2xAlien 3D

Csak egy hír jobb annál, mint hogy Ridley Scott készíti az Alien előzményfilmjét: az, hogy két előzményfilmet csinál! Az első rész után nem kérték fel a folytatás elkészítésére, így James Cameron kapta a lehetőséget – a többit már tudjuk. Mivel a Fox úgy döntött, hogy újraindítja egyik legsikeresebb sorozatát, örömmel vették, hogy Scott vállalta az előzményfilmet – illetve kettőt, amelyek három dimenzióban fognak elkészülni.

A Los Angeles Times Hero Complex filmfesztiválján sikerült Scottot mikrofonvégre kapni az Alien – A nyolcadik utas a halál és a Szárnyas Fejvadász vetítése között. Azt már elárulta, hogy az első előzmény a „space jockey” története lesz; biztosan mindenki emlékszik a hatalmas csontvázra, amelyet hőseink az első részben találnak az idegen űrhajóban.

— Lehet, hogy az a holttest nem csak egy szimpla holttest – dobta fel a lehetőséget a rendező június 13-án. – Lehet, hogy egy űrruha, amiben valamilyen lény volt.

És az biztos, hogy mihelyst a rajongók megismerik a ruha lakóját, nem elégszenek meg egyetlen filmmel. Scott úgy véli, hogy a két előzményfilmben be tudnák mutatni, hogy ki is az a lény és honnan is jött, és akkor rátérhetnek a mögötte álló történetre, ami nem lesz egyszerű, elvégre ha elmesélik, honnan is jött, akkor magát a helyet is meg kellene mutatni.

Mindehhez Ridley Scott átvette Cameron módszerét: kapcsolatba lépett a NASA azon tudósaival, akik a világűrben uralkodó állapotokat szimulálják az óceán mélyén. A rendező tőlük kapott néhány ötletet olyan bolygókhoz, ahol az előzmények játszódhatnának. Ezzel összeköthetné a korábbi filmekben látott kolóniákat az emberiség által ma ismert világegyetemmel. A rendező szerint a legvalószínűbb helyszín a Zéta II Reticuli lehetne.

Scott szerint az új filmek az eddigieknél sokkal részletesebben foglalkoznak majd a jövő űrprogramjával, hogy ezzel is közelebb hozza a történetet napjainkhoz. Elvégre az első film is egy csapat „űrkamionosról” szólt, akik csupán a munkájukat végezték, és eközben találkoztak egy rettenetes és addig ismeretlen lénnyel.

Megeshet, hogy a terraformálás is fontos szerepet kap majd a filmekben. Ahogy a rendező azt kifejtette, ha Kennedy folytathatta volna az űrprogramját, akkor mostanra lehet, hogy a Marson is lehetne egy 9000 fős kolónia. Lehetséges, hogy erre a tényre alapozva meglátjuk, milyen lenne az a világ, ahol ez bekövetkezett, és az emberiség már a kozmoszt járja.

Az űrutazás (azaz a fénysebességgel történő közlekedés, valamint az ebből adódó problémák) további tudományos problémákat fognak felvetni. Ridley Scott szerint ugyanis ha a fénysebességgel utazás során az anyag felbomlik, majd újra egyesül, akkor matematikailag is alá kell támasztani, hogy hogyan lehetséges eközben megőrizni az anyagot, sőt, az élő szövetet. Ahogy ő fogalmazott:

– Talán varázslatnak hangzik, de nem az. Ha a huszadik század elején valaki azt állította volna, hogy egy nap feltalálják a mobiltelefont, amivel bárki bármikor felhívhat valakit a világ túlfelén, azt vagy börtönbe, vagy elmegyógyintézetbe zárták volna. Vagyis ha az, amit látunk, közel van az igazsághoz, akkor annál félelmetesebb lesz.

Az Alien-előzményfilm lesz Scott első sci-fije az 1982-es Szárnyas Fejvadász óta. Ráadásul az ötlettől vérszemet kapott, ugyanis a két előzmény mellett Joe Haldeman Örök háború című regényének megfilmesítésén dolgozik. Sőt, azt állítja, hogy a forgatókönyv is készül. Scott szerint ez a könyv remekül rímel a vietnami háború kilátástalanságára és értelmetlenségére, így részben filozofikus, részben költői munkának tartja. Vagy, ahogy Scott mondta, „egy látomás, ami más szintre helyezi a történetet”.

Az első Alien-prequel 2011-re várható, a folytatása 2012-re. (sf.blog.hu)

← Előző bejegyzés

Következő bejegyzés →

18 Hozzászólások

 1. Danny

  Hejjhajj…
  Én nagyon optimista lélek vagyok (a Predatorsról se hittem soha, hogy szar lesz, nem voltak előítéleteim), de ettől bizony nem sok jót várok, sőt!
  Mire fel ez a hülye magyarázkodási mánia?
  Nincs ennek még itt az ideje, szerintem simán elbírna még a saga folytatásokat.

 2. gartner

  hááát, nem alaptalan a félelmed!
  Az alien filmeknek az alienekről kellene szólniuk, nemde?
  Nem az űrutasról….. (aki lehet nem is úgy néz ki ahogy gondoltuk)

  Nagyon jó történetnek kell lenni, ha nem akarja SCOTT, hogy bukta legyen!

 3. gartner

  Apropó, “DANNY” miből gondolod, hogy a predator’s szar lesz???

 4. Danny

  Soha, épp ellenkezőleg, nagyon is sokat várok tőle. A múlt időt arra értettem, amikor még az a film is ilyen kezdeti stádiumban volt. Mindössze akkor borult el az agyam, mikor ugye eredetileg remake-t akartak volna.
  Ami az Alien 5-öt illeti, szólhat az nyugodtan az Űrutasokról, még 1-2 infó is simán kiderülhet róluk, hogy egy kis lökést adjon a saganak, ne csak az legyen mindig, hogy jönnek az alienek és dirrdurr. Szóval egy Space Jockey központú film talán még jól is jönne (talán ismét visszatérne a misztikum és a rejtély ami az első részt jellemezte, hisz róla ugye aztán tényleg semmit se tudunk), csak részemről ennek 3 feltétele van:
  1: ne magyarázkodjon orrba-szájba!
  2: ne előzményfilmként csinálják meg, vagy ha már az, legalább ne ugorjunk vissza ilyen brutálisat az időben!
  3: Földi jelenetekről még csak ne is legyen szó!
  Mert bizony nem csodálkoznék ha egyszer azzal állnának elő, hogy a Földre viszik az ötödik vagy hatodik filmet (ha jól tudom, volt Ridleynek régebben egy ilyen terve). Egy előzményfilmben legalábbis hagyják csak békén a “mi sárgolyónkat”.
  Hogy miért?
  Azért amiért az AVPR felállása is rendkívül ingerel: mert így értelmét veszti Ripley négy filmen át való küzdelme, miszerint az idegenek NE jussanak le a Földre. De tényleg, annyira hülyén néz ki így az egész, hogy 2004-ben már ott randalíroztak Colorado-ban, százvalahány évvel később pedig senki se tudta, hogy mi a fene ez. Pedig maradtak rendesen túlélők (Dallas, Ricky és a többiek), nemhiszem, hogy ne terjedt volna el az egész. Lex nem biztos, hogy szét tudta kürtölni, hisz őt ugye otthagyták a fagy kellős közepén, egyszál blúzban, valószínűleg megfagyott.
  Elnézést a szómenésemért!

 5. garrett

  Kicsit félek ettől a 3d-től, remélem nem lesz tiszta animáció az egész, mint az Avatar…A másik, hogyha ilyen gyors ütemben (2011/12) kihozzák a filmeket nem túl jó ómen,mintha gyorsan össze akarnák csapni.
  Az viszont jó hír, hogy az Örök háborúból akarnak filmet csinálni. Tetszett az a könyv régen és elég jól “megfilmesíthető” szerintem. Szórakoztató lenne.

 6. DanXeno

  teljesen igazad van Danny… és az ilyen”szómenésnek” értelme,és mondanivalója van,szval nyugodtan :D

 7. Danny

  Örülök, hogy egyetértünk! :D ;)

 8. DanXeno

  Én is kíváncsi vagyok az űrutasra,de megmondom őszintén,remélem azért ebben/ezekben a fimben/filmekben is lesz némi “elszabadultak az Alienek, fröcsög a vér” motívum :D ;)

 9. Danny

  Igen, alienek csak kellenek bele, csak ne az legyen már megint a fő cselekményszál, hogy “ki kell jutni a bolygóról”, vagy “el kell jutni az űrhajóhoz”, vagy ha csak egyetlen egyed fog elszabadulni, akkor “valahogy meg kell ölni”. Mellékesen megjegyzem, számomra nagy erőssége az Alien 3-nak, hogy ezt kissé megcsavarták ugye a fegyvertelen és technikátlan büntetőteleppel, valamint a gondosan kitervelt csapdaművelettel.
  A filmre visszatérve, talán még az a bizonyos lény-áttervezés sem fog olyan rosszul elsülni. Amúgy én mindenesetre örülnék, ha ismét valamiféle állatra tapadna rá az arcmászó és nem csak a hagyományos harcosokat kapnánk (különben meg lehet, hogy Ridley csak ezt értette áttervezés alatt és nem is a classic-alient akarja megváltoztatni).

 10. DanXeno

  hátigen,igazad van, de akkoris :D én nagyon remélem hogy lesz benne (legalábbis az első rémület hatása alatt) egy kis klasszikus” úristen,mi ez az izé?! ” feeling :D

 11. ÓÓóóóó….

  én valami nagyon érdekeset olvastam ebben a hírben.
  Az örök háború egy nagyon király könyv. ha meg csinálja filmben az hatalmas lesz.
  Számomra csak egy fontos dolog legyen a filmben. Sok Xeno, és semmi női főhős. Ne erőltessék ezt a vonalat. Nekem inkább macsó űrhajós pasi legyen a dologban. jah ..még valami… a mellkas robbantó ne 20 perc alatt törjön ki a gazdatestből. és ne újabb 20 perc alatt fejlődjön ki a mellkas robbantóból a felnőtt harcos.

 12. Mármint a Avp filmekben nagyon utáltam ezt a gyors fejlődést…. A nyolcadik utasban ha jól emlékszem az első áldozaton 24 órát volt az arctámadó…

 13. DanXeno

  igen,nagyjából annyit…de utána még 1-2 órát benne volt… és a női főhős nem is annyira baj (szerintem) bár tényleg nem kéne erőltetni…

 14. Starsailor

  szerintem arra gondolt Ridley, h azért kell újratervezni az alieneket mert eddig minden részben máshogy néztek ki (kivéve az Requiem-ben – e ott csak azéírt néztek ki úgy mint az Aliensben mert tisztelegtek nekik). Szóval én személy szerint természetesnek veszem h ha az Űrutasból kel ki egy alien az másh fog kinézni mint az amelyik egy emberből vagy egy kutyából kel ki.
  Itt szeretném megjegyezni h szerintem a Requiem-ben az nagyon zavaró h ugye az Alien 3 – ban belepetézett az arcmászó az elđő élőlénybe ami az útjába került – a kutyába, addig ott végigmentek egy egész erdőn és meg sem álltak addig míg emberrel nem találkoztak, miért nem petéztek bele állatokba? Csak azért hogy a kisgyerek meghalhasson, megh csatornalakókban olyan izgisen fejlődnek ki?!

 15. Danny

  Nembajaz, ez lehetne az Alien filmek egyik fő jellegzetessége. Mindössze nem kéne ezt már a forgatókönyvírás szakaszában elárulni, mert így kurvára nem lesz talány, hogy ki éli majd túl. Ridleytől legalábbis nem ezt vártam.

 16. DanXeno

  ez is igaz… bár,ha van 1 női főhős,aki rémálmokat lát,akkor tuti hogy ő éli túl (nem csak a film,pl Perry triológiában Billie )

 17. T-GER

  Biztos hogy jók lesznek a filmek!! Csak azt sajnálom hogy Ridley nem Cameronnal dolgozik!! szerintem ök ketten elég maradandót tudnának alkotni!!!!

 18. Szerintem nem elvetélt gondolat az előzmény. Bár részemről kicsit késői a dolog, utoljára, ez a “miezazizé, és honnanjött” akkor foglalkoztatott, amikor még csak ott tartottunk hogy minden maradék emberke békésen szunyál a Sulaco-n. Kábé fele ennyi idős voltam :D Természetesen érdekel, hogy mit hoznak ki belőle, csak sajnos várható a keserű szájíz… ahogy az avp sem sikerült, félek ez is beáll a sorba. Gyakorlatilag bármelyik avp sztori fényévekkel jobb volt, mint a filmek. Főleg a játékok ;-) Ettől függetlenül fan maradok, hiszen évtizedek óta az vagyok :-)

Vélemény, hozzászólás?