az ízelt lábú, kitinpáncélos idegen királynők az Alien-filmekben jártak a csúcsra. A 79-es Nyolcadik utas még egyetlen savat köpő, parazita sorozatgyilkossal sokkolt, aki a fürkészdarázshoz hasonlóan más lényekbe petézik. A James Cameron-féle akciófilmes folytatás viszont visszanyúlt a hidegháborús rovarinváziós filmekhez, és az Alienek szervezett hangyatársadalmával, emberi húsraktárral, és a boly mélyén lévő tojáskeltetőkkel riogatta a nézőt. A rinocéroszbogarakra hasonlító idegen királynő persze nemcsak Stan Winston bábkészítő zsenialitását dicséri, a szelvényes testű kiborg-rovarok már az Alien-filmeket ihlető H. R. Giger péniszes festményein is ott voltak.

5. A csáprágós Predátor a 87-es Predátorból

Itt a helye John McTiernan csáprágós, bogárciripeléssel társalgó, csillagközi fejvadászának is. A 87-es Predátor az Alien-filmek bevált receptjét követi: az idegen létforma sorra gyilkolja a szereplőket, amíg a legtökösebb katona, Ripley helyett Dutch Schaefer le nem darálja. A láthatatlan ellenfél szintén az 50-es évek öröksége, ahogy az is, hogy a Predator a korai vázlatrajzokon még Godzilla-szerű, egyszemű szörny volt. Stan Winston és James Cameron egy közös repülőúton találták ki a fonott hajú, maszkos gyilkost: Winston lerajzolta az előttük ülő raszta srácot, Cameron meg bedobta a pókszerű csáprágók ötletét. Az első trükkfelvételeken egyébként Van Damme volt a Predátor, ő ugrált piros melegítőben a fák között, de később lecserélték Kevin Peter Hallra.

Teljes cikk és szavazási lehetőség az index.hu-n!

← Előző bejegyzés

Következő bejegyzés →

12 Hozzászólások

 1. Gabe Logan

  Én nem tudom miért 8.5-ös értékelése van az imdb-én majdnem 70 000 szavazó után, a sztori sablonos, a főhős egyszerűen idegesítő, az űrlényekkel semmi extra nincs. Az effektek persze jók, de ki a fenét érdekel ez ma már…tényleg nem értem mi jó ebben a filmben, végén az akciójeleneteknél el is aludtam. REJTÉLY!

 2. Te melyik filmről is beszélsz?

 3. Serius Ben

  Szerintem a District 9 – ról beszél, de ha így van, akkor a srác biztos, h kegyetlen, hihetetlenül összeállított alaptörténetű meg felettébb izgalmas filmeken nőhetett fel, ha ezt unalmasnak, bárgyúnak találta.
  Hidd el nekem Gabe Logan az a film nagyon egyedülálló, és jó.
  Sablonos a sztori?
  Melyik filmben volt még ugyanilyen? Kérlek mondd el, mert kíváncsi vagyok!

 4. Gabe Logan! A véleményem az : -írtál ,hogy valamit mondhass de teljesen hülyeségeket beszélsz. mano-nak igaza van : Melyik filmről is beszélsz??? Lehet az Alien Nation sorozatra gondolsz amikor az ürlények köztünk élnek… :) :) :)Végül is mindegy de én nem osztom a véleményed ,igaz a film eleje kicsit lassu volt de mögé kéne látnod. 28 évet Dokumentum formában mesélt el a rendező,hogy valoságosként tekintsünk az esetre. Ha legközelebb kommentet írsz inkább “láss” mint csak “nézz” filmet. A film hangulata számomra teljesen új légkört varázsolt. És remélem visszajön Christopher!!! :D

 5. idegen93

  Na tegnap néztem meg a District 9-et.Hát mit is mondjak nekem tetszett.Volt benne ami nem tetszett

  SPOILER veszély!
  pl. a gengszter aki folyton a bogarakat zabálta és nemtünt felneki hogy semmi változás se történik vele meg a főhős néha nekemse volt teccetős de nagyon nemis zavart de a kedvenceim a két ufo.
  SPOILER vége

  Amúgy ajánlom a filmet de azoknak nem akik a nagy akciókat szeretik.Összesítve én 10-ből 7 és felet adok neki.Kiváncsi leszek a folytatásra!Hát akiknek nem tetszett azokat nem okolom azért én is csalódtam benne.

 6. Serius Ben

  idegen93!
  Engem nem varázsolt el a film, és szerintem ezzel zárjuk is le a district 9 – al kapcsolatos hozzászólásokat, mert ennek nem itt a helye;)
  szóval a csávó aki ette az idegeneket… az fanatikus volt, szociopata, és vallás őrült, nem’tom miért várod el tőle, h összefüggéseket keressen…:D
  A főhős alakítása, és a szerepe, meg az egész nagyon ott volt.
  na de tényleg hagyjuk most már a kilences körzetet.

 7. idegen93

  Hát igen ennyi elég is volt. XD Majd max nyitok egy rajongói oldalt. ;)

 8. Inaja

  Spoiler.

  Hát nem is tudom… Nyolcad magammal néztem meg a District 9-et, és amikor a hiper super ufo technológiás robot kilőtte azt a sertést, háromszor tekertük vissza, és még akkor sem hittük el. :))) Tényleg sikerült valami maradandót alkotniuk.

 9. Gabe Logan

  Szerintem elég kultúráltan írtam le a véleményemet a filmről, nem kéne ilyen lekezelően írni rólam. Nem tudom mivel vívtam ki így az ellenszenveteket, csak mert szerintem egy közepes film amit Peter Jackson nevével próbálnak eladni.

  SPOILER

  Az meg már-már siralmasan nevetséges volt a végén ahogy azt hebegte az űrlénynek, hogy “neee ne gyere visssza, menekűűűűűlj”…ugyanmár menjetek szobára. És szinte semmit nem fejlődött a főhős, ugyanaz a kis önző mitugrász maradt mint a film elején…egyáltalán nem éreztem át a helyzetét. Jól megérdemelte a sorsát.

  SPOILER

 10. Serius Ben

  Nincs ellenszenv, ne parázz, tesó vagy:D
  Csak nem értek egyet a nézeteddel ennyi.

 11. Hege

  Gabe Logan! Nem akartalak megbántani vagy ilyesmi nem az volt a célom ha ugy érzezted akkor elnézést kell kérnem tőled. Csak másképp látom a dolgokat ..ennyi.

  SPOILER
  De ha önző maradt volna, akkor a lény nem megy sehová.
  Amugy meg realisztikus volt a dolog, sajnos az emberek 80-90 % a ilyen önző…
  SPOILER

  Abban egyetértek láttunk már jobb filmet is de abban nem ,hogy hasonlot is.

 12. Gabe Logan

  A képi világa, meg a dokumentum szerű felvételek valóban egyediek voltak, meg az ebbe bevitt effektek hihetetlenek, mintha valóságos lenne…én csak a sztoritól nem vagyok elájulva.

Vélemény, hozzászólás?